Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

25 éve jelent meg a Useless kislemez!

2022. október 20. - Szigi.
Mai kerek jubileumunk a negyedszázada boltokba kerülő USELESS kislemez!
 
Az Ultra negyedik maxija 1997 október 20.-án jelent meg. Ez volt az első olyan kislemez, amelynek semmiféle B-oldalas dala nem volt, egyben az első és utolsó olyan maxi kiadvány, amely CD-ROM-ként is funkcionált. A CD-ROM mellékleten a Barrel Of A Gun és az It's No Good klipjeit lehetett megtekinteni.
 
A Useless nyilvánvaló választás volt negyedik kislemeznek, hiszen az Ultrán ez volt a harmadik tempósabb dal a már említett Barrel Of A Gun és az It's No Good mellett. A kissé nyers albumverzió után az Alan Moulder által készített kislemezverzió nagyon kellemes meglepetést jelentett. Egy hajszálnyit gyorsult a tempó, finomodott a dob, visszhangosodott Dave éneke és a refrén sokkal nagyobb hangsúlyt kapott, mint az albumverzióban. A refrén alatt egy kiváló, félelmetes hangzású szintihangszín is megjelent, ami hatalmasat dobott a dalon. Amíg az albumverzió szinte kissé "buta" volt, úgy ez a kislemezváltozat határozottan elegáns lett. De természetesen még így is ez a Depeche Mode legrockosabb dala, a határozott dobok és basszusgitár-használat mellett Martin túlcizelláltnak éppen nem nevezhető torzított gitárral előadott szólójának köszönhetően.
 
A dalhoz egy emlékezetes klipet is forgattak, ahol az Ultra korszak különböző jelképei között a szinte teljesen kopaszra nyírt Martin, a hanyagul flegma Fletch és az igencsak dühös Dave egy bányában adja elő a dalt a kamerának gesztikulálva, néha még lökdösve is azt. Az utolsó másodpercben derül ki, hogy az egész szöveg egy szőke, kreppelt hajú lánynak szólt. Ez mindenképpen új értelmezést ad a dalszövegnek; valószínűleg egy szerelem utáni csalódásról és önvádról szólnak a dal sorai, bár sokan úgy értelmezték, hogy Alannek szólnak a dalok. Mindenesetre a Useless az egyik legkorábban elkészült demója volt az Ultra-korszaknak, már 1995-ben készen várta a hangszerelést.
 
Összességében a Useless tehát egy kiváló, borzongató és elegáns zárása az Ultra kislemezeinek, jól sikerült klippel és figyelemre méltó remixekkel. A következő poszttól rátérünk ezekre a mixekre :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr5317953394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása