Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Klip kislemez nélkül, második rész - Clean

2020. március 25. - Szigi.

Mai bejegyzésünk a Clean című dallal foglalkozik. Videó, linkek és a művésznő ma is vonzó arca a linken!

"Akárcsak a Halo esetében, a Clean is meglepetésként tűnt fel klippel a Strange Too videóválogatáson, mivel senki nem számított arra, hogy videó készül a Violator kilencedik dalához. Az albumok utolsó dalaira az a hálátlan szerep hárul, hogy lekerekítse az előtte elhangzó lemezt, és a lemez/kazetta megfordítására, vagy a CD újbóli elindítására ösztönözzön. A Clean borongós zsenialitása több, mint jól látja el ezt a feladatot. De videó vajon minek kell ho9zzá?

Először is, valamit tisztázzunk a Clean ügyében. Ahogy Alan említette, ez nem egy szándékos lenyúlása a Pink Floyd One Of These Days című dalának. Lassabb, mint a Pink Floyd dala, de kétségtenül hasonlít. És amúgy is, nem tökmindegy? így nem remekmű? Az átkötő a BLue Dress és a Clean között - Interlude Nr. 3 a címe - gyönyörű: egy szélfútta séta a ködös kikötőben, miközben Martin a Pimpfből importált, ám azoknál nyugodtabb "oooohhh" hangjait hallhatjuk; aztán furcsa elektronikus rovarok vezetnek a Clean kezdetéhez. A mintavételezett ének és a basszus elindít minket és csodálatos zajokba vezet, aztán jön Dave és gyönyörűen énekel. A dal csak épül és épül, aztán egy lélegzetelállító instrumentális szekcióval halkul el. Mindenki feltekerte a hangerőt a lehalkulás végén, hogy az album valóban véget ért-e? Valószínűleg megint csak én. Micsoda dallam és micsoda lezárása a lemeznek.

A klip a már említett furcsa elektronikus rovarokkal kezdődik, miközben Angela Shelton színésznő kiszáll a medencéből egy házban, amelyet Anton Corbijn és Richard Bell produkciós csapata bérelt. Angelával interjút is volt szerencsém készíteni a Halo című könyvben, amelyet Kevin May-jel közösen írtunk és hamarosan megjelenítünk. Azt mondta nekünk, hogy a felvétel két napot vett igénybe; az első Anton lakásában zajlott, a második pedig egy los angelesi koncerten, ahol a videó nagy részét forgatták. A klipben azt látjuk, hogy Angela és Martin egy kanapén ül és egy pár vásznon nézi a World Violation Tour kivetítését, ami a Clean című dalhoz készült. Nehéz ezt máshogy leírni.

A dolgok 1 perc 37 másodpercnél kezdenek megváltozni, amikor Martin azt az ósdi trükköt veti be, hogy a kezét a lány vállára teszi. Nehéz megmondani, hogy ugyanekkor ásított-e... reméljük nem! Martin és Angela 10 másodperccel később máris csókolózni kezdenek, és innentől felváltva hol nézik a mozgóképeket a függönyökön, hol csókolóznak. Úgy érezzük, mintha egy kanapé mögé bújnánk és onnan figyelnénk valamit, amit nem szabadna. Azt hiszem legalábbis, ez a lényeg. A dolgok 3 perc 44 másodpercnél válnak forróvá, onnantól már nem nézik a videót. Alan hete 8 másodperccel később úszik be a képbe, rosszallóan. Aztán Fletch is felbukkan, megigazítva a szemüvegét, aztán fura módon Martin is feltűnik. Aztán végül 5 perc 27 másodpercnél Martin és Angéla feláll a kanapéról és a csak a Violator rózsa csapkod a szélben, hogy ne gondoljunk arra, hogy mi is történik az épület egy másik felében.

Angela Depeche Mode rajongó volt már a Clean előtt, így izgult, hogy megkapja-e a szerepet a klipben. Elmondta a könyvben, hogy Martin-rajongó volt, ami persze nem ártott a helyzetében, azt viszont sajnálta, hogy a videó csak amolyan hollywoodi csókot tartalmazott az igazi helyett. Erőfeszítéseit díjazandó VIP backstage jegyet kapott a World Violation turnéhoz, és mindmáig Depeche Mode rajongó. A teljes interjú a könyvben olvasható vele.

A Clean minden World Violation koncerten felcsendült, 88 alkalommal. Háromszor az Exotic Touron is játszották, kétszer Johannesburgban, egyszer pedig Sao Paulo-ban. Ezután 79-szer játszották el az Exciter Tour-on, majd meglepetésre akusztikus formában 2009 november elsején Brémában is felcsendült. De annyi. A Clean azóta sem kerül elő a DM koncerteken, ami szégyen. Martin szóló verziója is szép, de a dal teljes verziója az igazi. Remélem, hogy egy nap visszakerül a setlistbe. Én soha nem tanácsolok semmit a Depeche Mode-nak, és nem is kritizálom őket, de jó lenne, ha újra eljátszanák. Néha."

Íme a link és persze jöjjön a klip is:

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr9215552328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása