Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Route 66, az összecsapott, ám aztán messzire repítő B-oldalas

2022. december 28. - Szigi.

A Behind The Wheel B-oldalára - a Depeche Mode történelmében először - egy feldolgozásdal került. Ez a dal Bobby Troup 1946-os ROUTE 66 című dala volt, amelyet később a hatvanas évek közepén a The Rolling Stones vitt sikerre.

A dalról Martin félszegen annyit mesélt a 101 2003-as DVD mellékletében: ""Úgy gondoltam, hogy jó ötlet lenne felvenni egy autóvezetős dalt a 'Behind The Wheel' B-oldalára, és jó ötlet volt megpróbálni a 'Behind The Wheel' dal elemeit beépíteni ebbe a verzióba".

A dal erőteljes, "Behind The Wheel-es" basszusokkal és dobbal kezdődik, amelyre jön a Route 66 kultikus gitárjátéka, torzított gitárokon (ez az első Depeche Mode-dal torzított gitárral!). Majd jön Martin (!) kissé esetleges éneke (meglepően sokan képzelik úgy, hogy ezt a dalt Dave énekli, nos nem - viszont koncerteken igen, ez az egyetlen DM dal, amelyet stúdióváltozatban Martin énekel, koncerten pedig Dave). Szóval jön Martin éneke, aki az első "Route 66" kiéneklésénél mintha elnevetné magát... Jön a dob, és halad tovább a meglehetősen egyszerű, harsány átdolgozás (biztos, hogy ez a legpörgősebb, legharsányabb Depeche Mode dal, amelyet Martin énekel). Itt vannak az eredeti Behind The Wheel Kraftwerk-nyögései és kasztanyetta-hangjai is, ám az A-oldalas dal újrahasznosítását a dal közepe húzza végképp alá: itt ugyanis négy taktus erejéig átváltunk a Behind The Wheel kultikus szintirészébe, még Martin huhogása is bekerül... aztán mintha mi sem történt volna, visszatérünk a Route 66-be. Nincs talán még egy ilyen Depeche Mode kislemezen megjelent alkotás, ami ennyire hasonlít egy másikra, jelen esetben az A-oldalas párjára, a Behind The Wheel-re. A nem annyira ötletes átdolgozás végül fade-outtal zárul. Szerencsére a Beatmasters aztán megmenti ezt a B-oldalt is, de erről majd később ;) )

Véleményem szerint ez a váratlan feldolgozás - ami 1987-ben talán csak egy kósza, kétségbeesett ötlet volt, hogy kitöltsék a Behind The Wheel B-oldalát - részben hozzájárult az ekkortájt kezdődő, és néhány év alatt hisztériáig fokozódó Egyesült Államokbeli népszerűséghez. A 101 filmben is szerepel a dal: el tudom képzelni, hogy az USA-beli Depeche Mode rajongók úgy érezték, hogy ezzel a régi bluesfeldolgozással akar nekik "kedveskedni" a Depeche Mode. Ezt erősíti, hogy végül ezt a dalt beválogatták a World Violation Tour-ra is, sőt, ez volt minden egyes 1990-es koncert záródala is. Természetesen rendkívül jól fogadta az észak-amerikai közönség...

A DM Live Wiki gyűjtése alapján Martin 1990-ben a Life című francia magazinnak megosztotta a kételyeit is a dal sikerességével kapcsolatban: "A 'Route 66'-et elkészíteni abszolút csak egy gyors barkácsmunka volt. Kevesebb, mint egy nap alatt felvettük a dalt a stúdióban, és másnap rögtön ki is kevertük. Számunkra nem volt benne semmi nagyon komoly szándék, csak egy jó B-oldalas dal volt a 'Behind The Wheel'-hez B-oldalára, egy utazásos dal. De aztán mindenki megőrült érte, és sokat használtuk a '101' című filmben is. Az amerikaiak még a kislemez A oldalára is fel akarták tenni. Valójában úgy gondolom, hogy ezt a dalt túlreklámozták. Egyszerűen nem erre készült."

Alan 1998-ban elárulta, hogy "A 'Behind The Wheel' kislemezes kiadásának teljes koncepciója az autós utazás témája köré épült, a nyitó hangmintától kezdve egészen a B-oldalig - a 'Route 66' klasszikusának furcsa hibrid feldolgozásáig, amely az A oldal középső részét is tartalmazta. A nyilvánvaló járműves koncepció mellett azért is került felvételre ez a feldolgozás, mert Martinnak ekkor nem volt saját új szerzeménye."

Nézzük meg a dal 2012-es fanvideóját, amelyet ugyanaz a lengyel rajongói csapat készített, mint a Ghost vagy a Just Can't Get Enough fanvideóját. Ez egy újabb kiváló változat, noha szinte végig egy, a többi lengyel rajongói klipből is ismerős szőke lány van a főszerepben, ahogy végighalad a 66-os út néhány kultikus állomásán. Közben térképet néz, tankol, kocsmában beszédbe elegyedik, vihar tör ki mögötte és persze közben rendíthetetlen faarccal menetel a végcél, a Csendes-Óceán felé. Az óceán partjára érkezve aztán megáll, megfordul, és végre a kamerába néz, sőt még mosolyog is egyet :)

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr6117973370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása