Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Tampa, 2005 november 3. - 15 éve indult a Touring The Angel!

2020. november 03. - Szigi.

Ma 15 éve indult a Depeche Mode Touring The Angel című koncertsorozata az USA-beli Tampában! Valójában már előző nap Fort Lauderdale-ben elindult volna a menetelés, de azt a koncertet egyből le is mondták, ugyanis ekkortájt garázdálkodott a környéken a Wilma nevű hurrikán. Fort Lauderdale környékén áramszünet és kijárási tilalom volt érvényben - nem igazán voltak tehát adottak a körülmények egy Depeche Mode koncerthez!

Tampa szerencsére Florida másik oldalán fekszik, így ott nem volt akadálya a koncertsorozat elkezdésének. A meglehetősen rövid amerikai menetelés egy igencsak kaotikus koncertel kezdődött. Az ekkor 4 éve nem koncertező zenekar az ekkor 11 éve nem játszott Everything Counts-ba alaposan belezavarodott; Dave túl korán kezdett el énekelni, a dal teljesen szétesett, és le kellett állniuk. Dave ezt kiáltotta: "hohohó! Mi a fasz volt ez? Ismerem ezt a dalt, de... Ti ismeritek ezt a dalt? Ezt elbasztuk, haver. Megpróbáljuk újra, oké?" Erre Martin kiszólt a közönségnek: "Van itt esetleg egy DM feldolgozásokat játszó banda a környéken?" Az utolsóként eljátszott Goodnight Lovers közben pedig Dave véletlenül megütötte Martint a mikrofonjával.

Dave állítólag nagyon ideges volt a Suffer Well fogadtatása miatt. "Azt hittem, hogy az emberek sarkon fordulnak és kimennek, amikor a saját magam írt dalt játszom. Szerencsére azt láttam, hogy éneklik velem! Végre, megnyugodhattam."

A Touring The Angel alapos változást hozott az Exciter Tourhoz képest. Az Exciter Touron különlegességeket játszó, 1990 előttről csak elvétve dalokat hozó zenekar 2005-re csupa kislemezes dalra cserélte a turné dallistáját, ráadásul alaposan merített a DM nyolcvanas évekbeli terméséből is. Olyan dalok tértek vissza, mint a Just Can't Get Enough, az Everything Counts, a Somebody (ami azért néhány Exciter Touros fellépésen volt), az A Question Of Time, a Behind The Wheel, a World In My Eyes, vagy a Policy Of Truth. Ez bizony nagyon The Singles Tour újratöltésnek tűnt akkortájt (és még ma is). A turné második fele aztán tartogatott kellemesebb meglepetéseket; ekkortájt nem sok ember gondolta volna, hogy a Photographic, a Shake The Disease vagy a Leave In Silence még valaha fel fog csendülni Depeche Mode-koncerten (igaz, ez utóbbi kettő Martin és Peter Gordeno "zongorás" átiratában). Sőt, a turné második felére tért vissza a Stripped is, ami - talán ma már meglepő - de ekkortájt komoly, és hiányolt kimaradója volt a DM turnéinak. Nagyon meglepő hiányzó nem is volt a turné ezen szakaszán - talán csak az ekkor fél turnét pihenő In Your Room-ot lehet megemlíteni ebből a szempontból.

A kislemezparádé talán legmeglepőbb tagja a koncertzáró dal volt: ekkor először játszották azt el, hogy az utolsó dal egy lassú szám legyen. Ez - meglepetésre - az egyetlen Exciter-ről felcsendülő dal, a Goodnight Lovers volt (ami például az Exciter Touron egyszer sem került a setlistbe!). Fura módon a koncertek végi "hangulat leültetés" egész jól sült el: Dave és Martin érzelmes duettje a kifutón ennek a turnészakasznak a legemlékezetesebb élményei közé tartoznak.

És amit írjunk azért a turné javára: ez volt az utolsó olyan koncertsorozat, ahol alaposan merítettek az aktuális album anyagából. A tampai nyitókoncerten 7 dal volt az új lemezről (nem számítva az I Want It All végét jelentő intro-t), és később a Macro és a Nothing's Impossible is bekerült az eljátszott dalok közé (csak az Introspectre, a Lilian és a The Darkest Star nem csendült fel a lemezről). Ez ma már - főleg a Global Spirit Tour után - meglepően magas számnak számít :)

Összességében azonban ez volt az első kissé lelketlennek tűnő "gigaturné", komoly színpadképpel, világot átívelően hosszú turnéval, slágerparádéval - és például olyan apró, de jóleső dolgok hiányoztak, mint például egy értő kéz által írt turnénapló... ami 1993 és 2001 között mindig volt, és még 2009-ben is visszatért... és itt volt előzenekar pl. a jólfésült, az ekkortájt trendi rockhangzást játszó The Bravery, akiknek túl sok köze nincs azért a DM világához...

Ez volt tehát az alapsetlist a turné első szakaszában:

Intro (I Want It All)
A Pain That I'm Used To
John The Revelator
A Question Of Time
Policy Of Truth
Precious
Walking In My Shoes
Suffer Well
Damaged People
Home
I Want It All
The Sinner In Me
I Feel You
Behind The Wheel
World In My Eyes
Personal Jesus
Enjoy The Silence

Somebody
Just Can't Get Enough
Everything Counts

Never Let Me Down Again
Goodnight Lovers

A tampai koncertről van pár egész jó minőségű videófelvétel, de a zene annyira törvénytelenül rossz mellé, hogy nem merem betenni (max majd a hozzászólások közé, elrejtve :D ), ehelyett hallgassuk meg a már említett I Want It All instrumentális levezetését, azaz az összes Touring The Angel-koncert kezdetét! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr6816270416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása