Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

See You

2022. szeptember 27. - Szigi.

Szokatlan helyen, az A oldal utolsó dalaként következik a ma 40 éve megjelent A Broken Frame első kislemeze, és "nagy slágere", a SEE YOU! Ez a verzió hosszabb némiképp a kislemezverziónál, viszont rövidebb, mint az Extended Version, de igazából csak a „fade out“ időpontja változik. A See You egyike Martin legkorábbi szerzeményeinek: már a legelső zenekarában, a Norman And The Worms-ban is játszották. De maga a szerzemény még régebbi: Martin 13 évesen a glam rock bűvöletében élve kapott egy gitárt az édesanyjától - ekkor készültek el a See You (és az A Photograph Of You) alapjai. Alex Swindell, Martin 1981 és 1983 közti barátnője azt állította, hogy Martin egy németországi csereút alapján született, sőt egy Birgit Biehl nevű hölgy máig azt állítja, hogy a See You dalszövege kettejük flörtjéről szól. A dalt más is magának követeli: Phil Simon Spence (a banda korai baráti körébe tartozó figura) a Just Can’t Get Enough című könyvben egyenesen azt állítja, hogy ő találta ki a See You riffjét. Vince Clarke visszaemlékezésében pedig azt mondja, hogy ő ismeri a Norman And The Worms-féle See You változatot, de szerinte a Depeche Mode változat teljesen más lett.

Maga a dal pedig csodálatosan szép, még ha talán nem is öregedett nagyon jól: egy jellegzetes, izgága basszusfutam, néhány újonnan vásárolt PPG Wave 2 szintetizátor által előállított, mellotron-szerű hangszín, egy középtempós dobritmus és néhány hangulatos szintifutam vezeti fel a dalt. A versszakokra megérkezik Dave „micimackós“ hangja; talán tényleg meg volt fázva az 1982-es lemez énekfelvételeinél... A See You-ról alighanem sokunknak a „bájos“, vagy az „édes“ jelző ugrik be: egyszerre tűnik előrehaladottabbnak és esetlenebbnek, mint a Speak And Spell dalai. Az A-Moll-F Dúr váltások mindenesetre hozzák a jellegzetes „A Broken Frame“ hangulatot! Az alkotás végi "all I wanna do it - see you" felelgetésből csoda, hogy nem lett koncertkedvenc

A bájos dal nem öregedett jól Martin Gore emlékéiben. A dalszerző így nyilatkozott a See You-ról 2001-ben: "Hogy érzek-e valamilyen vonzalmat az olyan dolgaink iránt, mint a 'See You'? Nem, nem igazán. Ez volt az első dal, amit Vince távozása után írtam, és azt hiszem, csak próbáltam lemásolni a stílusát. Rémálomszerű felvétel volt, mert még mindig Basildonban laktunk, és az utolsó vonattal jöttünk vissza Londonból. Ez mindigis egy rossz hírű vonatjárat volt, tele részegekkel, és mindig verekedésbe keveredtünk, néha azért, mert felismertek minket, de általában csak a tősgyökeres essexi erőszaknak köszönhetően!"

Ennek némiképp ellentmond, hogy az A Broken Frame-ről egyedüliként ezt a dalt válogatták be a 2006-os The Best Of Vol. 1 című válogatásra - bár ennek oka valószínűleg inkább az igen előkelő hatodik helyezés volt a brit slágerlistán.

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr8317940032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása