Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Ízig-végig 2005: Free!

2022. október 30. - Szigi.
Lassan a célegyenesbe fordulunk a november 11.-én megjelenő Playing The Angel - The 12'' Singles Box tartalmát bemutató sorozattal. A kiadvány egyik váratlan és kellemes meglepetése az utolsó lemez, a "Playing The Angel Promotional Collection", amelyen a korszak hivatalos vinylen meg nem jelenő dalait válogatta össze a zenekar. A némiképp önkényes 10 dalos válogatás fő erénye, hogy így a korszak figyelemre méltó B-oldalasai is helyet kapnak a lemezen.
 
Elsőként máris itt van a FREE, ami eredetileg a Precious B-oldalasa volt, bár persze pontosabb úgy fogalmazni, hogy "a dal a Precious kislemezen, ami nem a Precious és új dal" (hiszen konkrétan a Precious 7'' B-oldalasa a dal Michael Mayer Ambient Mixe volt). A Free története úgy indult, hogy - miután 2005 elején még a zenekar körüli perpatvaroktól volt hangos a média is - 2005 nyarára váratlanul megjelent a Precious, és mutattak egy videót a Playing The Angel videómunkálatairól, amelyben egy pörgős, pattogós, friss, retrós dal szólt, ami nem a Precious volt: el is mondták, hogy ez a Free című daluk, de hogy újra fogják csinálni, mert nem tetszik nekik, mert túlzottan hasonlít a Personal Jesus-re (azért az álmos Exciter időszak után ez elég ütős videó volt :D ). A dalt végül valóban újravették, és ez az új verzió jelent meg a Precious maxi CD-n (sajnos az eredeti, egész jó demó azóta sem jelent meg hivatalosan, bár persze a youtube-on fellelhető).
 
A Free ezen új verziója egy magabiztos, sodró, hangos elektronikus, retrós dal, ízig-vérig a Playing The Angel-korszak "gyermeke", és bizony simán helyet kaphatott volna a Playing The Angel nagylemezen is. A gyászos hangvételű szöveg szöges ellentétben áll a táncolható, Kraftwerk-effektekkel dúsított harsány dalhoz képest. A bridge kicsit gyengébb, viszont a refrén nagyon jó, főleg, amikor Dave és Martin együtt énekel. Emlékezetes a dal hosszú, instrumentális lezárása. Depeche Mode, 2005, teljes fegyverzetében :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr1817964928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása