Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

A hosszabb See You alkalmából egy hosszabb gondolatmenet a dalról

2022. január 29. - Szigi.
Egy jellegzetes basszusfutam, néhány újonnan vásárolt PPG Wave 2 szintetizátor által előállított, mellotron-szerű hangszín, egy ekkortájt középtempósnak számító dobritmus, és néhány hangulatos szintifutam vezeti fel a Depeche Mode negyedik kislemezét, az A Broken Frame első kimásolt single-jét, a See You-t! A versszakokra persze megérkezik Dave "micimackós" hangja: ez bizony még az 1982-es időszak visszafogott, néha erőtlennek tűnő, "bújós" Dave vokálja (hasonlítsuk össze akár az 1983-as vagy az 1984-es vokálokkal...). Persze, Martin félénk tinédzserkori vallomásához jobban is illik ez a "kuckós" Dave-hang. A dalról alighanem sokunknak a "bájos", vagy az "édes" jelző ugrik be: egyszerre tűnik előrehaladottabbnak, és esetlenebbnek, mint a Speak And Spell dalai. Az a-moll-F dúr váltások jellegzetes "A Broken Frame-hangulatot" kölcsönöznek a See You-nak (hasonlót hallhatunk a Leave In Silence és a Nothing To Fear dalokban is). Az alkotás végi "all I wanna do it - see you" felelgetésből csoda, hogy nem lett koncertkedvenc (habár - ahogy azt holnap meglátjuk - 1985-ig folyamatosan játszották a dalt). A kislemezverzió egy rövidített változat (ez megegyezik a klipváltozattal), az albumra az EXTENDED VERSION egy valamivel hamarabb változata került; a kislemezre pedig maga az Extended Version.
 
A bájos dal nem öregedett jól Martin Gore emlékéiben. A dalszerző így nyilatkozott a See You-ról 2001-ben: "Hogy érzek-e valamilyen vonzalmat az olyan dolgaink iránt, mint a 'See You'? Nem, nem igazán. Ez volt az első dal, amit Vince távozása után írtam, és azt hiszem, csak próbáltam lemásolni a stílusát. Rémálomszerű felvétel volt, mert még mindig Basildonban laktunk, és az utolsó vonattal jöttünk vissza Londonból. Ez mindigis egy rossz hírű vonatjárat volt, tele részegekkel, és mindig verekedésbe keveredtünk, néha azért, mert felismertek minket, de általában csak a tőzsgyökeres essexi erőszaknak köszönhetően!"
 
Ennek némiképp ellentmond, hogy az A Broken Frame-ről egyedüliként ezt a dalt válogatták be a 2006-os The Best Of Vol. 1 című válogatásra - bár ennek oka valószínűleg inkább az igen előkelő hatodik helyezés volt a brit slágerlistán.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr5916908874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása