Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Kulisszatitkok a People Are People stúdiómunkálataiból

2024. március 12. - Szigi.
Mielőtt még a Depeche Mode, Daniel Miller és Gareth Jones egyáltalán elgondolkozhatott volna azon, hogyan keverjék a People Are People-t a Hansa SSL SL 4000 G számítógépes konzolja segítségével, a csapatnak egy nagy halom eredeti hangminta állt rendelkezésére - tulajdonképpen csak a dal fő vokálja nem hangmintán alapult. A Drumulator digitális dobgép sikerén felbuzdulva az E-mu Systems Inc. piacra dobta legújabb fejlesztését, az Emulator II samplert 5600 fontos áron. Az Emulator rengeteg új lehetőséget kínált, ezeket a Depeche Mode ki is használta (Daniel Miller Synclavierjével egyetemben) a Construction Time Again album elkészítésekor. Bár Dave Gahan szerint a Construction Time Again lemezen túl sok géphangot használtak, az Emulator II hamarosan helyet kapott az együttes gyarapodó hangszerarzenáljában, amellyel a People Are People-t készítették.
 
Gareth Jones: „A People Are People refrénjében szerepel egy jellegzetes zaj, fecsegés és nevetés hangja, amit Martin egy repülőgépen vett fel. Egy ideig vitatkoztunk azon, hogy reprodukáljuk-e a hangot, de aztán természetesen abban maradtunk, hogy az eredetit használjuk, mert nem is lehetett volna reprodukálni.”
 
Martin Gore is emlékezett erre: „Egy sztereó [Sony] Walkman volt nálam, Londonból repültem valahova. Eredetileg a felszállás hangját akartam rögzíteni, de amikor a stewardess végig ment, és mindenkit figyelmeztetett, hogy olvassa el az ülés alatt található információs füzetet, az ajtó kinyílt, nagy szél jött be, zajt csapott, az emberek pedig nevettek. Ismételten lejátszva a mondat végét és a nevetést, az lett belőle, hogy »... ciós füzetet, ha, ha, ha, ha…ciós füzetet, ha, ha, ha, ha« - ez viccesen hangzik, de a kórushanggal összekeverve nagyon szépen szól a People Are People átvezető részében.”
 
Alan Wilder a három érces dörrenést is elemezte a refrén végén: „Először betápláltuk Martin hangját, amint a torkát köszörüli, aztán hozzáadtuk egy harang kongását, majd egy üstdobot, hogy mélyítsünk rajta.” (az idézetek Jonathan Miller: Stripped című könyvéből származnak)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr3918350219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása