Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Az első letölthető DM kiadvány: Remixes 81-04 Rare Tracks!

2024. október 25. - Szigi.

Ahogy azt említettem, a gazdag, 3 CD-nyi anyagot tartalmazó REMIXES 81-04 válogatás mellett megjelenet egy "titkos" oldal, ahonnan többek között exkluzívnak ígért remixeket, igazi rajongói csemegéket lehetett letölteni, digitális formátumban: ez volt a REMIXES 81-04 (RARE TRACKS). Ez volt a Depeche Mode első "digital download" lemeze. Az már persze más kérdés, hogy az itt szereplő remixek egy része olyan nagyon azért nem volt nehezen hozzáférhető korábban sem. Az amerikai kislemezeken szereplő People Are People (on-USound), Master And Servant (black&blue), Nothing (Justin Strauss) vagy But Not Tonight (extended) mixek, vagy éppen a Behind The Wheel/Route 66 megamix sem voltak teljesen hozzáférhetetlenek 2004-ig, és az angol, illetve amerikai promo 12'' vinylen megjelent Freelove (Powder Productions) vagy a Just Say Da! válogatáson megjelent Personal Jesus (Kazan Cathedral) átdolgozást is birtokolták már az igazán érdeklődő rajongók. Volt azért szerencsére pár olyan mix, ami valóban nem igazán volt hozzáférhető korábban. A LITTLE 15 BOGUS BROTHERS mixe például korábban kalózmixként volt számontartva, de most félig-meddig mégis bekerült a hivatalos remixek "kánonjába" (a World In My Eyes Safar mixével egyetemben). Hallgassuk meg ezt a mixet, ami elég jól tiszteletben tartja az eredeti dalt, ugyanakkor érdekes dobalapot és új basszust ad neki:

A ma 20 éves Remixes 81-04 internetes letöltős aloldala, a Rare Tracks egyébként a BEHIND THE WHEEL/ROUTE 66 Megamixszel kezdődött. Ez a Sire Records Amerikában megjelenő kiadványán azért könnyen hozzáférhető volt korábban, így talán az USA-n kívüli rajongóknak akartak kedveskedni azzal, hogy elérhetővé tették ezt a remixet. A megamix története annyi, hogy a Behind The Wheel és a B-oldalas párja, a Route 66 anyira hasonlítanak egymáshoz, hogy ez szinte felkínálta az alkalmat különböző megamixek elkészítéséhez. A Depeche Mode amerikai kiadója nem is volt rest hivatalos kiadványra tuszkolni egy bizonyos Ivan Ivan nevű remixelő úriember 4 (!) különböző megamixét is. Valljuk meg, hogy a maguk módján szórakoztatóak ezek a rendkívül táncos, jókedvű, tűrhető ízléssel összerakott mixek, azon meg maximum a kortársak bosszankodhattak, hogy hirtelen mennyire táncos, "kommersz" lett a Depeche Mode... Ide a kiadványra a majdnem 8 percnyi hosszúságú "eredeti" megamix került. Kicsit felpörgetett tempó (Dave hangja kicsit "mikiegeresített" is), aztán szépen váltakoznak a Behind The Wheel és a Route strófái, Dave és Martin hangja. Ráérősen építkező, nagyon jól táncolható remix!

A 20 évvel ezelőtti "titkos letöltő oldal" következő mixe ismét egy olyan alkotás, ami korábban inkább az Egyesült Államokban kiadott kiadványokon volt elérhető, ez a DREAM ON (MOREL'S PINK NOISE CLUB MIX). Richard David Morel Jr. 4 remixet is készített a Dream On-hoz, és szerencsére mindegyik hozza a kellemes, meleg basszusokat és a lüktető táncos ütemeket. Morel, aki Pink Noise néven már a Pet Shop Boys remixelőjeként is letette a névjegyét 1996-ban (Se A Vida É), ezúttal sem okoz csalódást - igazi élvezetes, klubos, house-os mixekről van szó, amely kifejezetten kellemes hallgatnivaló.

A FREELOVE (JOSH WINK DUB) tényleg ritkaság volt, csak valami nagyon belsős promó CD-n volt korábban hozzáférhető. Ez a verzió eltér a Josh Wink Vocal Interpretion-tól (ami azóta már nem is ritkaság, hiszen megjelent az Exciter | 12'' Singles vinyl boxban), nem dobokkal kezdődik, és nincs benne az eredeti Josh Wink fátyolos, megszűrt Dave-éneke sem. Ami megmarad: a szikár, sodró Philadelphia-sound, azaz maga Josh Wink :)

A Remixes 81-04 Rare Tracks két utolsó dala aztán tényleg ritkaság, és szinte fellelhetetlen volt korábban. Elsőként itt a SLOWBLOW (MAD PROFESSOR MIX), ami a dub-reggae atyaúristen, Mad Professor (polgári nevén Neil Joseph Stephen Fraser) munkája. Az ő neve leginkább a Massive Attack-kel közös No Protection lemezről lehet ismerős, és ezt a fűszagú, besztondult szellemiséget (és húzós dobokat) hozzáadta a Slowblow-hoz is, ami már eleve nem áll túl messze ettől a világtól. A remix aztán két évvel később felkerült a The Complete Depeche Mode válogatásra, ezzel nyerve el végérvényesen a "hivatalos" státuszát. 

És az utolsó mix a 20 évvel ezelőtti Remixes 81-04 titkos letöltő oldalán, a "Rare Tracks"-on a RUSH (BLACK SUN REMIX). A formabontó, absztrakt A formabontó, Throbbing Gristle és Psychic TV tagjaiból verbuválódott zenekar - amely pont ebben az évben, 2004-ben oszlott fel - talán kicsit túlzottan tisztelettel nyúlt a Songs Of Faith And Devotion klasszikusához, de így is egy jól sikerült remixszel van dolgunk!

És végül egy igazi ritkaság: 20 évvel ezelőtt, a Remixes 81-04 kiadásának a környékén elérhető volt az Egyesült Államokban egy promóciós CD-n egy megamix, ami az A CONTINUOUS MIX BY MOUNT SIMS címet viselte. A mix készítője egy amerikai zenei producer, Matthew Sims. A megamix alig több, mint 10 perces, és elég önkényesen váltogat a dalok között. Az alábbi dalok mixei vannak egybemixelve: Enjoy The Silence (Ewan Pearson remix - ez nincs is rajta a Remixes 81-04 válogatáson :D ), Policy Of Truth (Capitol Mix), World In My Eyes (Mode To Joy), Strangelove (Blind Mix), Personal Jesus (Pump Mix), Just Can't Get Enough (Schizo Mix), Get The Balance Right (Combination Mix), Never Let Me Down Again (Split Mix). Szerintem egy DM buliban kifütyülnénk ezt a keverést, de ez mégis hivatalos :) Ezzel a mixszel búcsúzunk a Remixes 81-04 megemlékező naptól!

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr718497374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása