Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Dave, a széles vigyorú párduc (larecord.com)

2017. október 06. - Szigi.

Réges-régen, amikor Vince Clarke, Martin Gore és Andrew (Fletch) Fletcher még Composition of Sound-nak hívták magukat, hallottak egy ismeretlen énekest, ahogy éppen David Bowie "Heroes"-át énekli Basildonban, Anglia ifjúsági központjában. Gyorsan felkérték a fiatal énekest, hogy csatlakozzon a bandájukhoz. Ez az énekes nem volt más, mint Dave Gahan. Nem sokkal később már nem Composition Of Sound volt a nevük, hanem Depeche Mode.

Gyorsan előreszaladva 2017-re azt láthatjuk, hogy a dal rajta van a mindenható Depeche Mode setlistjén az éppen futó Global Spirit Tour koncertjein, amin a 14. stúdióalbumokat, a Spiritet népszerűsítik. A szóban forgó este a las vegasi tömegyilkosság utáni, és úgy tűnt, hogy egy koncertnél semmi sem tudná jobban összekapcsolni a rajongókat a hőseikkel, a Depeche Mode-dal, és a nagyon is amerikai előzenekarral, a Warpaint-tel. Tudtuk, hogy lelkileg védve vagyunk, még ha csak pár órára is.

Dave Gahan talán még nem hívja magát hősnek, de azután az extrém rajongás és hódolat után, amit Santa Barbarán kapott, talán mégiscsak az. Gahan egyike a legjobb frontembereknek. A hangja soha nem bicsaklik meg, állandó mozgásban van - az ő kecses és dramatikus mozgása a matadort idézi. Gahan folyamatosan kapcsolatban van a közönséggel, de ez a különleges turné mégis más. Gahan látszólag figyelmen kívül hagyja a berögzött koreográfiát, és úgy tűnik, hogy bármelyik pillanatban lecsaphat, mint egy párduc, a maga széles vigyorával.

Természetesen a banda giga-mega slágerei, mint a "Personal Jesus, az "Enjoy The Silence", az "Everything Counts" vagy éppen a "Stripped" minden egyes koncerten minden alkalommal kiemelkedőek.  Semmi sem összehasonlítható azzal az érzéssel, hogy ott állsz a tömegben, és lengeted a tömeggel a karodat a Never Let Me Down Again alatt. Kialakul egy erős kötődés egymás mellett álló és éneklő idegenek között. Egy dolog, ami soha nem múlik el. De amikor a "Heroes" elhangzik, Gahan hangja lágyabbá válik, aminek talán volt is valami köze az elmúlt napok eseményeihez, mindenesetre nagyon hatásos volt.

Kell egy másik hős? Természetesen, ez Martin Gore lenne. Gore Santa Barbarában él évek óta. Szóval amikor énekli az "A Question Of Lust"-ot, a "Home"-ot, és a "Somebody"-t, akkor a lakhelyének közönsége annyira sikít, amennyire csak bír. Ő talán nem uralja annyira a színpadot, mint ahogy Gahan, de Gore szerves részét képezi a Depeche Mode-nak, ráadásul átkozottul jó DJ. És persze nem lenne Depeche Mode-koncert Anton Corbijn művészi kivetítései nélkül. Ismét felülmúlta önmagát, például ahogy új vizuális életet lehet olyan dalokba, mint például az új "Cover Me".  A klasszikus dalok új életre kelnek általa, fiatalságukkal és állandó jelenidejűségükkel. "Lehetünk hősök, csak egyetlen napra, Lehetünk magunk, csak egyetlen napra" (saját fordítás)

A cikk eredetije, rengeteg képpel és teljes setlisttel itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr6412933629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása