Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Fail? Scum? Egy ötéves rejtély nyomában

2022. március 06. - Szigi.
Méghogy az újkori Depeche Mode története nincs tele feltáratlan rejtelemmel?! Nem elég, hogy ÁLLÍTÓLAG a Global Spirit Tour február 20.-ai próbáján játszották a Fail című dalt (amit aztán soha nem játszottak utána a turnén), hanem még a ma 5 évvel ezelőtti, néhány kiválasztott rajongó előtti előadáson állítólag játszották a Scum nevű alkotást (amit aztán szintén nem játszottak a turnén). Őszintén szólva részemről hiszi a piszi ;)
 
De mi is volt ez az öt évvel ezelőtti főpróba? 5 évvel ezelőtt nem kevesebb, mint 15 Depeche Mode rajongó váratlanul (és nyilván összehangolva) arról számolt be a közösségi médiában, hogy éppen egy előre be nem jelentett Depeche Mode próbán vesznek részt. Az a 20 rajongó ugyanis, aki a Facebookon keresztül feliratkozott az amerikai 'Strobe' turné jegyelővételére, március 2-án kapott egy e-mailt a Sony Music-tól. A Sony a tartózkodási helyük (ami meglepő módon mindannyiuknak New York City volt) alapján választotta ki őket, és arra kérte őket, hogy március 6-án egy plusz fővel érkezzenek a Sony Music épületébe egy különleges Depeche Mode eseményre. A 30-40 fős csoport a Sony Music épületénél várakozott, ahol alá kellett írniuk egy szerződést és le kellett adniuk a telefonjukat, majd fel kellett szállniuk egy buszra, amely egy meg nem nevezett helyre vezetett. Ez a helyszín az Avatar Studios volt, ahol a Depeche Mode az elmúlt hetekben próbált. Állítólag a Depeche Mode nemcsak eljátszott 7 dalt, hanem még beszélgetett is a rajongókkal. Egy fotós és kamerás stáb rögzítette a buszozást és az egész próbát, ám ezek a felvételek mindmáig nem lettek kiadva. Így ugyebár a "Scum" elhangzása a "ha akarom hiszem, ha akarom nem" kategóriába tartozik.
 
Ugyanakkor Sean Salo, a HOME fórum egyik adminisztrátora megbízható figurának számít, de ő is tévedhetett... szerintem a So Much Love-ot játszották a Scum helyett. De nézzük is az ő beszámolóját, ahol persze nem beszélhetett konkrétumokról:
 
"Bevezettek minket a stúdióba, ahol Jonathan Kessler, valamint a menedzsment és a reklám stáb tagjai fogadtak minket. Egy pultos gondoskodott rólunk a következő 30 percben egy faburkolatú szobában, miközben a szomszédos stúdióban az előkészületek zajlottak. Mivel telefonok és fényképezőgépek nem voltak megengedettek, a stáb továbbra is filmezett minket, miközben elvegyültünk, egy felbérelt fotós pedig állóképeket készített. (A fotósok elmondása szerint a nyertesek kapják majd az állóképeket, a nyertesekről készült felvételeket pedig egy rövid videoklippé fogják összevágni, amelyet a zenekar közösségi és digitális platformjain használnak majd fel.) (nem így történt - a ford.) Kessler elmondta, hogy mi fog történni - a maroknyi jelenlévő a teremben éppen a közelgő Spirit Tour próbáját fogja végignézni, és a Spirit című album néhány dalának első élő előadását láthatta a március 17-i megjelenési dátum előtt.
 
Délután 4 óra körül bekísértek minket a stúdióba, ahol a zenekar épp a dal közepén volt, és a Spirit egyik számát tépte, egy nagyon modern hangulatú rockdalt - ez a szám úgy tűnik, hogy az élő szettjeikben is közönségkedvenc lesz. (ez volt elvileg a Scum, de ha még meg se jelent a lemez, akkor honnan tudta Sean? Éppen ezért azt gondolom, hogy a So Much Love-ról lehetett szó - a ford.). A szerencsés nyertesek arcán látni a csodálkozást felbecsülhetetlen élmény volt! Egy közepes méretű stúdióban voltunk, alig pár méterre álltunk a Depeche Mode-tól, miközben mindössze egy maroknyi rajongónak játszottak, akiknek pár órával korábban még fogalmuk sem volt arról, hogy mire hívták meg őket. Dave üdvözölt minket, mielőtt belekezdett volna egy miniszettbe, amiben ismertebb számokat játszottak, köztük egy olyan számot is, ami nem kislemezes dal (ez volt a Corrupt, aminek itt volt a világpremierje - a ford.), és még egy klasszikus hip-hop számból is rappelt néhány sort az egyik régebbi játszott szám outrója alatt. (itt debütált tehát Dave Grandmaster Flash idézete a Barrel Of A Gun végén - a ford.). (...) Néhány további dal után Dave belevágott egy lassabb tempójú számba a Spiritből, amely csendes balladának indult, ám aztán drámai fordulatot vett, és egy trance-dal lett belőle (ez a Cover Me - a ford.) Annak ellenére, hogy a kis közönség még sosem hallotta, mindannyian ringatóztunk a hipnotikus dallamra.
 
Miután ez véget ért, Kessler közölte velünk, hogy sajnos itt az ideje, hogy véget vessünk az élménynek, a fiúk viszont még folytatták a próbát. (...)".
 
A Depeche Mode ezután egy újabb próbát tartott, néhány kiválasztott újságírónak. Kory Grow, a Rolling Stone USA munkatársa azt tweetelte az esemény után, hogy "főleg klasszikusokat játszottak (Everything Counts, Enjoy the Silence, Personal Jesus, stb.)", valamint "egy zseniális feldolgozást Bowie Heroes című dalából elektronikus dobokkal és Martin gitározásával". Több dal elhangzásáról nincs információ ezen a próbán (vajon miért nincs? a többi újságíró miért nem számolt be erről?).
 
Szóval, titokban nincs hiány, de részemről némi gyanakodásban sem. Addig is, jöjjön a Scum, albumverzióban! És csak bízom benne, hogy egyszer valaki hitelt érdemlően bizonyítja (mondjuk egy koncertfelvétellel :D ), hogy valóban a Scum-ot játszották ezen a próbán :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr1017773366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása