Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Live Spirits, negyedik rész: Useless

2020. július 04. - Szigi.

Peter Gordeno a színpadelőterében marad, Dave beleüvölti a mikrofonba, hogy "Good evening Berlin" (itt mi valószínűleg mindigis azt fogjuk hallani "lelki füleinkkel", hogy "Ááájj good evening Soooopronnn!"), és jön a turné egyik meglepetésdala, a USELESS! És itt azért emeljük meg a kalapunkat: egyrészt a dalt 1998 óta nem játszották, másrészt pedig a turné felénél bekapcsolódott csereszámként egy komplett kivetítést csináltak hozzá - erre azért nemigen volt példa eddig! Lám-lám, Corbijn a turné alatt is dolgozik, tehát az az iszonyatos trehányság 2009-ben, hogy az In Sympathy-nek és a Policy Of Truth-nak ugyanaz volt a kivetítése, talán igaz se volt?... Mindenesetre a Useless egy régen várt kellemes meglepetés a setlistben! De vajon hogy játsszák el? Kisebb meglepetésre "remix-verzióban", mintha az Escape From Wherever mix elejét játszaná a zenekar, hogy aztán csak a refrénre érkezzenek meg a dobok. A dalt most sem sikerül maradéktalanul jól eljátszani élőben, de sebaj, ez így is megsüvegelendő! Egy újabb kis szemelvény a turné közepén teljesen "Global Ultra Tour"-ba forduló Global Spirit Tourról! A dal elején Martin ismét összevigyorog Jez Webbel, a gitártechnikusával, Gordeno pedig olyan pökhendi arccal gitározik, hogy még a rágóját rágni is elfelejti. A kivetítő nagyon feelinges (vajon ez ugyanaz a lány, mint a Halo kivetítésében a Delta Machine Touron?), egyszerre idézi az Ultra korszakot és egyszerre van helye a Global Spirits Touron is, 20 évvel később. A refrénnél Dave annyira rángatja a száját, mintha fogorvostól érkezett volna. A refrén után Martin gitárszólójánál Dave odatáncol Martinhoz és produkálja magát neki. A "Hear a voice in the hall" sor után Dave elneveti magát. A második versszak utáni gitárszólónál - miközben a lány a kivetítőn Bob Dylan Subterranean Homesick Blues-át idézően dobálja el a dalszöveg egyes szavait tartalmazó papírokat - Dave kacsatáncot lejt pár másodpercig, majd felsőtestét bedöntve mered a közönségre, enyhén rázva a fenekét - nehéz megszabadulni a gondolattól, hogy valójában a jógatanárjának néhány mesterfogását alkalmazza Dave a színpadon... A második refrénnél aztán Enjoy The Silence-idézetek is feltűnnek a kivetítőn ("Words are very unnecessary"), valamint filozofikus gondolatok is ("More is less"). A refrén alatt egy pillanatra mutatják a nézőteret szegényező lépcsőt is, ahol kissé hervasztó módon nagy a jövés-menés, sokan kifelé igyekeznek éppen a büfék, vagy a vécé felé (továbbra is teljes világosban). A zenekar mindenesetre derekasan befejezi a Useless-t - egy dal, amelynek előszedéséért örökké hálásak lehetünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr6015977934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZeroHero 2020.07.09. 21:13:49

Hatalmas piros pont és pacsi a választásért, ilyen ritkaságokra vágyik rajongó szívem! Dave grimasziért ismét kár, viszont eltekintve pár elharapott hangtól Martin gitárja kifejezetten jól szól! Nekem még Peter basszusa furcsa, szeretném tisztábban, kevésbé búgva hallani, de összességében alig van okom a panaszra! A Corruptért kár, de kiváló helyettesítőt kapott!
süti beállítások módosítása