Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

A Personal Jesus a koncerteken

2024. augusztus 29. - Szigi.

A 35 éves Personal Jesus megjelenése óta minden egyes Depeche Mode turnéfellépésen felcsendül, és még a szólótagok produkcióiban is fel-feltűnik néha. DM koncerteken mindig a koncert második felében, gyakran a ráadásban hallható, mostanában egyre gyakrabban koncertzáró dal. A Personal Jesus koncerten kiválóan működő dal: noha valószínűleg sokan el tudnánk nélküle képzelni egy-egy DM fellépést, mégis mindig óriási bulihangulatot csinál. 

Nézzük a koncertverziókat! A World Violation Touron a Personal Jesus a főprogramot záró dal volt. Dobokkal és a huhogással kezdődik ez a verzió, majd mindössze szórványosan használt dobokkal jön a gitár és az első versszak. A "tombolós-ugrálós" részt meghozó jellegzetes, ügető dobalap az első "reach out and touch faith!" kiáltás után érkezik csak. Fontos, hogy az albumverziót játsszák, a Pump mixből átvett "I'm not crazy anymore" és "The Lord Jesus Christ himself" sample-ekkel, hatásvadász belegitározgatásokkal Martin-részéről. Összességében elmondható, hogy a későbbi koncertverziók is nagyjából erre a változatra épülnek. Ami itt szokatlan, hogy a "faith" szó a sorok végén néha visszhangosítva szól, és persze már itt van a klasszikus közönségénekeltetős rész is a végén. És persze ez az egyetlen nem dobos által kísért változata a dalnak. Így szólt a dal 1990-ben, Frankfurtban: 

A Personal Jesus a Devotional Touron a ráadás első dala volt, különlegessége pedig az volt, hogy Alan Wilder ült a dobok mögött. Ezt a verziót jól ismerjük a Devotional videóból, főleg Dave "oooh yeah!" felkiáltása maradhat meg az emlékezetünkben. Itt kezdődik azonban egy érdekes, visszatérő geg a dalban: a huhogós középrész után és a második versszak előtt Martin egy ereszkedő gitárdallamot játszik. Ez azóta is minden turnén megvan, ráadásul mindig egy kicsit másképpen játssza ezt a dallamot. A Devotional verzió tehát jó, de szerkezetében ez szinte ugyanaz, mint a World Violation Touros változat, élő dobok ide, vagy oda.

A Personal Jesus 1994-re, az Exotic Tour-ra visszakerült a főprogram utolsó dalának. Ennek a verziónak a furcsasága, hogy Martin ezúttal torzított gitárokon játssza a fődallamot. Emellett is néha kicsit eltér a dallamtól, már-már bluesos hangulatot teremtve. Ezt leszámítva itt is a World Violation Tourról és Devotionalról jól ismert változatot halljuk.Így szólt a dal 30 éve, 1994 nyarán, Biloxiból:

A The Singles Touron is a főprogram végefelé játszották a Personal Jesus-t, ezúttal felcserélve az Enjoy The Silence-szel. A verzió különlegessége, hogy nem egyből a dobokkal és a huhogással kezd, hanem egy csörgőszerű hanggal, csak ezután jön az előző turnékról átmentett változat (2009-ig ez a "csörgős" változat lesz a Personal Jesus kezdése a DM koncerteken). Martin az Exotic Tour torzított gitáros változata után most visszatért az akusztikus gitárhoz és az ereszkedő gitárjátéka a második versszak előtt ezúttal gyorsabb, nem olyan lépegetős, mint a korábbi koncerteken. Így szólt a dal a jól ismert kölni MTV fellépésen: 

A Personal Jesus 2001-ben az Exciter Touron ismét a főprogram utolsó dalaként csendült fel. Ez ugyanaz, mint a The Singles Touros változat, viszont mintha erősebbek lennének a dobok. A végén a gitárjátékkal kísért vokalistalányokkal közös ugrálás annyira tetszik, hogy - minden különösebb egyéb indok nélkül - ezt a verziót tartom a kedvenc Personal Jesus koncertváltozatomnak. 

2023-ban megkérdezték Dave-et és Martin-t, hogy ha ki kellene választani egyet a Personal Jesus és az Enjoy The Silence közül, amit nem játszhatnak koncerten, akkor melyiket választanák. Dave először megpróbált kitérő választ adni ("Esetleg a Just Can't Get Enough?"), de aztán nem meglepő módon Dave inkább a Personal Jesus-t, Martin pedig inkább az Enjoy The Silence-et tartaná a setlistben. Ez már csak azért sem meglepetés, mert 2003-ban, mikor mindketten szólóturnéztak, akkor Martin nem játszotta a Personal Jesus-t, Dave viszont minden egyes Paper Monsters Tour fellépésén játszotta a dalt. Nem meglepő módon ez egy 2003-as Dave&zenekara hangzásába jól illeszkedő, felpörgetett változat volt, a DM koncertről jól ismert sample-ek nélkül. Így szólt a dal a Live Monsters DVD-n: 

A Touring The Angel-en a Personal Jesus a főprogram utolsó előtti dala volt. A "második versszak előtti ereszkedő gitárjáték" ezúttal is kicsit máshogy szólt, emellett pedig plusz gitárjáték és erőteljes hangzású szintieffektek színesítették ezt a változatot. A dal végéhez pedig - a turné második felétől csak! - biggyesztettek egy plusz részt, lassú gitárjátékkal és Dave velőtrázó üvöltésével. Így hangzott a dal 2006 nyarán, a németországi Rock Am Ring fellépésen: 

A Personal Jesus a Tour Of The Universe-re a második ráadásba költözött: egy ideig ez volt az utolsó előtti dal a koncerteken, majd pedig a turné második felében - koncerttörténelme során először - utolsóként játszották el a dalt. A Tour Of The Universe verzió eltért a korábbiaktól, elkezdték "húzni" a dal hosszát. Gyors gitárjáték után egy lassú gitáros rész következett (még dobok és "huhogás" nélkül),  amely alatt Dave és Martin együtt énekelte a "your own personal Jesus" részt. Majd pedig jött a "huhogós" rész, és csak utána jött a "reach out and touch faith!", és ezután indult be a dob és a "szokásos" verzió. A minden turnén más, második versszak előtti ereszkedő gitárdallam ezúttal torzítottabban és kicsit máshogyan szól. Az instrumentális középrészbe Martin még a korábbiaknál is határozottabban gitározik bele, majd Christian dobdübörgető percei következnek. A közönségénekeltető résznél is megjelenik Martin gitárjátéka, a dal lezárása során pedig már határozott dallamokat játszik a dalszerző. 

A Personal Jesust nemcsak Dave, hanem Alan is játszotta a szólóturnéja során! Igaz, csak a turné második felében, de bizony például a Szikra Moziban ezzel a dallal zárult a fellépése! Ez a verzió a 2006-os Boys Noize remixre épül, közben pedig az Edge To Life című Recoil dal részletei is hallhatóak benne. A szikár, húzós elektronikus verzió felett jó érzés volt hallani Dave hangját és Alan biztatását! Így szólt a dal 2010-ben, Chicagoban: 

A Delta Machine Tour-ra visszatért a főprogramba a Personal Jesus; a turné első felében a főprogram utolsó előtti dala volt, majd a második felében az utolsó. Ez a leghosszabb Personal Jesus-koncertváltozata a zenekarnak. Hosszan kitartott, mormogó, sejtelmes hangokkal kezdődik, majd néhány lassan kibontakozó gitárhang (és Dave mennydörgésszerű dobszólója) sejteti, hogy melyik dal következik. Csak másfél perc eltertével jön a jellegzetes gitárjáték, nagyon-nagyon lassan, Christian izgalmas dobjátéka által kísérve. A "huhogás" és az első "reach out and touch faith", azaz tulajdonképpen maga a dal csak 3 és fél perc elteltével (!) kezdődik. Innentől nagjyából "szokványos" verziót hallhatunk, már Christian egyre jobban fickándozik a dobok mögött, néha cinekkel játszik, néha beledübörög pár plusz ütemet a dalba. Martin viszont valamivel kevesebbet gitározik ezúttal, mint a Tour Of The Universe alkalmával. Fontos, hogy a turné elején még nem nyújtották el ennyire a dalt, de a vége felép már több, mint 8 és fél perces Personal Jesus verziókat élvezhettük. 2014-ben Madridban így hangzott a dal: 

A Global Spirit Touron sokáig koncertzáró dal volt a Personal Jesus, majd előrevették a főprogramba, hogy aztán a turnét mégis a ráadásban, a koncertek utolsó előtti dalaként végezze. Ez ismét egy kompaktabb változata volt a dalnak. Elhagyták az előző két turné hosszas instrumentális bevezetését, ismét a huhogással kezdődött ez a változat, ezt leszámítva nagyjából ismerős változatot hallhatuk (Martin turnéról turnéra máshogy játszott ereszkedő gitárjátékát a második versszak előtt Dave már szabályosan fel is konferálja: "Martin!"). A dal végén Martin kitartotta a "faith!" szócskát, majd pedig bejött még egy szokatlan "The Lord Jesus Christ himself!" sample is. Így hangzott a dal azon a gyönyörű, esős napon Sopronban: 

Dave a második szólóturnéján (a Soulsavers-szel közös 2015-ös Angels&Ghosts turnén) nem játszotta a Personal Jesus-t, de a 2021-es, szintén a Soulsavers-szel közös Imposter Touron már felcsendült a Depeche Mode klasszikusa. Enyhén vészjósló, lassú kezdés után következik egy, a DM-hez képest elég vértelen változat a Soulsavers zenészeitől. Természetesen a DM sample hangok, a huhogás, és a közönségénekeltetős rész hiányzik ebből a változatból - ezt a verziót a háttérben megbúvó Hammond-orgona teszi emlékezetessé. Így szólt a dal 2021 telén, Berlinben:

És végül így szólt a legutolsó, Memento Mori Touron a Personal Jesus. Kicsit ismét máshogy játszották, torzított gitárral kezdődött (tehát nem csörgőhangokkal, vagy huhogással, vagy hosszas instrumentális betéttel, mint korábban: némiképp a Tour Of The Universe-verzióra emlékeztetően). A huhogós rész elindulásától pedig egyfajta Devotional Tour-ra emlékeztető változatot hallhattunk, a közepén a szokásos ereszkedő gitárjátéknál ismét "Martin!" felkonferálással. Az instrumentális középrésznél valami harmonikaszerű effekt jött, talán Peter Gordenotól? Aztán a dal végén a közönségénekeltetés és a már-már bluesos lezárás a "szokásos" - ezután pedig nem volt az előző turnén bejátszott "The Lord Jesus Christ himself!" sample sem. Így szólt a dal a tavalyi Primavera Sound fesztiválon, Barcelonában: 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr5218477781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása