Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Blue Dress - az Almost Predictable Almost blog ajánlásával

2020. március 11. - Szigi.
Az utolsó dal ma az Almost Predictable Almost blogról.
 
Blue Dress
 
"Egy NME interjúban, 1990 február 17.-én Martin azt mondta: "Aztán ott van még a Blue Dress - az aztán egy perverz dal! Az az alapötlet, hogy egy lány ruháját nézzük és rájövünk, hogy ez az, ami a világot mozgatja."
 
És tényleg ez van a dalban. Az a Sweetest Perfection-ről alkotott elméletem pontos (de nem az), akkor a Blue Dress egyértelműen a második része Martin mindmáig felderítetlen sorozatgyilkosi múltjának. Ebben a dalban, amelyet a szerző "perverz"-nek tart, Martin figyel valakit, ahogy felöltözik, és ezt ugye csak úgy tudja, ha előtte meztelen volt. Ez egy furcsa daltéma, de, talán nem is meglepetésre, működik. A Blue Dress egy kitűnő dal.
 
Alan persze ezzel nem ért egyet, de hát Alan az Alan. Amikor megkérdezték a Blue Dress-ről a Shunt kérdezz-felelek rovatban, így válaszolt:
 
"Nem tartozik a kedvenceim közé. Nem véletlen, hogy a töltelékdal-pozícióban, az utolsó előtti helyen van a lemezen. Ugyanabba a zsákba teszem, mint a Get Right With Me-t a SOFAD-on.
 
Kemény szavak Alantől. Én biztosan nem mondanám a Blue Dress-ről, hogy töltelékdal, bármit is jelentsen ez. Lehetetlen elképzelni a Violatort nélküle, és biztos, hogy egyik B-oldalas dalt se lehetne a helyére állítani. Ugyanezt már nem mondható el a Get Right With Me-ről, hogy Alan összehasonlításával éljek. A fontoskodás kedvéért ráadásul meg kell említenem, hogy a Get Righ With Me nem is az utolső előtti dal a SOFAD-on. Megpróbáltam erről nem írni, de úgy érzem, hogy nem tudok továbblépni anélkül, hogy ezt meg ne említsem.
Alan ambivalenciája a Blue Dress-szel kapcsolatban megjelent a dal élő prezentálásainak számosságán. Mindössze kétszer játszották a World Violation Tour-on, mindkétszer Martin akusztikus szettjében. Először San Diego-ban, a Sports Arenaban 1990 július 31.-én, másodszor pedig a Bercy-ben, Párizsban, ugyanebben az évben, október 23.-án. A World Violation Tour után a dalt továbbra sem játszották, egészen a Touring The Angel-ig, ahol 2 alkalommal Martin eljátszotta, majd aztán a Delta Machine Touron szintén felcsendült, 13 alkalommal, utoljára 2014 március hetedikén, Moszkvában. Mindigis nagyon izgatottan várom (én biztosan), hogy a Blue Dress újra előkerüljön; de úgy tűnik, hogy a dal arra ítéltetett, hogy mindigis ritkaság maradjon.
 
Ez tehát annak a 33%-nak az elemzése, amely Martin angyali hangját is tartalmazza. Egy válogatott gyűjtemény, de micsoda gyűjtemény."
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr8615515834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása