Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

15 éve jelent meg a PEACE kislemez!

2024. június 15. - Szigi.

Ma 15 éve jelent meg a PEACE, a Sounds Of The Universe második kislemeze. A dal kislemezverziója egy fazonigazítottabb, összeszedettebb, rövidebb változata az albumverziónak, és amelyhez szokatlan, a banda tagjait csak óriásplakáton megjelentető klip készült. A klipet a francia Jonas & François duó forgatta a romániai Negoiești-ben, Prahovában, Maria Dinulescu román színésznővel. Az egyetemes mondanivalójú, dallamában a Beatles: Across The Universe-ét idéző, rendkívül visszafogott hangszerelésű dal mintha rossz csillagzat alatt állt volna: a Dreaming Of Me óta elsőként (és mindmáig utolsóként) nem jelent meg róla 12 inches vinyl (azért később a Fragile Tension/Hole To Feed 12''-esre rákerült két Peace remix), ahogy említettük, a klipben - első ízben a DM történelmében - nem szerepel a zenekar (állítólag Dave betegsége miatt), és az aktuális turnén is hamar ejtették, hogy aztán soha ne szedjék elő újra. A dal csak 57. helyig jutott a brit slágerlistán (ez akkor hatalmas csalódásnak számított még). Sőt, még a turné budapesti koncertjén is erre a számra kezdett el irgalmatlanul zuhogni az addig csak "simán eső" égi áldás...

A dal megjelenésekor még egyfajta új himnuszként hivatkoztak a dalra (emlékezhetünk, már a 2008-as sajtótájékoztatón is felcsendült belőle egy részlet), és a dalszerző saját maga Top10 szerzeményének tartott a dalt. Íme a zenekartagok véleménye:

Martin: "A Little Soul-t és a Peace-t egymás után írtam, és az album flow-ja egyből intenzívebb lett. Tényleg úgy éreztem, hogy spirituális dalok. Valahogy a további munkák sarokköveivé váltak." (...) "A Peace és a Little Soul a két leginkább spirituális dal, amit valaha írtam. A béke eljön hozzám. Belső béke. Nem akarok újra felfedezni keresztény vagy New Age-hippi dolgokat, de tényleg úgy éreztem, hogy ezek a dalok jobban hozzákapcsolnak az univerzumhoz." (...) "A Peace a személyes kedvencem. Azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb dal, amit valaha írtam. Ez lesz a következő kislemez."

Dave: "Amikor Martin lejátszotta nekem elsőként a Peace-t, megfordultam és azt mondtam: "Azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb dal, amit valaha írtál". Már a demó formátumban nyilvánvaló volt, hogy tele van dallammal. Azt gondoltam, hogy egyszerűen gyönyörű. Őszintén szólva néha nem is tudom, hogy hogy tud előjönni ilyen cuccokkal."

Íme a klip:

 A Peace 7’ kislemez B-oldalán egy elég nagy csalódás található, hiszen a COME BACK (JONSI REMIX) készítője Jónsi Birgisson, a Sigur Rós zenésze. Emlékezetes, hogy Dave-nek sokat jelentett a Paper Monsters-időszakban az izlandi posztrock banda, és az, hogy pont Dave egyik érzelemteli szerzeményéhez készült egy Jónsi-féle remix, azt vetítette előre, hogy valami különleges produkcióra számíthatunk. Ehhez képest kaptunk egy teljesen eseménytelen, rosszul szóló tuctuc-mixet.

A ma 15 éves Peace CD két verzióban jelent meg: egy kétszámos és egy Remixes verzióban. A kétszámoson a Peace Single verziója mellett a PEACE (SIXTOES REMIX) volt a másik dal. Csalóka az elnevezés, hiszen nem igazán remixről van szó, hanem szinte teljesen újrahangszereli a Sixtoes formáció a Sounds Of The Universe kislemezes dalát, amelyből így talán még jobban is kitűnik a slágerfaktor. A saját bevallásuk szerint "filmzenékhez való folkzenét" játszó zenekar 2009 és 2011 között a Peace mellett olyan DM dalokat is újraértelmezett, mint a Come Back, a Jezebel, vagy éppen a The Sinner In Me.

 A PEACE (REMIXES) CD-n szintén szerepelt a Peace single verziója (ki tudja, miért), majd pedig a Peace remixei következtek. Elsőként itt a veretős-himnikus PEACE (HERVÉ'S 'WAREHOUSE FREQUENCIES' MIX), amely a brit DJ és producer, Joshua Harvey (azaz Hervé) munkája. Olyasmi érzetem van a remixet hallva, mintha a dal himnikusságát keverte volna a Playing The Angel korszak kemény, sötét, harsány remixhangzásával.

A következő remix a 15 éve megjelenő Peace kislemezről a PEACE (SANDER VAN DOORN REMIX). A holland DJ, Sander Ketelaars mixe minimalista megközelítéssel kezdődik, majd himnikus hangvételűvé vált át, azaz elég jól kihasználja a dalban rejlő potenciált.

 A következő remixünk a PEACE (THE JAPANESE POPSTARS REMIX). A korszak népszerű északír elektronikus triója egy erőteljes, harsány átdolgozást készített a Peace-ből.

 

A következő mix a PEACE (SID LE ROCK REMIX), ami a kanadai elektronikus zenei producer, Sheldon Thompson minimalista, finom zajokkal telezsúfolt, elég izgalmas átdolgozása a Sounds Of The Universe rövid életű slágeréből.

A Peace (Remixes) CD utolsó remixe a PEACE (JUSTUS KÖHNCKE EXTENDED DISCO CLUB VOCAL REMIX). A remix készítője a veterán Justus Kühncke - aki két különböző remixet is készített a kiadványra, lásd később - valószínűleg a régi diszkóhangulatot próbálta felidézni az átdolgozásával, és nem is kellemetlen a mixe, de éppenséggel eseménydúsnak sem nevezhető.

Amint említettem, a Dreaming Of Me mellett a Peace az egyetlen kislemez, amelyhez nem jelent meg 12’ kislemez. Létezett viszont egy Peace (Club Promo), amelyből volt vinyl változat is. Sőt, volt egy „vinyl-only“ remix is, mégpedig a PEACE (BEN KLOCK REMIX). (Ez a verzió letölthető verzióban is elérhető volt azért, nemcsak rejtett vinyleken). A nagynevű minimál-micro-house DJ egy elég eseménytelen, és kissé túl hosszú mixet készített a Sounds Of The Universe második kislemezes dalából.

Egy újabb, csak Peace Club promo kiadványon fellelhető mix a PEACE (PAN/TONE REMIX), ami szokatlan módon ugyanannak a Sid Le Rock-nak (azaz Sheldon Thompsonnak) a remixe, aki már készített egy remixet a Peace-hez. Egy maxihoz kétszer ugyanaz a remixelő, ráadásul más néven, és két külön remixszel - valószínűleg példa nélküli álló eset a Depeche Mode diszkográfiájában! A Pan/Tone remix egy nagyon elektronikus átdolgozás, mormogó alapokon, fürgén emelkedő szintihangokkal.

Újra egy ismétlő a Peace kiadványon: a szintén Club promokon fellelhető PEACE (THE EXPLODING PLASTIC INEVITABLE JK DISCO DUB) nemcsak ugyanahhoz a remixelőhöz fűződik, mint Justus Köhncke Extended Disco Club Vocal Remix), hanem még igencsak hasonlít is rá. Itt is a régi diszkóhangulat próbál előkeveredni a négynegyedek fogságából.

A ma 15 éves PEACE szerintem koncerteken sem működött, főleg, hogy Dave minden alkalommal énekeltetni akarta a közönséget, de erre ritkán volt vevő a rajongótábor. Nagyjából az albumverziót adták elő, némiképp hosszabb véggel. A Tour Of The Universe első szakaszában játszották, aztán az észak-amerikai turnészakaszra elfelejtették, minden bizonnyal örökre. Peter Too, a Home Fórum adminja némi meglepetésre azt szellőztette meg, hogy a dalt Dave akarta a turnén a setlistben tartani, de Martin és Andy leszavazta azt (ez meglepő, főleg annak a fényében, hogy Martin pár hónappal korábban még a saját egyik kedvenc dalának nevezte a Peace-t). Nézzük a dal felvételét a 2009-es prágai koncertről:

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr9818427573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása