Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

The Plan, első rész

2020. május 12. - Szigi.
A The Plan egy 1979 őszétől 1980 elejéig létező zenekar volt. Robert Marlow alapította a bandát, régi barátjával, Vince Clarke-kal, de kisvártatva Perry Bamonte és Paul Langwith is csatlakozott hozzájuk. Robert énekelt, szintetizátoron játszott és gitározott, Vince ugyanígy. Perry volt a gitáros, Paul Langwith pedig a dobos. Robert Marlow úgy írja le a bandát, "mint egy Ultravox-koppintás".
 
Miután Vince feloszlatta a No Romance In China-t, Robert Marlow pedig kilépett a The Vandals-ból, a két jóbarát elhatározta, hogy együttest alakítanak. A legdrámaibb változás azt jelenetette, hogy gitárzene helyett első ízben szintetizátoralapú zenét játszottak.
 
Robert: "Nagyon sok Ultravox-ot hallgattam, John Foxx-szal - olyan dalokat, mint a Saturday Night In The City Of The Dead, vagy a The Man Who Dies Everyday; olyan dalokat, amiknek a lejátszásához már szintetizátor is kell. Végül elértem, hogy anyám bérleti szerződést kössön egy Korg 700-ra - egy fantasztikus szintire!"
 
Vince: "Robnak volt elsőként szintije: ő volt a legelső ember az ismerősi körömben, aki szintetizátort vásárolt. Kijött Gary Numan-től az Are 'Friends' Electric?, és mi mindannyian hirtelen a szintetizátorok felé fordultunk. Ez volt a szikra, ami elindította a The Plan-t.
 
Vince egy másik zenekart is megemlített, ami zenekar alapítására ösztönözte: "Az a dal, ami a végső lökést adta, hogy saját szintetizátorom legyen, az valószínűleg az Orchestral Manoeuvres In The Dark-tól az Almost volt... nem azért mert nem kedveltem volna Gary Numant, teljesen lenyűgözőtt a Top Of The Pops-ban - de az OMD valahogy sokkal inkább otthon barkácsoltnak tűnt, és rögtön azt gondoltam: "Ezt meg tudom csinálni!" Ez volt a közvetlen releváció, ami a zenekar megalapításához vezetett".
 
Egy másik interjúban Vince egy másik OMD dalt is megemlített: "Amikor 18 vagy 19 voltam, meghallottam az OMD-től az Electricity-t, ami teljesen máshogy hangzott, mint bármi, amit addig hallottam. Ez volt az a dal, ami arra késztetett, hogy elektronikus zenével foglalkozzam."
 
Nézzük meg az említett OMD: Almost című dalát, amelyhez Vince Clarke 40 évvel később, 2019-ben egy remixet is készített:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr4815682774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása