Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Dave McElroy ellazázza a Freelove kislemez bemutatását

2021. november 05. - Szigi.

Egyik inspirátorom, az Almost Predictable Almost blog szerzője, Dave McElroy is írt a Freelove kislemezről. Hát, ha ezt olvasom tőle először, lehet, hogy nem lenne az inspirátorom? :D Egy fordítást megért, parancsoljatok:

"Az Exciter turné 2001. november 5-én ért véget Mannheimben, Németországban, és a Depeche Mode ezt úgy ünnepelte, hogy kiadta az album harmadik kislemezét, a Freelove-ot. Hogy miért vártak ezzel az album reklámidőszakának a végéig, rejtély, de ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem a döntésüket?

A Freelove megjelenésével kaptunk egy DVD kislemezt, több promót, mint amennyivel tudnánk mit kezdeni, és egy csomó remixet, köztük a Cypress Hill-es DJ Muggs által készítettet is.

A BONG 48 azt adta hírül, hogy ez a "gyönyörű ballada" október 22-én érkezik, ami egy újabb szemérmetlen BONG hazugságnak bizonyult. A 2001 decemberében megjelent BONG 50 helyre tette a dolgot, megerősítve, hogy a kislemez megjelenését elhalasztották, és végül november 5-én jelent meg.

Mivel a turné véget ért, és Martin túlságosan el volt foglalva a tollas felső tisztításával ahhoz, hogy bármilyen promóciót végezzen, ez talán megbocsátható.

A kislemezről alig jelent meg kritika.

A dalt azonban jól fogadták, amikor az Exciterről írtak kritikát. Az Alternative Press "az egyik legjobb dallamnak nevezte, amit Martin írt, ami a pop-képességet illeti az Enjoy The Silence óta", ami nagy dicséret. Az ilyen típusú kritikák arra engednek következtetni, hogy amikor Fletch a szokásos album előtti interjúját adta, amelyben azt mondja:

"Martin küldött egy új dalt, és el voltam tőle ájulva. Ez a legjobbja az Enjoy The Silence óta": Fletch itt

a Freelove-ról beszélt.

Fletchtől ez persze megszokott, de mindenki a saját dolgát hozza az elmúlt 20 évben. Fletch dicséri az albumot, Martin alábecsüli a képességeit, Dave pedig véletenül sem említ számcímeket, különösen nem a saját dalai címeit.

A The Guardian "gyönyörűnek" és "alázatosnak" nevezte a dalt, a Q Magazine pedig úgy jellemezte, mint egy "bocsánatkérés nélküli szerelmes dalt", amelyben "Gahan hangja meleg és intim".

A The Observer október 10-i párizsi koncertről írt kritikájában Sam Taylor meglehetősen kegyetlenül "a nevetséges új kislemeznek" nevezte a Freelove-ot. Sam azonban a kritikájában korábban azt írta, hogy "egész karrierjük legrosszabb dalával kezdenek - a The Dead Of Night cíművel", így ez megbocsátható neki.

Ami a slágerlistás híreket illeti, a kislemez három hetet ért meg a brit slágerlistán. A 19. helyen lépett be, majd a 37., végül az 58. helyre esett vissza, mielőtt örökre eltűnt volna.

A dalt újrakeverték a kislemezen történő kiadáshoz, Flood visszatérésével. Az ő remixe, a Freelove (Flood Mix) csodálatos, egy olyan mix, amit jobban kedvelek, mint az albumverziót, mivel úgy tűnik, jobban illik a dalhoz. Kár, hogy a hivatalos kiadások közül csak Flood remixe tesz hozzá valami tisztességeset a dalhoz.

A Freelove-ot az Exciter turné minden koncertjén játszották, és elég csodálatos módon négyszer is felbukkant Martin szólóban a Sounds Of The Universe turnén. Utoljára 2010. február 20-án játszották a londoni O2-ben, és én ott voltam, bár nekem és a barátaimnak eltartott egy darabig, mire rájöttünk, hogy mi is ez, mert egy nagyon szórakoztató napot töltöttünk Londonban, mielőtt az O2-be értünk volna, és így nem voltunk annyira koncentráltak, mint kellett volna.

A Freelove B-oldalasa a Zenstation, ami egy instrumentális szám. Ez rendben van, ahogy halad előre, de a Kaleid óta nem volt egy szórakoztató DM instrumentális, ugye? 6 percig csak akkor élénkül fel az alkotás, amikor Martin "ahhh-ahhh"-jai felcsendülnek. Soha nem játszották élőben, és ez teljesen ésszerűnek tűnik számomra.

A videó

John Hillcoat visszatért a rendezői feladatokhoz, így nyugodtan feltételezhetjük, hogy a zenekar nem nézte meg az I Feel Loved klipjét. A videót 2001 júliusában forgatták New Orleansban, amikor a zenekar ott turnézott.

Egy kihalt utcán nyitunk, amelyen egy sofőr nélküli teherautó halad végig. A teherautón megafonok vannak, tehát biztosan valami zenei esemény fog történni -de nem. Ahogy az várható volt, a vezető nélküli teherautó letér az útról, és felborít néhány láda narancsot. Egy feldühödött járókelő felkap egyet és összenyomja, feldühödve a felesleges narancsos mészárláson.

Hirtelen azonban kiderül, hogy mi a teherautó célja. Ez Dave! A Depeche Mode utazó roadshowja a városban van.

Dave és Martin a teherautó hátulján ül, Dave mindenkinek "freelove"-ot ígér, Martin pedig bizonytalanul hintázik a gitárján. Különböző embereket, köztük a dühös narancssárga embert (ez Glasgow-ban valami egészen mást jelent), a sziréna a kamionhoz csalogat, és látjuk, ahogy felváltva ülnek vagy vonaglanak Dave trónján.

Természetesen becsapták őket. Ezek az utazó roadshow-k nem mások, mint átverések, ahogy azt ti, bölcs olvasók mindannyian tudjátok, és a trónörökösök hamarosan rájönnek a tévedésükre. A beígért ingyen szerelem helyett az téríti észhez őket, amikor a hangszórókból hirtelen a Hole To Feed demója harsog. Veszélyes (Dangerous) Dave Gahan és az ő Dastardly Mode-ja ismét lecsap, ahogy az áldozatok mindegyike a dal bűvkörébe kerül. A Freelove-ot csak azért játszották le a videó fölött, hogy a Hole To Feed senki másra ne legyen hatással.

A Depeche Mode Utazó Roadshow tovább kanyarog New Orleans utcáin keresztül, a sofőr nélküli taxi újabb és újabb embereket vesz fel, akiket a Hole To Feed hangjai zombivá változtatnak. Veszélyes Dave Gahan és a Dastardly Mode kísérletei, hogy egy sereget hozzanak létre, amelyet megbabonáznak ennek a jövőbeli klasszikusnak a behízelgő hangjai, jó úton haladnak.

Most már nincs megállás. Fletch röviden feltűnik ahogy Christian Eigner is, ami kissé furcsa, mivel a) ő nem zenekari tag, és b) ha már a zenészeket beengedjük a Depeche Mode Utazó Roadshow-ra, hol van Peter Gordeno?

A Zombihadsereget kiviszik a földekre és magukra hagyják, hogy örökké a "When you get/What you need/There's no way of knowing"-t énekelve bolyongjanak a földön, miközben megpróbálnak meggyőzni mindenkit, aki meghallgatja őket, hogy bár technikailag ez egy dupla A oldal volt a Fragile Tensionnel, mindannyian tudjuk, mi az igazi főcímdal azon a kislemezen.

Nem is tudom. Igyekeztem itt mindent megtenni, de ez egy borzalmas videó."

A teljes cikk, képekkel és a végén a szokásos formátumfetisizmussal itt. Csomó elírás az eredeti kiadványon és DJ Muggs ekézése, kattintsatok! :D

 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr1016747284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása