Depeche Mode összes

Goodbye USA - a Depeche Mode Portlandben búcsúzott az országtól

2017. október 24. - Szigi.
Épp most ért véget Portlandben a Depeche Mode utolsó koncertje az Egyesült Államokban, legalábbis ami a Global Spirit Tourt illeti. Az Észak-Amerikai Turnéból még van hátra azért két kanadai fellépés, Vancouver-ben és Edmonton-ban, de az USA területén bizonyára évekig nem lesz több Depeche Mode-fellépés. A setlist természetesen most sem változott, viszont jó hangulatú fellépéssel búcsúzott az országtól a kedvenc együttesünk.
 
Portland, setlist:
 
01 Revolution / Cover Me (remix)
02 Going Backwards
03 So Much Love
04 Barrel Of A Gun
05 A Pain That I'm Used To
06 Corrupt
07 In Your Room
08 World In My Eyes
09 Cover Me
10 A Question Of Lust
11 Home
12 Poison Heart
13 Where's The Revolution
14 Wrong
15 Everything Counts
16 Stripped
17 Enjoy The Silence
18 Never Let Me Down Again

19 Somebody
20 Walking In My Shoes
21 Heroes
22 I Feel You
23 Personal Jesus
 
Folytatás holnapután reggel Vancouver-ben! A képet pedig köszönjük a HOME Fórum portlandi különítményének, mjspyt777-nek!
 
martin_portland_mjspyt777.jpg

Eső ellen lélekmentés!

Ma is egy Dave-hez kötődő nagylemezre emlékezünk: két éve jelent meg az Angels&Ghosts címet viselő nagylemez, amelyen Dave dalszerzeményeihez varázsolt zenei hátteret a Soulsavers (eltérően a korábbi, The Light The Dead See című lemeztől, amikor Dave csak a szöveget hozta a "közösbe"). Ezen a szomorú, esős napon nem is tudunk jobb programot elképzelni, mint végignézni ezt a jó hangulatú, bő 11 perces dokumentumfilmet! :)
 

Ma 10 éve jelent meg a második Dave Gahan szólólemez, az Hourglass!

""Befészkelte a fejembe magát egy gondolat, mely szerint létezik valahol egy biztonságosabb és jobb hely. Valahol itt, lent a földön és nem a fellegekben. Tulajdonképpen ez az élet elfogadása a részemről. Az élet olyan, amilyen." - nyilatkozza Dave. "Hazudnék, ha azt mondanám, az élet és a világ nincs rám hatással. Gyerekeim vannak, akiket meg akarok védelmezni. Néha ezzel szemben úgy érzem, képtelen vagyok rá."
 
Tulajdonképpen az 'Hourglass' nagylemez össze-vissza csapong hatások és stílusok között, teszi mindezt persze tisztelettel. A korong előre elhatározottan elektronikusabb lett, mint az előző szóló alkotások. A 'Paper Monsters' gitárjai le lettek cserélve a jól bevált szintetizátorokra.
 
"Egyre kevésbé érzem úgy, hogy az együttes jellemez engem, jóllehet annak köszönhetek mindent. Egyre inkább szeretném saját magamat megtalálni, és ez kijön a dalokban is. Számomra ez a lemez jelen pillanatban a legjobb, ami történhet velem. És sokkal jobban sikerült, mint ahogy azt vártam." - vallotta Dave
 
Mialatt a Depeche Mode jól megérdemelt pihenését tölti, Gahan visszatért a stúdióba, hogy rögzítse azokat a dalokat, amelyek végül a 'Hourglass' albumot alkotják majd. Leadási határidők hiányában, mindenfajta nyomás nélkül, Gahan két, a Depeche Mode turnékról már ismert közreműködő segítéségével maga írta és producerelte a dalokat. A két közreműködő ezúttal Christian Eigner (dalszerző, zeneszerző, dobok) és Andrew Phillpott (producer, zeneszerező, computer, gitár) volt.
 
Gahan véleménye szerint a 'Hourglass' elektronikusabb hangzású, mint a 'Paper Monsters', "jóllehet tudatosan törekedtünk a hangzás feszítettségére, illetve arra hogy a spontanaitás mindvégéig megmaradjon. Nem akartunk abba a hibába esni, hogy a végsőkig tökéletesítsük a hangzást. Szerettük volna, ha megmarad egyfajta éle a dolgoknak."
 
"Christian dobolt, míg Andrew remekül kiegészítette őt basszus és elektromos gitáron - ezek után egyszerűen megvágtuk az anyagot, baszakottunk egy sort a ProTools-al, effekteztünk, meg ilyenek. El is szúrtunk dolgokat néhány helyen, de így lett jó!" - tette hozzá Gahan.
 
Az üzenet, mely szerint harcolni kell az idő, illetve annak rövidsége ellen jól megjelenik a 'Hourglass' dalaiban, amelyek mélyen Gahan psychéjébe ásnak. "Ma is ugyanaz a tinédzser srác vagyok, aki fel akar nőni, viszont nagyon fél attól, hogy ez valójában bekövetkezik."
 
Érdekes módon, Dave Gahan ösztönző hatásként elsőként Martin Gore-t, együttes-társát, a Depeche Mode vezér dalszerzőjét jelöli meg. Azt a személyt, akivel nem mindennapi lelki kapcsolatban van, azt az embert, aki bátorítást adott neki ahhoz, hogy a dalszövegekben mezítelen önmagát adja.
 
Gahan a következőket mondja: "Ez valami olyan, amit az évek során Martintól tanultam, aki nem igazán kitárulkozó és kiismerhető, ha emberi kapcsolatairól van szó. De tisztán érzem és (meg)ismerem őt, a dalain keresztül. Martin a dalokban tárulkozik ki; és ez adott számomra is erőt arra, hogy kövessem a példáját."
 
"Az egész arról szól, hogy megtaláljam magam, azt hogy ki vagyok valójában. Szeretnék békében élni saját magammal, bármit is csinálok éppen. Azt hiszem, mind a mai napig küzdök magammal legbelül." (a fordítások a HDMFC honlapjáról származnak):
 
Boldog 10. születésnapot, HOURGLASS! Nézzük most meg az albumhoz kötődő egyetlen élő fellépést, a new yorki Soho Apple Store-ból!
 

Seattle-ben járt a Depeche Mode

A los angelesi nagy menetelés után a földrész északibb részein fejeződik me a Global Spirit Tour második szakasza. Ma hajnalban Seattle-ben lépett fel a Depeche Mode, a setlist nem meglepő módon ismét "visszaugrott" a standard "budapesti" dalcsokorra.

01 Revolution / Cover Me (remix)
02 Going Backwards
03 So Much Love
04 Barrel Of A Gun
05 A Pain That I'm Used To
06 Corrupt
07 In Your Room
08 World In My Eyes
09 Cover Me
10 A Question Of Lust
11 Home
12 Poison Heart
13 Where's The Revolution
14 Wrong
15 Everything Counts
16 Stripped
17 Enjoy The Silence
18 Never Let Me Down Again

19 Somebody
20 Walking In My Shoes
21 Heroes
22 I Feel You
23 Personal Jesus

Folytatás Portlandben, holnapután, utána pedig két kanadai fellépéssel zárul a turné ezen szakasza. A képet pedig köszönjük a HOME Fórumos depmode-nak!

end.jpg

A nagy gesztusok és az elbűvölő melankólia mesterei - a Depeche Mode a Hollywood Bowl-ban

Egy cikk a negyedik koncert előttről még: 

"A Depeche Mode éppen a kellős közepén van a négyállomásos koncersorozatának a los angelesi Hollywood Bowl-ban (ők az első együttes, akik négy egymás utáni koncertet adnak itt). Hétfőn, 16.-án a harmadik koncertjüket játszották (mindegyik koncert előzenekara a Warpaint), és ott jártunk, hogy csekkoljuk őket.

Los Angeles szereti a Depeche Mode-ot, és a hétfői tömeg baromi lelkes volt. Az együttes mögött egy hatalmas kivetítő volt, előtte pedig Dave Gahan volt látható, ahogy (a koncert kezdetén) felemelkedett a maximális színpadiasság érdekében.

A Depeche Mode tekintélyének a jele, hogy nem tűntek különösebben érdekeltnek abban, hogy újraéljék a régi dicsőséges napjaikat a slágereik nonstop előadásával, helyette inkább főleg az újabb anyagaikra koncentráltak, azon belül is a jórészt az idén megjelent Spirit-re. És amíg a tömeg odavolt az olyan dalokért, mint a „World In My Eyes”, vagy az albumzáró „Personal Jesus”, az olyan klasszikusok sehol sem voltak, mint a Just Can’t Get Enough, vagy a „Master And Servant”.

Hétfőn volt két turnédebütáló, az „It’s No Good” és az akusztikus „Insight”, mindkettő az 1997-es Ultráról. A setlistek elég hasonlóak maradtak mindhárom Hollywood Bowl show-n eleddig – ugyanúgy, ahogy a Madison Square Garden koncerteken is (sőt, az egész turnén). De az új zenei anyag ugyanolyan hatásos volt ebben a közegben is – a Depeche Mode pontosan az a banda, a nagy gesztusaival és az elbűvölő melankóliájával, akiknek az olyan hatalmas koncerthelyszínek épültek, mint a Hollywood Bowl. Dave egy rendkívül vonzó frontember, aki betáncolta a színpadot, szakszerűen mozgatva a tömeget (akik a leghangosabban az ő bizonyos megmozdulásainál sikítottak).

Összességében nagyon szórakoztató este volt. A Depeche Mode mindigis egyedülálló banda volt, és a Bowl-ban - egy olyan helyen, ami gyakran ad helyet legendás produkciónak – bebizonyították, hogy még semmit sem veszítettek a vonzerejükből. Olyan setlistet játszottak, ami mentes volt minden összekacsintástól, és mégis így volt teljesebb élmény. A setlist hétfőről és a két korábbi Hollywood Bowl koncertről lejjebb található, és néhány kép is a galériában. A Depeche Mode ma este (18.-án) a Hollywood Bowl-fellépései sorát."

A cikk eredetije itt található.

 

Ultra Party 2 - 19 éve nem játszott dal és egyéb csemegék a negyedik hollywoodi estén!

Alaposan megrázta magát a két utolsó hollywoodi koncertjére a Depeche Mode! A most véget érő koncert legnagyobb meglepetése a Useless prezentálása volt, amelyet az 1998-as The Singles Tour óta nem játszott az együttes! Visszatért a Precious is, és a setlistben maradt a Policy Of Truth, és az It's No Good is. Martin is különlegességgel kedveskedett a kaliforniai rajongóknak: ezúttal a Home mellett a Sister Of Night-ot és a But Not Tonight-ot prezentálta, így 4 koncerten belül 8 különböző dalt adott elő - ez már az előző két turnét idéző bátorság! A kimaradó dalok az alapsetlistből ma a So Much Love, a Corrupt, az A Question Of Lust, a Poison Heart, a Somebody és a Heroes voltak, így tehát az első koncerthez képest 6 helyen cseréltek ki dalokat, ami mindenképpen elismerésre méltó.
 
Los Angeles, Hollywood Bowl, negyedik este:
 
01 Revolution / Cover Me (remix)
02 Going Backwards
03 It's No Good
04 Barrel Of A Gun
05 A Pain That I'm Used To
06 Useless
07 In Your Room
08 World In My Eyes
09 Cover Me
10 Sister Of Night
11 Home
12 Precious
13 Where's The Revolution
14 Wrong
15 Everything Counts
16 Stripped
17 Enjoy The Silence
18 Never Let Me Down Again

19 But Not Tonight
20 Walking In My Shoes
21 Policy Of Truth
22 I Feel You
23 Personal Jesus
 
Folytatás magyar idő szerint vasárnap reggel, Seattle-ből, reméljük, hogy legalább megközelítően ilyen bátor setlisttel! :) Itt pedig Martin, ahogy a Sister Of Night-ot prezentálja!
 

Ma jelent meg egy kitűnő remixcsomag, Enjoy The Silence 04 címmel, de mi most egy ritkasággal készültünk!

Ezen a kislemez-családon (hiszen jónéhány kiadvány jelent meg ezen a címen) nemcsak a legkülönfélébb Enjoy The Silence újraértelmezéseket lehetett megtalálni, hanem olyan dalok remixei is felcsendültek, mint a Something To Do, a World In My Eyes, a Photographic, a Halo, a Lie To Me, vagy éppen a Mercy In You. Hallgassuk meg ez utóbbiból Daniel Barassi, "BRAT" mixét, aki - a rettenetes Dream On átiratai után - itt valami egészen elképesztően jót alkotott!