Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

A legendás 40 évvel ezelőtti Bridge House fellépés

2020. december 27. - Szigi.

Elérkeztünk tehát a 40 éves Depeche Mode első birtokunkban lévő koncertfelvételéhez, ami az 1980 október 30.-ai BRIDGE HOUSE nevű londoni kocsmában volt! Az együttes 1980 és 1982 legeleje között minimum 11-szer játszott ezen a helyen (valószínűleg jóval többször), és csak 1980-ban minimum 7x léptek fel ezen a helyszínen. Ez a konkrét október 30.-ai koncert a tizenhetedik fellépésük volt a Composition Of Sound-felállásban, viszont csak az ötödik a Depeche Mode név alatt; és mindössze a 13. koncertjük volt Dave-vel a frontemberi pozícióban. Az előzenekar a Zeitgeist nevű formáció volt. (az információkért köszönet a DM Live Wiki oldalnak!)

A formálódó Depeche Mode a NEW LIFE-fal kezdte a koncertet. A dal elején hosszabb volt az instrumentális rész és a szám közepén is volt egy pár másodperces megtoldás az ismert verzióhoz képest. Másodikként a TELEVISION SET következett, Jason Knott (The Neatelllls) szerzeménye. A dal kicsit lassabb, erőtletenebb itt, mint a későbbi verziói. A harmadik dal a TOMORROW'S DANCE volt, amelynek ez az egyetlen elérhető felvétele az együttesnek, és ugyanez igaz a negyedikként elhangzó REASON MAN-re. Ezután ismerősebb vizekre evezünk, hiszen a PHOTOGRAPHIC következik, szinte felismerhetetlenül nyersen, "egyszerűen" kezdődve - azt kell mondanom, hogy szerintem itt még nem érződik a dalban a nagy potenciál! A végén a lelassítás a visító szintikkel viszont nagyon ott vannak a szeren! Ez a dal kapja az első normálisabb tapsot. Dave továbbra sem konferál, ellenben újabb ismerős dal jön, az este egyetlen Martin által írt dalszövege, a TORA! TORA! TORA! Ez a dal felépítésében már sokkal egyértelműbben emlékeztet a későbbi albumverzióra, annyi az eltérés, hogy némiképp rövidebb. Újabb Martin-szerzemény jön, az instrumentális BIG MUFF, ami már szinte tényleg egy az egyben "Speak And Spell-albumverzió". Máris az ICE MACHINE következik, teljesen felismerhetetlen dobokkal kezdve, aztán végül az ismert verziónál kissé több variálással előadva. A dal végén az "Ice machine, ice machine" énekrész mindig meglepi az embert!  A felvétel utolsó előtti dala a THE PRICE OF LOVE, a The Everly Brothers tűzrőlpattant dalának feldolgozása, bár számomra úgy tűnik, hogy itt kicsit visszafogotabban, lassabban adják elő, mint más alkalommal. Az utolsó dal első taktusainál végre Dave is megszólal, és "Dreams Of Me" címmel konferálja fel a DREAMING OF ME-t, ami néhány hónappal később a Depeche Mode első kislemeze volt. A dal végén Dave szégyenlősen búcsúzik: "thank you, goodnight".

Ez tehát az első felvétel kedvenc zenekarunkról. Ha végig szeretnénk hallgatni azt a rengeteg-rengeteg koncertfelvételt, ami rendelkezésünkre áll a Depeche Mode-tól, akkor ezzel tudnánk kezdeni, és a Live Spirits-szel zárni.

És hogy melyik a másik 1980-as koncert, amiről van felvételünk? Erről majd holnapután! 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr4616355314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása