Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Prágai élménybeszámoló (praga.postr.hu)

2014. február 11. - Szigi.

Az eredeti bejegyzés: http://praga.postr.hu/depeche-mode-koncert

Már nagyon régóta vártam ezt a napot. Eredetileg valamikor novemberben tudtam meg, hogy lesz koncert februárban. Rögtön felkerestem minden létező portált, de már csak olyan helyek voltak, ahonnan maximum Dave Gahan riszáló fenekét láthattam volna a koncert jelentős részében. Ezzel nem sikerült kibékülnöm. Próbáltam mindenféle fórumon jegyet szerezni, cseh apróhirdetési oldalakat bújtam rendszeresen, de mindenki csak venni akart, így arra változtattam a stratégiát, hogy majd a koncert előtt valami jegyüzértől aranyáron veszek egyet. Elvégre már 50 felett vannak a fiúk és a rock and roll életforma zabálja őket, az biztos. Ki tudja, hogy melyik az utolsó lehetőség arra, hogy lássam őket. Azért időnként felnéztem a hivatalos online jegyárusító oldalra is, hátha valami jótündér csodát tesz, és igen, január közepén feltettek néhány jegyet eladásra olyan helyekre, amelyek ugyan elég magasan voltak, de szemben a színpaddal. Rögtön rá is ugrottam, mint éhes Boni macska a frissen kibontott marhahúsos eledelre.

Természetesen mindig hétfő volt a buli napom, így tiszta szerencse, hogy erre a napra tették a koncertet, ami Prága észak-keleti részében, a sárga metró vonalán található O2 Arénában volt. A jegyet már hetekkel ezelőtt jól elraktam egy jó helyre, csak arra nem emlékeztem, melyik is az a jó hely. Miután már háromszor kipakoltam a legfelső polcot a macska erősen kérdő tekintetétől kisérve, természetesen ott volt, csak nem olyan alakú papírt kerestem. Amikor elindultunk, nagyjából időben, realizáltuk, hogy mindkettőnknek lejárt a bérlete, nincsen is annál felemelőbb, mint koncerthangulatban jegypénztárnál sorban állni, miközben a harci díszekbe öltözött rajongók ereszkednek alá a metróba. A következő megpróbáltatás akkor ért minket, mikor lementünk a Karlovo náměstí mintegy 80 méter hosszú mozgólépcsőjén, és rájöttünk, hogy nem jegyeztem meg, hol kell leszállnunk, beálltam a mozgólépcső tövébe és nagy keservesen megnéztem a Google Maps-en, miközben a rettentő huzat csapkodta a füleimet.

A koncert hivatalosan 8-kor kezdődött, mi akkor még a metrón ültünk, és próbáltuk nem elszúrni, hogy hol kell leszállni. Annyira azért nem aggódtam, először úgyis az előzenekar játszik, akik már Budapesten is alig élték túl a fellépésüket, mert el akarta őket mosni a népharag. Mondjuk kellett is az idő, mire megtaláltuk a helyünket, mert baromi szarul volt kijelezve, hogy melyik szektor, milyen sor és szék, pláne sötétben. A helyünkön természetesen már ültek, úgyhogy egy cseh és angol szavakkal teletűzdelt mondattal sikerült megkaparintani a székeinket. Rohadt magasan voltunk és nagyon messze a színpadtól, de ott voltunk. Szerintem az O2 Arena jó pár ezer emberrel többet tud befogadni, mint a budapesti aréna, és tömve volt emberrel (a hivatalos adat 18 ezer néző). Már minden bajom volt abban a fél órában, amennyit még várni kellett, hogy a koncert elkezdődjön. Legalább háromszor fejbe rúgtam véletlenül az előttem ülő lányt, aki számomra érthetetlen módon ezt láthatóan zokon vette.

Addig legalább körbenézhettem, kik is járnak itt DM-koncertre: elég érdekes vegyes felvágott jött össze. A balunkon két fiatal lány táncolt, akik leginkább az újabb slágerekre mozdultak rá, Rozinak azt mondtam, hogy mikor 88-ban az első Mode koncertemen voltam, ezek még meg se születtek. Jobbomon egy nagyorrú cseh ült, akit elzavartunk a helyéről és a nőjének eggyel lejjebb kellett ülnie, ennek nem örült, de olyan szerény volt, hogy végig csak mosolygott. Az volt az érzésem, hogy valamelyikük akart csak eljönni a koncertre, de annyira faarccal nézték végig a koncert, hogy sejtelmem sincs, melyik volt az. Mögöttünk németek ültek, ahol biztos, hogy az erős testalkatú nő akart eljönni koncertre. A germán tenyeres-talpas menyecskét a nagyon antipatikus csávója kísérte el, aki annyira unta a koncertet, hogy szerintem többször bele is aludt, amikor időnként felrebbent, akkor el kezdett hangosan magyarázni, hogy most már induljanak, mert soha nem fognak hazaérni.

Furcsa volt ez nekem, én eddig mindig a dühöngőben tomboltam, itt meg úgy ültek az emberek, mint a Jancsi és Juliskán a bábszínházban. A koncertre jövet láttunk egy nagyon hardcore rajongó párocskát, a srác egy testre feszülő fekete pamut melegítőt erőltetett igencsak gömbölyded hátsójára és ehhez egy rocker bőrkabátot húzott, de így se tudta lepipálni az asszonykáját, aki valami farmer utánzatú cicanadrágot talált megfelelőnek az eseményre és abba lépkedett, mint valami leszázalékolt rinocérosz.

Az együttes tagjai azért változtak az évek során, talán Dave az egyetlen, akit mióta kétszer újraélesztették egy-egy aranylövés után, csúcsformában van. Kevés olyan emberről tudok, aki simán végignyomja a koncertet, énekel és le meri venni a felsőjét több tízezer ember előtt, 50 felett, respect. Martinról nem nagyon mutattak közeli képeket, amit mondjuk teljesen megértek. A több mint 20 évnyi durva alkoholizmus nem hagyja érintetlenül az embert, Andy továbbra is úgy néz ki, mint egy sörön hizlalt könyvelő, aki a szemüvegét napszemcsire cserélte, mert party van.

A koncert első fele nagyon lassan indult be, köszönhetően annak, hogy sok új számot játszottak, a közönség talán még a budapesti koncertnél is fagyosabban fogadta ezeket a számokat. Aztán a Policy Of Truth meghozta hangulatot, amit viszont két Martin-szám követett, ami rögtön agyon is ütötte azt. Ezek mostanában egyértelműen a koncert mélypontjai, Martin annyira erőltetetten énekel, hogy már szinte megsajnáltam. Aztán a koncert második felében felrobbant az aréna, jöttek a nagy slágerek egymás után: Behind The Wheel, Enjoy The Silence és A Question Of Time, ezt már nem bírtuk ülve, felpattantunk és a két huszonéves lány mellett elkezdtünk táncolni mi is. Ahogy körülnéztem a többség még mindig hipnotikus álomba merült, üveges tekintettel meredt a semmibe, néhányan mozgatták a testüket, de lehet, hogy csak a basszus remegtette a hasukat, nem tudom. Azért volt még rajtunk kívül is aki tombolt, a legfelső sorban egy kis kedves részeg csoport félmeztelenül ugrálta végig a koncert második felét. A ráadás rész szokatlanul hosszú lett, 5 számot adtak, benne egy újabb Martin-féle agonizációval. Ezt követően volt számomra a koncert csúcspontja: egy bitang jó Halo feldolgozás. Majd ismét elszabadult a pokol, az utolsó három számot a leszögezett viaszbábokon kívül mindenki végigugrálta, -táncolta.  A Never Let Me Down Again kötelező ablaktörlőzését is sokan kihagyták, pedig ez felér egy felségárulással, sőt néhányan meg se várták, biztos indult a sárga busz.

Aztán egyszerre csak vége lett, Rozi megkérdezte, hogy ugye visszajönnek még? Mondtam már egyszer visszajöttek, ja, mondta, nem is tűnt fel. Aztán elkezdtünk sodródni a koncert utáni tömeggel: izzadt testek, sör- és cigiszag, rekedt rikkantások. Meg kellett állapítanom, hogy a cseh DM rajongók megöregedtek, megkopaszodtak és a legtöbb úgy meghízott, hogy a metróra is két jegyet kell vennie, hogy legyen hova letenni a sörhasát. Csak valahogy az együttes szellemében nem öregszik meg, ugyanolyan pörgős koncertet adnak, mint 20 évvel ezelőtt. Pont azt beszéltük Rozival, hogy nincsen még egy ilyen aktív banda, aki erre képes lenne.

Hazafele ismét rácsodálkoztunk Prága szervezettségére, a tömegközlekedést a koncerthez igazították, nem egész fél óra alatt otthon voltunk, pedig annak a sok embernek a nagy része metróval jött velünk. A koncert utáni vegyes hangulatban üldögéltünk Rozival a villamoson, egy nagyszerű koncertélmény utáni keserédes bódulatban, és azt elemezgettük, hogy kinek mi tetszett a legjobban. Éjfél körül értünk haza, a fülemben visszacsengett egy-két melódia a koncertről és megerősödött bennem a soha nem múló szerelem a Depeche Mode zenéje iránt.

A közeli képek az indes.cz oldaról származnak.

A vájtfülűenek itt a setlist:

01. Intro + Welcome To My World
02. Angel
03. Walking In My Shoes
04. Precious
05. Black Celebration
06. Should Be Higher
07. Policy Of Truth
08. Slow
09. Blue Dress
10. Heaven
11. Behind The Wheel
12. A Pain That I'm Used To
13. A Question Of Time
14. Enjoy The Silence
15. Personal Jesus

16. But Not Tonight
17. Halo
18. Just Can't Get Enough
19. I Feel You
20. Never Let Me Down Again

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr895810231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása