Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Egy szépséges altatódal egy holnap megjelenő kiadványról: Goodnight Lovers

2022. június 09. - Szigi.

A holnap megjelenő Exciter The 12'' Singles Box utolsó lemezére fordulunk. Ezt a GOODNIGHT LOVERS nyitja, azaz az Exciter utolsó dalának és utolsó kislemezének az albumváltozata (mivel itt az album-és a kislemezváltozat megegyezett). 

A Goodnight Lovers egy szépséges dal, noha különösebben innovatívnak nem lehetne nevezni, főleg a korábbi lemez záródalaihoz képest (Clean, Higher Love, Insight). Martin nem is titkolta, a Velvet Underground hangzását próbálta megidézni, konkrétan az I'll Be Your Mirror című dalt.

A dal különös csilingeléssel, és Dave "ssssh" suttogásával kezdődik, majd jön Dave és Martin gyönyörű "hümmögő", gospelszerű kórusa, és előtte Dave lágy, néha szinte elcsukló, néha pedig suttogásba hajló éneke (a frontember véleményem szerint káprázatos teljesítményt nyújt ebben a dalban!). Dave szinte szándékosan altatódalszerűen énekli a dalt - elmondása szerint úgy énekelte fel a számot, mintha a kislányának énekelt volna egy altatódalt. 

A szöveg persze - Depeche Mode-ra jellemző iróniával - egyáltalán nem altatódalszerű: mintha egy alkalmi szeretőt győzködne a szövegíró, hogy "azért még mindig van egy részem, ami gondol rád", majd pedig jön az egyetemes(kedő) refrén: "ha szerelmes típusnak születtél, akkor egyben szenvedésre ítéltettél, de ne aggódj, ugyanígy van ezzel minden lelki testvéred". Természetesen tévedhetek ezzel az értelmezéssel, de számomra mindenképpen valami alkalmi kapcsolat képei villannak fel.
 
A dal emlékezetes részei Dave hangjának elcsuklásai ("I'm not LOOKing for az easy ride"), és meglepő dallamemelkedései ("I'll be waiting in line", "you born to suffer"), de persze aztán a Martinnal közös vokál a legszebb, legfelemelőbb a dal végén. Aztán az egész számot elkísérő effekt ereszkedő hangnemben eltűnik és már csak Dave újabb "ssssh" hangja marad - ezzel a pozitív érzetű dallal zárul az Exciter, és - negyedik kislemez révén - az egész Exciter korszak.
 
A Goodnight Lovers klipje Frankfurtban készült, mégpedig az Exciter Tour mannheimi zárókoncertje és az emlékezetes MTV fellépés (Never Let Me Down Again) közötti napon. Ez a magyarázata annak, hogy a banda kissé elnyűttnek tűnik. Dave először látható az It's No Good óta félhosszú hajjal, és most először (és utoljára) szerepelnek a klipben a turné vokalistái is. Nekik ez egyben a hattyúdaluk is, hiszen a következő turnétól nem voltak vokalistalányok többé Depeche Mode fellépéseken.

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr5217847893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása