Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

30 éves a Devotional videókazetta!

2023. november 23. - Szigi.
Kerek évfordulós kiadványunk a DEVOTIONAL VHS, ami pontosan ma 30 éve került a boltokba. A koncertfilm a Depeche Mode 1993-as turnéját mutatja be, Anton Corbijn rendezésében. A felvételek a spanyolországi Barcelonában (Palau Sant Jordi), a franciaországi Liévinben (Stade Couvert Régional) és a németországi Frankfurtban (Festhalle) készültek. A filmet 1995-ben Grammy-díjra is jelölték, a "Best Long Form Music Video" kategóriában.
 
Az eredeti VHS-en nem volt megtalálható a Policy Of Truth és a Halo című dal, ezt a 11 évvel későbbi DVD kiadványon pótolták (a csatolt fájlban már az egybeapplikált videó látható).
 
A Devotional Tour máig sok rajongó legkedveltebb koncertkörútjának számít, noha jelentős változásokat hozott a Depeche Mode színpadi megjelenésében. Dave "Jézus-kinézete" csak a kezdet volt. A kétszintes színpadon nemcsak a zenekar tagjai, hanem első ízben háttérvokalisták is szerepet kaptak (Hildia Campbell és Samantha Smith), valamint egy dobfelszerelés is helyett kapott, amelyben Alan Wilder a dobtudását csillogtathatta meg (Alan 5 dalt dobolt a koncerteken: I Feel You, Never Let Me Down Again, Rush, In Your Room, Personal Jesus).
 
A Devotional koncertek setlistje jórészt a Violator és a Songs Of Faith And Devotion korszakra támaszkodott. Olyan korábban minden koncerten elhangzott nagyágyúk maradtak ki az 1993-as koncertsorozatból, mint az A Question Of Time, a Strangelove, a Shake The Disease, vagy a Master And Servant. A Just Can't Get Enough-Photographic vonal ekkortájt tiltólistás volt a zenekarnál... noha Alan állítása szerint a Leave In Silence-et elpróbálták, de koncerten soha nem hangzott el.
 
A Devotional Tour Alan káprázatos átdolgozásairól ismeretes (pedig néhány héttel a turné előtt elvesztek a stúdiómágus koncertverziói, így feszített tempóban kellett azokat újraalkotni). Az új koncertváltozatok jól illeszkedtek a Devotional Tour lazább, élőbb hangzásához, sokkal gördülékenyebb, "groove-osabb" lett az újjáalakított dalok hangzása, mint korábban. A World In My Eyes, az I Feel You, a Walking In My Shoes, az In Your Room, az Enjoy The Silence, a Fly On The Windscreen vagy az Everything Counts talán ezen a turnén mutatta meg a legjobb formáját.
 
És persze ez volt az a turné, amely során Dave teljesen elvesztette a kontrollt a drogproblémái felett. Martin az alkohol démonával küzdött, Andynek lelki problémái akadtak, Alan pedig ekkor már eldöntötte, hogy kiválik a zenekarból. A válságos szakasz ellenére - vagy talán pont ezért - mégis ez a turné a Depeche Mode történelmének egyik kiemelkedő időszaka.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr6918262005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása