Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Live Spirits, ötödik rész: Precious

2020. július 12. - Szigi.
A Live Spirits Soundtrack lemezt bemutató sorozatunkat a PRECIOUS című dallal folytatjuk. A Precious elmaradhatatlan darabja az utóbbi évek koncertkiadványainak: szerepelt a Live In Milan, a Live In Barcelona és a Live In Berlin kiadványon is. A Global Spirit Tour első két turnészakaszán - kisebb meglepetésre - pihentették, ám aztán egy los angelesi debütálást követően a harmadik turnészakasztól már mindegyik koncerten felcsendült - leszámítva a berlini első estét, ahonnan megintcsak lehetett volna kevésbé elkoptatott dalt betenni... Talán ebből a félmondatból nyilvánvaló, hogy szerintem a Precious kiváló dal, viszont a koncerten való túljátszottságát nem igazán tartom indokoltnak. Ráadásul a koncertverziója évről évre szinte teljesen ugyanaz (mostanában több időt hagynak Dave visszatérésére Martin gitárszólója után), és némi túlzással csak a koncertlemezek különböző keveréseinek köszönhetően szól némiképp másképpen (pl. Barcelona: tompa, Berlin: dögös, Waldbühne: agyontapsolt). Mint minden turnén 2005 óta, ezúttal is gitárral játssza Martin az eredetileg zongorás kezdést, amire a közönség vad, és a felvételbe már-már zavaró módon "behallatszó" ütemes tapsolással reagál. Néhány pillanatképen látszik, hogy még mennyire világos van, majd pedig Dave-et láthatjuk, ahogy biztatja a közönséget. Dave a dal első szavát kissé ütemtelenül énekli, majd az az ember érzése, hogy folyamatosan elkésik a zenéről - valószínűleg koncepciózusan. A második versszakot Dave a már szinte megszokott bedöntött törzssel énekli - némileg rosszmájúan azt mondhatnánk, hogy mintha a jógatanára által feladott leckét gyakorolná koncerten... A második versszaknál a "things get broken" sornál Dave háromszor a földhöz üti a mikrofonemelényt. A középrésznél - ahol az albumverzióban szintiszóló van - ismét Martin nem igazán agyonbonyolított gitározását hallhajuk, mindezt Dave hátának dőlve. A szóló után egy pillanatra láthatjuk a basszust játszó Andyt is, majd ugyanő a kiállás alatt Dave-vel együtt tapsoltatni kezdi a közönséget. A harmadik refrén után a dal instrumentális levezetésénél Dave még táncol kicsit a tapsoló közönségnek, majd Christian elé áll és jelzi neki a dal végét. Ezután pedig megtörölközik és iszik pár kortyot, mert egy pörgősebb dal következik a setlistben ;)
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr1515996264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZeroHero 2020.07.13. 12:33:28

Egyetértek: remek dal, de már unásig játszották és szerepeltették a különböző kiadványokon. Szerintem is a Live in Berlin kiadványon szólt a legjobban (lehet azért, mert ott nagyon eltalálták a dob sound-okat), de még azért lehetne fejlődni: például a refrének és a szóló alatti szinti hangszínek lecseréléséért petíciót is indítanék.
süti beállítások módosítása