Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Shunt

2022. október 27. - Szigi.

A ma 25 éve boltokba kerülő Recoil nagylemez, az Unsound Methods utolsó dala a SHUNT. Vonatok kúsznak be a képbe, alighanem a Kraftwerk Trans-Europe Expresszei; majd szívdobogás-szerű hangok érkeznek. Lassú, komor, az album többi részéhez képest előttem szürke színeket megjelenítő felvezetés után jön a lemez szokásos "trip-hopos" alapritmusa, ami itt lesz először kicsit talán unalmas. Variálódó dobhangok, ciccegések, a vonat mindig ott avászkodik a közelünkben, majd pedig Alan suttogása hallatszik, amint - ha minden igaz - vasúti szakkifejezéseket használ. A kiállás után visszatér az alapritmus, és némi meglepetésre egy családi felelgetésbe kerülünk: Alan kijelenti, hogy "this blood on the line", amire Hepzibah Sessa elváltoztatott hangon rávágja, hogy "this death on the line!". Érdekes, hogy Alan ennyire direkt visszautalt az előző lemez (Bloodline) címére... És ezután jön, ami még nem volt, ugyanis mintha Alan is megunta volna az album szinte állandó "trip-hopos" alapritmusát, elkezd négynegyedet játszani, egyelőre nagyon finom, bár aztán egyre erősödő alapritmussal. Visszatérnek a suttogó vasúti kifejezések is, de aztán az egyre erősödő dob lassan uralkodóvá válik a dalon. Őrült tempóval rohanunk tehát a végkifejlet felé (a szintén elég Kraftwerkes lihegő hang is megjelenik), majd visszatér Alan és Hep a "this blood on the line - this dead on the line" felelgetéssel. A végén már csak ők maradnak és a technos dob, majd a dob is kiáll, és ott marad Alan és Hep az utolsó felelgetéssel. A lemez Hep hangjának elcsúszásával zárul, - természetesen őrületesen jól :) Nem is tudok titkolni az elfogultságomat.

A dalhoz egy kissé meglepő, vadvízi evezős klip is tartozik, ami ráadásul hivatalos klipnek számít. Íme (a kisbaba a végén nem a videó része)

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr917963302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása