Depeche Mode összes

Véletlenül 28 évvel később, 2013-ban is pont július 7.-én lépett fel a Rock Werchter fesztiválon a Depeche Mode

2020. július 07. - Szigi.
 

Pillanatképek a 35 évvel ezelőtti Rock Werchter fesztiválról

De hát milyen is volt ez a 35 évvel ezelőtti Rock Werchter Fesztivál? Piros inges Dave, színpadra felrohanó, puszit adó rajongó, és nagyon okos Alan és Dave interjúk. Pillanatképek 1985-ből! :)
 

Dave emlékei az első Rock Werchter fesztiválról

Ma 35 éve a Rock Werchter fesztiválon lépett fel a Depeche Mode, ami Dave szerint egyfajta vízválasztó volt a banda életében. Dave, 2009-ben így emlékezett vissza: "volt egy koncert - nem tudom már, hány éve - amikor Belgiumban játszottunk, és úgy tűnt, hogy a dolgok jóra fordultak. Úgy értem, hogy hirtelen nagyon sok ember volt jelen a koncertünkön, akik korábban esetleg a kételkedök közé tartoztak - de ott egy nagyon jó bulit csináltunk, és utána hirtelen kompatibilisek lettünk olyan fesztiválokra is, mint a Forest-National. Szóval ez mindig jó emlék, visszatérni Belgiumba."

2015-ben Dave még hozzátette: "Egyik legjobb emlékünk egy belgiumi koncert, a Werchter fesztivál, amikor sokkal-sokkal fiatalabbak és sokkal olcsóbbak voltunk. Az a fajta zene, amit készítettünk, és azok a hangszerek, amiket játszottunk - az emberek szinte féltek tőle, hogy ez fogja elpusztítani a rockzenét. És abban az időben ez valahogy benne is volt a levegőben... a koncert előtt mondták is nekünk, hogy "talán nem ez a legjobb pillanat, hogy itt játszatok..." De mi valamilyen módon mindig kerestük a kihívást. És kimentünk a színpadra, és teljesen egyértelmű volt, hogy már ott van jónéhány rajongónk, de hát ott volt rajtuk kívül további 70 000 ember. És kábé 5 dal után egyszer csak azt éreztük, hogy mi nyerünk. Éreztük ezt, egyszerűen. És ez a fajta érzés máig libabőrt okoz, mert ez az oka, hogy előadóművész vagy. Amikor érzed, hogy megtörténik az a valami, és mintha egy kapcsoló kapcsolna be, amikor együtt vagytok. Eggyé válsz ezzel a fajta energiával. Leírhatatlan, tényleg. De ezen az estén, a Rock Werchter fesztiválon pontosan ez történt, teljesne egyértelműen, és máig jól emlékszem rá. És emlékszem, amikor lejöttünk a színpadról, azt mondtam magamnak: "na, betörtünk Belgiumba. Ez már valami. Most már az emberek tudják, hogy kik vagyunk." Mindenképpen az egyik legfontosabb pillanat karrierem során. Ráadásul hatalmas színpad volt. Sétáltunk fel-alá a színpadon és bizonyítottunk a közönségnek, akik szkeptikusak voltak velünk."

Hallgassuk meg a fesztiválfellépés szűk egy óráját: Rock Werchter Festival, 1985!

 

Ma 35 éve debütált egy koncertklasszis!

Ma 35 éve kezdődött a Some Great Reward Tour utolsó, zömmel fesztiválfellépésekből álló szakasza! A fiúk 1985 július 6.-án a belgiumi Torhout Fesztiválon léptek fel. A rövidített setlist tartalmazta a vadonatúj dalukat, a Shake The Disease-t is! Íme a jó minőségű teljes audio felvétel a fellépésről:
 

Az előzenekarok gyötrelmei - a Nitzer Ebb kalandjai Houstonban

30 éve Houstonban lépett fel a Depeche Mode. Egy rajongó visszaemlékezése szerint már akkor sem volt egyszerű Depeche Mode-előzenekarnak lenni. "A Nap még sütött, amikor a Nitzer Ebb a színpadra lépett, és senki sem táncolt. Douglas McCarthy ezért elkezdett kiabálni a közönséggel, majd ez a kiabálás átkozódásba fordult át. Nagyon kínos volt".
 
Íme a Depeche Mode koncertének teljes felvétele: ("első este", tehát Martin az I Want You Now-t és a World Full Nothing -ot adta elő):
 

Live Spirits, negyedik rész: Useless

Peter Gordeno a színpadelőterében marad, Dave beleüvölti a mikrofonba, hogy "Good evening Berlin" (itt mi valószínűleg mindigis azt fogjuk hallani "lelki füleinkkel", hogy "Ááájj good evening Soooopronnn!"), és jön a turné egyik meglepetésdala, a USELESS! És itt azért emeljük meg a kalapunkat: egyrészt a dalt 1998 óta nem játszották, másrészt pedig a turné felénél bekapcsolódott csereszámként egy komplett kivetítést csináltak hozzá - erre azért nemigen volt példa eddig! Lám-lám, Corbijn a turné alatt is dolgozik, tehát az az iszonyatos trehányság 2009-ben, hogy az In Sympathy-nek és a Policy Of Truth-nak ugyanaz volt a kivetítése, talán igaz se volt?... Mindenesetre a Useless egy régen várt kellemes meglepetés a setlistben! De vajon hogy játsszák el? Kisebb meglepetésre "remix-verzióban", mintha az Escape From Wherever mix elejét játszaná a zenekar, hogy aztán csak a refrénre érkezzenek meg a dobok. A dalt most sem sikerül maradéktalanul jól eljátszani élőben, de sebaj, ez így is megsüvegelendő! Egy újabb kis szemelvény a turné közepén teljesen "Global Ultra Tour"-ba forduló Global Spirit Tourról! A dal elején Martin ismét összevigyorog Jez Webbel, a gitártechnikusával, Gordeno pedig olyan pökhendi arccal gitározik, hogy még a rágóját rágni is elfelejti. A kivetítő nagyon feelinges (vajon ez ugyanaz a lány, mint a Halo kivetítésében a Delta Machine Touron?), egyszerre idézi az Ultra korszakot és egyszerre van helye a Global Spirits Touron is, 20 évvel később. A refrénnél Dave annyira rángatja a száját, mintha fogorvostól érkezett volna. A refrén után Martin gitárszólójánál Dave odatáncol Martinhoz és produkálja magát neki. A "Hear a voice in the hall" sor után Dave elneveti magát. A második versszak utáni gitárszólónál - miközben a lány a kivetítőn Bob Dylan Subterranean Homesick Blues-át idézően dobálja el a dalszöveg egyes szavait tartalmazó papírokat - Dave kacsatáncot lejt pár másodpercig, majd felsőtestét bedöntve mered a közönségre, enyhén rázva a fenekét - nehéz megszabadulni a gondolattól, hogy valójában a jógatanárjának néhány mesterfogását alkalmazza Dave a színpadon... A második refrénnél aztán Enjoy The Silence-idézetek is feltűnnek a kivetítőn ("Words are very unnecessary"), valamint filozofikus gondolatok is ("More is less"). A refrén alatt egy pillanatra mutatják a nézőteret szegényező lépcsőt is, ahol kissé hervasztó módon nagy a jövés-menés, sokan kifelé igyekeznek éppen a büfék, vagy a vécé felé (továbbra is teljes világosban). A zenekar mindenesetre derekasan befejezi a Useless-t - egy dal, amelynek előszedéséért örökké hálásak lehetünk!

1990, Chicago, második este - állítólag itt forgatták a World In My Eyes videóját

Ma 30 éve a World Violation Tour éppen Chicagoban járt: a második estén a hírek szerint a turné addigi legtöbb pólóbevételét produkálták az árusok.
 
Állítólag a két chicagoi koncerten forgatták a World In My Eyes videóját is. Egy rajongó visszaemlékezése szerint aznap egy helyi rádióadóban Martin árulta el ezt a kulisszatitkot. Anton mindkét este rögzítette a World In My Eyes-t, ezen kívül pedig a Clean és az Enjoy The Silence dalokat is.
 
A koncertről viszonylag jó minőségű audio felvétel áll rendelkezésünkre. Mivel "második este" volt, Martin ismét a csereszámokat adta elő (Here Is The House, Sweetest Perfection).