Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

A rocksztár, aki lenyelte Mick Jaggert - az első magyar nyelvű recenzió a Soulsavers lemezről az Index.hu-ról

2015. november 02. - Szigi.

Rögtön az elején el kell mondanom, nem vagyok Dave Gahan feltétel nélküli rajongója. Mint szinte minden korombelinek, természetesen nekem is megvolt a magam sötét, elektronikus korszaka, tiniként ott voltam az első budapesti koncertjükön is. Később mégis megváltásként tekintettem a Songs of Faith and Devotion albumra, amin a rock irányába nyitott a DM, ezt akkor rajtuk kívül szinte senki nem mert meglépni. Érdekes, hogy ugyanezt az utat fordítva járva érkezett hasonló ponthoz a Cult is, ők az indiános, csörgővel térdcsapkodós rockba merték bevezetni az elektronikát, így alkotva meg egyik kedvenc lemezemet. A crossover, a stílusok egybemosásának szülei ők nekem.

A rockos irány maradt, ám a következő két évtizedben kapcsolatom a Depeche Mode-dal nagyjából kimerült a négyévente érkező lemezek slágerlistás dalaiban. Hiába az egyik legtehetségesebb dalszerző Martin Gore, az, ami az ő fejében áll össze, túlságosan rátelepedett már a zenekarra. Ez önmagában nem baj, ezt a zenét, ezeket a fordulatokat imádják a rajongóik világszerte, de Dave Gahannak a 2003-as szólólemeze után már szűk lett ez az ösvény, ahogyan ő fogalmazott:

a dalszerzés kinyitott előttem egy ajtót, amit aztán sosem tudtam teljesen becsukni.

Dalszerzői karrierjének legújabb állomása a Soulsaversszel készített második lemeze, az Angels & Ghosts. De milyen ez az  új ház, ahol mindez történik? 

A Soulsavers egy zajos, visszhangos, lebegő gitárokra építkező, gospel kórussal vastagon megtámogatott játszótér, ahol Dave Gahan próbálgathatja dalszerzői képességeit, hogy kitalálja, mit csináljon pályafutása következő évtizedeiben.

Ennyit ér

1035x1035-28ec6537-876f-452f-a0f9-64842d9f2e2d

Rolling Stone: 3,5/5

Guardian: 3/5

Pitchfork: 5,7/10

The Observer: 4/5

A lemezen 9 dal van, amik nagyrésze simán lehetne egy low budget Tarantino westernfilm zenéje. Jó példája ennek az első két dal, a Shine és főleg a You Owe Me. Ez a két dal mutatja meg, mit érdemes átmenteni a DM-ból, és merre érdemes indulnia az énekesnek.

Gahan nem tudta teljesen kiűzni a fejéből az oda az elmúlt 40 évben magát befészkelő Martin Gore-t, így a DM-rajongók örömére és az én sajnálatomra néhány dal simán rákerülhetne egy random DM-lemezre is, és ezek a dalok az album gyenge pontjai.

A többi dal mellett hervatag az All of This and Nothing, az ezt követő One Thing pedig kimondottan mesterkélt, szépelgő és maníros, közhelyes megoldásokkal.
Másodpercre előre meg lehet mondani, mikor hogyan hajlít majd Gahan.

Ilyen dal Lately is, ahol hiába az új hangszerelés, a lebegő gitár, a mexikói fúvoshangzás, nem voltak elég merészek kidobni alóla a nagyzenekart. Pedig az olyan dalok mutatják, mint a Last Time vagy a My sun, hogy ezekben a balladákban igenis van annyi erő, hogy sablonos hangszerelési megoldások nélkül is katartikus magasságokba emeljenek.

Ezt támasztja alá, hogy a dalok élőben sokkal erősebbek. A lemezbemutató mini koncertsorozatának első előadásán láthatjuk, a Jazzmasteren játszó gitáros, Richard Warren milyen bámulatos dolgokat művel, és mennyire tökéletesen illik Dave Gahanra a Rocksztár szerep. Minden térdrogyasztó, karlengető gesztusa egyszerre belülről jövő mégis pozőr tisztelgés Mick Jagger előtt. Egy kezemen meg tudnám számolni, kiknek sikerül hitelesen ezt eljátszani, a magyar előadók közül is talán csak Legát Tibornak. (bakró-nagy)

Az eredeti cikk itt olvasható: http://index.hu/kultur/zene/2015/11/01/dave_gahan_and_soulsavers_angels_and_ghosts_het_lemeze_kritika/

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr478043466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása