Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

CD-ről vinylre kerülő dalok - Dirt

2022. május 23. - Szigi.
Az Exciter 12'' Singles Box ötödik lemezére - szerintem nagyon helyesen - felkerült az I Feel Loved eredetileg csak CD-n hozzáférthető B-oldalasa is, a DIRT! Ez a The Stooges 1970-es dalának a feldolgozása, azaz ez a Depeche Mode a Depeche Mode második, széles körben elérhető kiadványon megjelent feldolgozásdala, a Route 66 után (az óvatos megfogalmazás oka az 1987-es karácsonyi Flexipop-kiadvány, a Never Turn Your Back On Mother Earth).
 
Martin 2001-ben sokat küszködött a dalszövegeivel, kreatív blokk miatt szenvedett (ez kicsit érződik is az Exciter dalszövegein), így szinte nem is volt meglepetés, hogy a három Exciter B-oldalas közül kettő instrumentális, egy pedig feldolgozás volt. Martin így nyilatkozott erről 2003-ban, a 101 DVD-jének audio kommentár szekciójában: "A 'The Idiot' és a 'Lust For Life' című albummal fedeztem fel Iggy Popot, visszamenőleg, 1977-ig. Ekkor még korábbra mentem az életműben, és újra felfedeztem néhány régebbi anyagát, amit még a The Stooges-szal csinált. Az évek során nem sok dalt dolgoztunk fel, de nemrég mégis megtettük ezt, amikor "Dirt"-et a Stooges-tól újragondoltuk az egyik B-oldalunkon. Szerintem (Iggynek) mindig is volt humorérzéke ugyanakkor pedig jelen volt a sötétség a zenéjében - ezt elég nehéz összeházasítani, de szerintem ez mindigis nagyon jól sikerült neki."
Iggy Popék nyers, 7 perc hosszú, dob és basszusközpontú eredeti dalát alig 5 percesre rövíditette a DM: talán egy picit gyorsított is a dalon, és persze a gitárszólókat se emelte át. Már a kezdő doboknál Dave szív egyet, majd nyög (nehéz nem a drogos korszakra gondolni), majd jön az Exciter-korszakban megszokott érzéki éneklési stílus. Az eredeti dal basszusvezéreltsége megmarad ebben a verzióban is, ám ez a verzió még fülledtebb, még füstösebb, mint Iggyék változata. Izgalmas elektronikus hangok díszítik a dalt (valamint "végre rendes dobok vannak", mondták 2001-ben a DM-rajongók). Az effektek azért jellegzetesen "Exciteresek" (az eredeti verzió gitárszólóját itt a korszak tipikus"űrhangjai" helyettesítik), de valahogy az összhang mégis összeáll Dave enyhén torzított, gyakran további nyögésekkel és szippantásokkal teli énekével. A lassan Exciter-effekthalomba fulladó dal egyik csúcspontja egy keményen kiénekelt "got" szó alatti elcsendesülés 4:26-nál. Nem a legnépszerűbb szerzemény ez a DM kiadványok tengerében, de egy próbát érdemes tenni vele - ebben talán segít az alábbi hangulatos fanvideó is. Dave kezdő biccentése máris megadja az alaphangulatot :)
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr7617834555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása