Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Biztos, hogy jól megy minden? 30 éve Hongkongban járt a Depeche Mode

2024. március 16. - Szigi.
30 éve Hongkongban járt a Depeche Mode. Ez a fellépés többmindenről volt nevezetes, elsősorban arról, hogy (vélhetően) első ízben Martin énekelte a Condemnation-t. A SOFAD érzelmes balladáját 1993-ban és 1994 február 15., Johannesburg között Dave énekelte. Johannesburg és Hongkong között csak a Melbourne és a Sydney koncert felvételét ismerjük, ezeken a helyszíneken nem volt a Condemnation: Hongkongtól pedig minden alkalommal a turnén Martin énekelte a dalt. Könnyen elképzelhető, hogy Dave nem tudta kiénekelni a bonyolult, nagy hangterjedelmű alkotást (legalábbis 1998-ban is ez volt a kifogás, amikor Dave megfázása miatt a Condemnation néhány alkalommal hiányzott a setlistből). Martin kicsit máshogy énekelte a dalt, új színt adva a Condemnation-höz. Érdekesség, hogy ez az a dal, amit később is hol Dave, hol Martin adott elő - hogy aztán a Memento Mori Touron testvériesen osztozva, duettként csendüljön fel az érzelmes alkotás.
 
Ezeken a koncerteken tehát Martin nem 2, hanem 3 (!) dalt énekelt a koncert közepén (ezek általában a Condemnation, az A Question Of Lust és az I Want You Now voltak), vélhetően ezzel is tehermentesítve az ekkortájt már súlyos drogproblémákkal küzdő Dave-et. Ugyanakkor Martin alkoholproblémái is súlyosnak bizonyultak, erről Daryl Bamonte is beszámol az Exotic Tour Diaryban. A zenekar mindenese (és leendő billentyűse :D ) pont Hongkongból számol be a következőképpen:
 
"Ezt nem fogjátok elhinni! Martin Gore túl sok barackpálinkát iszik és seprűvel beszélget! Esküszöm, hogy ez történik. Kérdezzétek Alant!"
 
Dave állapotára pedig jellemző talán az a rövid történet, amit Andrew Bull koncertszervező és felesége 2011 áprilisában nyilatkozott a 'That's Shanghai' magazinnak. A DM Live Wikiről fordítok:
 
Sally Kwok: "Elmondok egy vicces történetet a Depeche Mode-ról, akik nem voltak hajlandóak feljönni a színpadra Hongkongban, és az énekes csak négyszemközt akart beszélni velem."
 
Andrew Bull: "Dave [Gahan] a Depeche Mode-ból úgy döntött, hogy a feleségem az a múzsája. Alapvetően az történt, hogy Dave nem szerette, ha a színpadról bármilyen reklámtábla-szalagot lát. De hát ez egy futballstadion volt, ahol éves szerződéseket kötnek, így fizetnem kellett az embereknek, hogy fénybe borítsák a stadiont, és fekete drapériát tegyenek a Cathay Pacific hirdetőtábláira - a szerződés teljes megszegésével -, mivel Sally ezzel nyugtatta meg Dave-et az öltözőben."
 
Maga a koncert jól sikerült, bár a Policy Of Truth nagyon vérszegényen kezdődik, és néhány másodperc múlva le is áll. Dave néhány vakkantás után újraindítja a bandát, és ekkor már jól megy minden. Jól megy minden?

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr1418351463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása