Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

NEM MA 40 éves a Speak And Spell

2021. október 05. - Szigi.
Az elmúlt években ezen a napon ünnepeltük a SPEAK AND SPELL kiadvány jubileumát, ám a DM Live Wiki alapos utánjárásának köszönhetően igencsak alapos okunk van feltételezni, hogy a DM debütáló lemeze nem október 5.-én, hanem november 6.-án jelent meg.
 
A DM Live Wiki szerint az album megjelenési dátumát először akkor kérdőjelezték meg, amikor Deb Danahay Mann, Vince Clarke barátnője az album megjelenésének idején nyilvánosságra hozott egy 1981. október 28-i személyes naplóbejegyzést, amelyben azt írta, hogy Clarke aznap ajándékozta neki az album egy példányát. Ez mindössze néhány nappal azelőtt történt, hogy Clarke a Depeche Mode-dal elindult volna az Egyesült Királyságba, hogy népszerűsítse az első albumot. A naplóbejegyzés dátuma alapján logikusan feltételezhető, hogy Clarke az album "utcai" megjelenési dátuma előtt adta Danahay Mann-nak az ajándékot.
 
A zenei magazinok is egyértelműen a novemberi megjelenésre utalnak. A Sounds magazin 1981. október 3-án számolt be róla:
 
"A zenekarnak novemberben egy egyelőre cím nélküli albumot is ki kellene adnia a Mute Recordsnál. Az LP már elkészült, de késik, mert az Egyesült Királyságban kevés a présüzem, a nagy lemezkiadók monopól helyezete miatt"
 
Az NME 1981. október 17-én így írt:
 
"A Depeche Mode 'Speak And Spell' című albumát a Mute Records adja ki valamikor a jövő hónapban."
 
Record Mirror, 1981. október 24:
 
"Jövő hónapban jelenik meg a Depeche debütáló LP-je, amit természetesen egy turné is fog kísérni."
 
A Sounds 1981 Halloweenján számolt be (ugyanakkor a pontos dátumban valószínűleg tévednek, hiszen 1981. november 7-i dátum szombatra esett):
 
"A Depeche Mode, akik november 7-én adják ki első albumukat "Speak And Spell" címmel, hamarosan újra turnéra indulnak".
 
A Melody Maker egy 1981. november 14-i cikkben számolt be az együttes november 3-i manchesteri és november 4-i birminghami koncertjeiről:
 
"A Depeche Mode nem csinált egetrengető bulit az északi rajogóinál, ami nem is csoda, hiszen az album még nem jelent meg a helyi boltokban."
 
A Cash Box magazin 1982. február 27-én számolt be róla:
 
A Depeche Mode első LP-je, a "Speak & Spell" tavaly novemberben került a boltokba."
 
További bizonyíték a novemberi megjelenésre az album sajtókritikáinak kronológiája, amelyek csak 1981. október végén, november elején kezdtek el nyomtatásban keringeni. Sorrendben a Melody Maker kritikája az október 31-i számában jelent meg; az NME kritikája a november 7-i számában; a Record Mirror a november 7-i számában; a Smash Hits pedig a november 12-25-i számában. Ehhez kapcsolódóan a Smash Hits október 29. és november 11. közötti kiadványaiban egész oldalas hirdetés jelent meg az akkor készülő albumot és az azt támogató brit turnét népszerűsítő reklámban, egy számmal a november 12-25-i szám albumkritikája előtt, ami tovább erősíti a november eleji megjelenési dátum valószínűségét.
 
A recordstore.co.uk online lemezbolt (korábban Mute Bank, a Mute Records hivatalos boltja) 1981. november 6-át tünteti fel az album megjelenési dátumaként. E lista és az 1981. november eleji megjelenést alátámasztó újságírói bizonyítékok alapján valószínűleg ez a legpontosabb dátum.
 
A Speak And Spell megjelenési dátumát innentől tehát mi is november 6.-án ünnepeljük. Szóval ma még nincs diszkó! ;)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr9116708672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása