Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Index Fórumosok beszámolója Pozsonyból, második rész!

2017. május 21. - Szigi.

Úgy alakult, hogy a jelenlegi lakóhelyem és a nyári fix szabadság miatt - csak hétvégi koncert jöhetett szóba - Pozsonyt kellett választanom. (Fura is volt, meg az is lesz, hogy Budapest ezen a turnén kimarad...)

A Pasienky stadion nem egy impozáns építmény, de végül is nem építészeti konzíliumra érkeztünk a párommal, hanem "depesmód" koncertre.

Az előzenekaroknál eléggé vitte a szél a hangot, kicsit be is voltam tojva, hogy majd rosszul szól a főműsor, de szerencsére nem így történt.

A nagy műgonddal kiválasztott, és a Depeche Mode motívummal szemben ezúttal előnyt évező David Bowie pólóm - "ha mindenki kólát iszik, te igyál traubit" - mutogatásásra esély sem volt, mert először "Szél Ferkó", aztán meg az eső tréfált meg minket - elég rossz vicc volt -, és rétegesen kellett öltözködni, ahogy az általános iskolás (alsós) osztályfőnök nénink kérte osztálykirándulás előtt.

Lehet persze nyafogni, hogy mit kellett volna inkább játszaniuk, de amit előadtak, korrektül szólt, Dave pörgött, mint a villanyóra csúcsidőben - főleg, hogy érezte, a szakadó esőben álló embereket nem szabad kielégítetlenül hagynia -, és a fények-kivetítések is nagyon rendben voltak. Nekem legalábbis átjöttek Corbijn képi üzenetei, amelyek jól illettek a számok hangulatához-szövegéhez, néhol egészen más értelmet adva nekik.

Hazáig ömlő esőben vezetett a párom, de szerencsére épségben megérkeztünk, amiért ezúton is külön köszönetemet nyilvánítom neki. She`s behind the wheel...

Ja, és kifejezetten volna még kedvem koncertre menni...

Talán majd jövőre... (Giorgio Volli)

---

Kezdeném rögtön egy kis körítéssel a beszámolót, mert nekem ezek a dolgok is sokat hozzáadtak a pozsonyi buli értékéhez.

A hotelt már jóval előtte lefoglaltuk, ami nem volt egyszerű dolog, mert erre a hétvégére, konkrétan szombatra a normális, nem túlárazott szobák és apartmanok gyakorlatilag elfogytak - sejthetően a DM koncertnek köszönhetően. A sejtésem végül be is igazolódott, mert a mi hotelünk - amit óriási szerencsével, egy visszamondásnak köszönhetően tudtunk végül lefoglalni - is tele volt DM fanokkal. Viszonylag közel, a stadionhoz kb. 2 km-re volt a szállás, ami azért volt jó, mert akár egy 20 perces sétával is meg lehet közelíteni a helyszínt. 

Mi persze ennél lustábbak voltunk, és Ubert hívtunk - potom 3 ojró ellenében a bejáratig lettünk fuvarozva. És itt említeném meg először a pozitív csalódásomat a szlovákokkal kapcsolatban. Én a nyomát nem láttam a sokszor emlegetett (és korábban sajnos többször meg is tapasztalt)  magyarellenességnek, sőt! Minden szlovák nagyon kedves volt, és rendkívül segítőkész, és szinte mindegyikük jól beszélt angolul - kivéve a hotelünk recepciósát :-D, de ez már egy másik történet lenne, mondjuk a Tripadvisoron.

Szóval időben megérkeztünk a stadionhoz, kb 5 óra körül. A tömeg gyülekezett, de nem csak a kapuknál, hanem a környékbeli ittasellátóhelyeken is. Ezekből nincs túl jól eleresztve az a rész, ezért az ott lévő sörözőkben, és az 1 db fellelt pizzériában kezelhetetlen nagy tömeg gyűlt össze, annyira, hogy meg sem próbáltunk bejutni valamelyikbe. Végül a stadiontól 5 percnyi sétára lévő Kaufmannba mentünk egy kis  alkoholos frissítőért, és ezt a megoldást tudnám ajánlani mindenkinek, aki a jövőben bármiféle koncertre menne a Pasienky stadionba, mert nem kígyóztak végtelen sorok a kasszánál. Mellesleg, az áruházban van nyilvános wc is, ahol csak 10 percet kell sorban állni, nem pedig fél órát, mint a stadionban. Ha az ember sörözik, akkor ez a 20 percnyi különbség rengeteget számíthat.

A stadionba való bejutás könnyen és gyorsan ment, elég sok kordonokból épített beengedőkapu volt, és persze a biztonságiak sem dolgozták magukat halálra - annyira nem, hogy ilyen laza ellenőrzést én még sehol nem tapasztaltam tömegrendezvényen. Hogy ez jó vagy sem, azt mindenki döntse el maga - az mindenesetre beszédes, hogy a beviteli tilalom ellenére a koncert végén a küzdőtér, de az egész stadion is tele volt palackokkal, olyanokkal, amiket egészen biztosan nem ott bent vettek a userek. 
Bent magában a stadionban sem voltak a helyzet magaslatán a biztonságiak, konkrétan annyira nem volt ellenőrzés, hogy pl. egy szektoros jeggyel simán be lehetett volna sétálni a küzdőtérre és vice versa.

A Kaufmannos bevásárlásunk azért is bizonyult jó döntésnek utólag, mert csak irtózatos sorállást követően lehetett volna zsetonokhoz jutni, amikkel újabb végtelen sorokat kellett volna végigállni, hogy valami innivalóhoz jussunk. Sajnos mi becsületesen nem vittünk be magunkkal semmi innivalót, így eléggé kiszáradtunk a koncert végére (és most nem az alkoholra gondolok kifejezetten). A helyszín ebből a szempontól gyalázatosan leszerepelt - így egészen egyszerűen nem szabadna rendezvényt tartani. A wc-k terén is kritikán aluli volt a helyzet, elég kevés ilyen blokk van az objektumban, és azokban is csak 3-3 db  fülke volt, így a végtelen sorban állás itt is garantált. Finoman szólva sem európai színvonalú ez a megoldás.

A küzdőtérre valamikor a The Raveonettes alatt mentünk be, akkor még a küzdőtér bő fele üres volt, és a szektorokban is jóval több volt az üres szék, mint amin ültek. A szél eléggé fújt, kicsit aggódtunk is emiatt, és a gyülekező felhők sem voltak éppen a legbarátságosabbak - konkrétan egy hatalmas felhőszörny kezdett fölénk kúszni. A szél miatt pedig nem kifejezetten a frizuránk miatt aggódtunk :), hanem mert olyan szinten lökdöste a kifüggesztett hangfalakat, hogy az látványra sem volt túl megnyugtató, de az előzenekar hangját is sokszor elvitte, ahogy bemozogtak a hangfalak. Csináltam pár fotót is erről, később linkelek majd egy galériát is nektek.

Maga az előzenekar eléggé unalmas és érdektelen volt. Elég sokan nekik háttal állva beszélgettek, és a kihangosításról ez is elég sok mindent elárul, hogy simán, normál hangerővel lehetett beszélgetni a koncertjük alatt. Kezdtünk is aggódni, hogy ha ez ennyire rosszul szól, akkor mi lesz a DM alatt... és nem is volt teljesen alaptalan ez az aggodalmunk. Kissé csodálkozva olvastam itt a többiek beszámolóját, hogy mennyire hiperszuper volt a hangzás, mert mi sajna pont az ellenkezőjét tapasztaltuk többször is.

A Raveonettes levonult, és utána elég sokáig kellett várni, hogy elkezdődjön a koncert. Közben nézegettük a felhőket, egyre közelebb jöttek... és szó szerint abban a pillanatban, amikor felcsendült a Going Backwards, eleredt az eső. Ennél szándékosan időzíteni sem lehetett volna ezt így jobban.

Az első néhány szám alatt mondjuk nem volt még vészes az eső, az esőkabátokat sem vettük elő, remélve, hátha elmúlik. Néha hátranéztem (mi nagyjából a B2 szektorral egy vonalban álltunk a küzdőtéren, talán úgy a küzdőtér harmadánál a színpadtól számítva), és elég érdekes volt a látvány - tőlünk úgy 20 méterrel hátrébb már szakadt az eső, ezt jól lehetett látni a reflektorok fényében, fölöttünk pedig akkor még éppen csak szemergett. Ez az állapot meg is maradt, amikor is az IYR alatt elkezdett elég emberesen szakadni, immáron felettünk is :), és ez ki is tartott a koncert végéig. A WIME alatt pedig elkezdett úgy, minden irányból esni, hogy gyakorlatilag mindegy volt, hogy hova fordul az ember, mert mindenhonnan jött a víz - nekem még részben a sminkemet is lemosta...

Az eső ellenére - vagy talán éppen azért? - a hangulat ennél a résznél kezdett a tetőfokára hágni először, körülöttem mindenki tombolva bulizott. 

Két számmal később, a Home alatt bevallom én megkönnyeztem, ahogy Martin énekelt - viszont sajnos ennél a résznél volt az is, hogy a hang elkezdett el-elmenni. Konkrétan annyira, hogy a vokált sokszor hallani sem lehetett, csak a ritmusszekciót, és elmosódva a háttérben a többi zenét!

Mivel a Pasienky egy ósdi focipálya inkább, mint modern koncerthelyszín, a felfüggesztett hangfalak a szélben sokszor belengtek-becsavarodtak a függőleges tengelyük körül az ad hoc jelleggel felépített állványokról lógva. 

Igaz, még ez sem akadályozott meg senkit abban, hogy a TQOL-ot ordítva énekelje végig :)

Ám az igazi-ereszd-el-a-hajam blokk a Wronggal kezdődött, és ki is tartott egészen a NLMDA-ig. AZ EC-t szinte önkívületben énekelték sokan, bár nem tudom, hogy mi volt a helyzet a küzdőtér egyéb részein, mert mi úgy láttuk, hogy a közönségénekeltetés azért nem mindig úgy ment, amire a banda számított volna, és ezt tökéletesen lehetett látni Dave csodálkozva meglepett arcán a kivetítőkön. Itt egyébként megemlíteném azt is, hogy azt lehetett rajta látni, hogy ő is élvezi a bulit, többször is nevetett, tényleg az jött le, hogy ők is jól szórakoznak. 

Ami még külön szimpatikus volt, hogy a szakadó eső ellenére is kijött ő is és Martin is a kifutóra, sőt Martin is nevetett, amikor kiállva az esőre megköszönte a totálisan szétázott tömegnek a lelkesedést. Annyira jó volt ezt látni, és úgy tűnt, tényleg értékelik, hogy a körülmények ellenére is ilyen interaktív a tömeg, és nem csak rutinból nyomták le ők sem a kötelező köröket és kliséket.

A Somebody alatt szinte tapintani lehetett körülöttem lévő tömegben az érzelmeket, ahogy egy emberként mindenki Martinnal együtt énekelt. Engem is nagyon megérintett a dal, mert most először hallottam élőben, és ismét teljesen a hatása alá kerültem. Nagyon hiteles volt ahogy előadta, még annak ellenére is, hogy tudjuk, ő már nem az a 23 éves magányos kölyök, aki akkor volt, amikor ezt a hihetetlen szép dalt írta. Ez a dal számomra az örök libabőr...

A Somebody-t hamarosan követő Heroes pedig maga volt a megtestesült igazi, mélyről, őszintén jövő tiszteletadás Bowie emléke előtt. Elég sokan énekelték körülöttem a szövegét Dave-el együtt, de furamód inkább úgy halkan, és ez az egész komolyan adott egy pátoszos, emelkedett hangulatot a dalnak. Nekem borzasztóan tetszett ez a dal tegnap este, nagyon átjött az egész, imádtam. Sokkal jobban szólt élőben, mint bármelyik eddig látott felvételen a youtube-on.

A befejező PJ hozta a szokásos őrületet, mindenki egy emberként tombolt rá, és próbált kinyitott ököllel  kinyújtózkodni a refrén alatt addig, hogy végre elérje és megérintse a hitét. 

A végére az eső is alábbhagyott valamelyest, de azért annyira esett, hogy az eufória csökkenésével, azaz a koncert befejeztével már kezdjük tényleg kellemetlennek találni a túl hosszadalmas kijutás alatt.

Ennek a résznek a lebonyolítása ritka pocsék volt :-/

Először a tömeg megindult az egyetlen szűk kijárat felé, ahol beengedtek minket, a küzdőtérről, ahol hamar fel is torlódott, így negyed órát anélkül álltunk egy helyben, hogy akár csak egy centit is haladtunk volna előre.

Aztán kiderült, hogy megnyitottak több kiengedőpontot is - és ez tényleg csak "kiderült", ugyanis egy szál biztonsági embert sem láttunk megint, aki irányította volna a tömeget a megfelelő kijáratok felé.

Végül mi meguntuk az egy helyben ácsorgást, és a küzdőtér másik véghez sétáltunk át, hátha ott gyorsabban kijuthatunk.

Ezt a pontot úgy hozták létre a szervezők, hogy kivették a szektorokat a küzdőtértől elválasztó kerítés egy elemét az egyik lépcsőnél. A probléma viszont az volt ezzel a "kapuval", h rohadt nagyot kellett fellépni a küzdőtérről, hogy feljuss a lépcsőre - kb. térdmagasság felé kellett fellépni, és semmi kapaszkodó nem volt ott, ami ebben a vizes, csúszós időben azért nem egy életbiztosítás, sőt. Sokan a megbontott kerítés szélébe kapaszkodva tudtak csak fellépni, ami ugye nem erre lett kitalálva,  szóval ez egy eléggé gány, tré megoldás volt.

Végül csak kijutottunk, úgy 30-40 perc alatt a koncert befejezésétől számítva, kiszáradva, nagyon szomjasan - de persze esélyünk nem volt valahol vízhez, sörhöz, kólához, bármihez jutni rövid időn belül, így rögtön a The Square nevű klub felé vettük az irányt, ami a hivatalos after helyszíne volt.

Erről bővebben a következő posztban :)

Még két észrevétel a helyszínnel kapcsolatban.

Nem tudom, hogy ez a stadion adottságai miatt volt így, vagy magának a színpadnak a hiányossága ez, de a színpad nagyon alacsony volt, ezért akik hátrébb álltak a küzdőtéren, kb. semmit nem láthattak a színpadon zajló dolgokból, csak a kivetítőket, és amikor Dave felment a színpad emelt részére.

Egyébként ekkor jöttem rá az osztott színpad értelmére - mármint a mostani színpadkép kapcsán - , mert az azért elég jól nézett ki, ahogyan Dave a "képben" sétált, mintha része lenne a kivetítésnek. Ez nekem eddig a feltöltött videókról nem jött így át, csak most élőben.

A kivetítések egyébként fantasztikusak voltak. A tartalmukat már láttátok, de minőségük a feltöltött videókon keresztül nekem nem jött át, élőben tényleg szuper volt, és az összhatás is nagyon jó. Tetszett, teljesen rendben volt a látvány. 

Igaz, ha már oldalról nézi valaki, akkor zavaró lehet a megosztott kivetítő, és kevésbé látványos sajnos, ahogy pl. a bakancsok bokától lefelé 20-30-40 centivel odébb lépkednek, mint a száraik...(wildcow)

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr9212530421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása