Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Miért a Barrel Of A Gun volt az első kislemez?+egy vékony remix

2022. február 03. - Szigi.
A Barrel Of A Gun kislemez kiadásának kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy miért pont ilyen megosztó dalra esett a választás, hogy első kislemez legyen? Idézzük Dave-et, Martint és Andyt, a HDMFC honlapjának fordításában:
 
Dave: "Egyébként a lemezen a leginnovatívabb száma, abban az értelemben, hogy milyen irányzatot követett a Depeche Mode éveken keresztül, a "Barrel Of A Gun", amely az első kislemez lesz. Azt hiszem, hogy ez a legizgalmasabb dal ezen az albumon. Ez a szám hasonlít a legkevésbé az összes közül arra, amit korábban valaha csináltunk és ez egy kicsit jobban megerőltetett minket - legalábbis engem, mint énekest - és én elégedett vagyok azzal, amit végül is összehoztam."
 
Fletch: "Amikor visszatérsz, jelezned kell azt! És talán provokálni is akartuk a hallgatókat. Tudtuk, hogy az 'It's No Good' egy popszám és ha azt adtuk volna ki először, akkor a 'Barrel Of A Gun' már nem működött volna. Először provokálni akartunk és csak aztán a többit...
 
Dave: "Az első pillanatban ezt a számot [It's No Good] akartuk elsőként kiadni, de pont az említett okok miatt döntöttünk úgy, hogy azért sem ezt adjuk ki. Nem mintha nem találnánk jónak a számot, csak éppen túl biztonságos lett volna elsőként a visszatérő Depeche Mode-tól. Egyáltalán nem éreztük volna kihívásnak. (...) Könnyű lett volna olyan dolgokat megjelentetni, mint mondjuk egy régi sikeres kislemezes szám, vagy, mint egy jól ismert tipikus Depeche-szám. Tudtunk volna olyat nyújtani, mint amelyet a Depeche Mode-tól már megszokott mindenki. Azt hiszem, hogy a "Barrel Of A Gun" egy kihívás, egy csapás az ellen amit a Depeche Mode tett a múltban. Úgy érzem, ez most nagyon fontos a számunkra. Függetlenül egymástól, mindannyian arra az elhatározásra jutottunk, hogy ennek a számnak kell az első kislemeznek lennie. Könnyű döntés volt és tudtuk, hogy igazunk lesz a dolgot illetően. Egyértelműen a "Barrel Of A Gun"-ra esett a választás."
 
Martin: "Azt hiszem, Alan távozása és négy év kreatív szünet után mindannyian úgy gondoltuk, hogy jó ötlet lenne valami kihívás után nézni, és valami olyat kiadni, ami nem igazán depechemode-os! Talán a kiadott számok közül a Barrel Of A Gun áll a legtávolabb attól, amit DM stílusnak nevezünk. Emlékeim szerint én voltam az, aki félénken ugyan, de legelőször kimondta, hogy a számot kislemezként kellene megjelentetni. Hatalmas ellenállásra készültem fel. Azt hittem, napokat fogunk rajta vitatkozni és azt mondják majd: "Te megőrültél! Ezt kislemeznek!?". Ehelyett azonban rávágták, hogy: "Tulajdonképpen erre gondoltunk mi is!". Szóval könnyű döntés lett belőle! Azt hiszem, mindenki örül, hogy végül ezt az utat választottuk és nem az It's No Good-ot adtuk ki elsőnek."
 
A következő mix a kislemezen a BARREL OF A GUN (3 PHASE MIX). Említettük, hogy a mixek készítőit vagy üzleti megfontolások, vagy Martin/Daniel Miller személyes ízlése, vagy Mute Records-érdekesség alapján választották ki. 3 Phase, azaz Sven Röhrig szinte biztosan Daniel Miller választása volt: a Mute Records főnöke többször is előszeretettel játszott 3 Phase dalokat a DJ szettjében, ráadásul Sven is az elektronika és a "csináld magad" punkmozgalom metszéspontjából érkezett, akárcsak a Mute Records számos művésze (és maga Daniel Miller is). A mix a "legelektronikusabb" Barrel Of A Gun, de meglepően vékony hangzása leginkább valami házi készítésű kalózmixre hajaz... Kár, mert érdekes hangok is vannak a mixben (főleg a váratlan helyen érkező felfutó szintihangok). A 3 Phase mix 1997-ben csak vinylen jelent meg, aztán a 2004-es újrakiadásnál már a CD-re is rátették.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr7817120158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása