Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Live Spirits, tizenhetedik rész: Heroes

2020. augusztus 03. - Szigi.

Tegnap után ma is Bowie a téma, hiszen a Live Spirits videókiadványt bemutató sorozatunk vége felé közeledve ma a HEROES című dallal fogunk foglalkozni! Ismert a sztori: Dave ezt a dalt énekelte egy 1980-as hangpróbán, aminek köszönhetően Vince Clarke felvette a fiatal punk srácot a Composition Of Sound-ba. Ahogy mondani szokták: a többi már történelem... és a történelem néha szomorúan alakul: 2016 elején, néhány nappal az utolsó albuma megjelenése után meghalt David Bowie. És annak ellenére, hogy a Depeche Mode-nak nem igazán szokása feldolgozásokat énekelni a koncertjeiken (persze a korai zsengék, a Route 66 és a néhány koncerten elővezetett Never Turn Your Back On Mother Earth kivétel), ezúttal bekerült Bowie egyik legnagyobb slágere, a "Heroes" (amit Bowie idézőjellel írt, mi viszont anélkül használjuk, hiszen így szerepel a Live Spirits kiadványon is). A dalt már 2016-ban felvették, a ragyogó Highline Sessions-felvételek során, majd pedig a Global Spirit Tour első két szakaszán csaknem minden koncerten eljátszották a ráadás harmadik dalaként (néha kimaradt, amikor Dave hangja nem volt tökéletes). A harmadik turnészakasztól nyom nélkül eltűnt a setlistből a dal, ám szerencsére - sok más dallal egyetemben - előkerült az utolsó koncertre ez is! A Heroes átdolgozása kitűnő: különösen a kezdő dobhangok keménysége dobogtathatja meg a szívünket (sokan azt mondják, hogy ez a Spirit-korszak legemlékezetesebb produkciója...). Ez talán a Highline Session-on, vagy a kitűnő minőségű római koncertfelvételen (vagy éppen a MODE CD Boxban megjelent verzión) még jobban is hallatszik, mint itt, ahol - a Stripped-hez hasonlóan - egy kicsit mintha tompábban kezdődne a dal. A dal elején feltűnik a lobogó fekete zászló (talán még néhány közös fotó is belefért volna? vagy az túlzás lett volna?), Christian távozik a színpadról, Peter Gordeno előjön Dave és Martin mellé és basszusgitározni kezdi a dal nem különösebben túlcizellált basszusmenetét. Martin játssza a dal csodálatos gitárdallamát, és az első taktusoknál látható az éppen munka nélkül álló Andy is, amint karkörzéseket csinál (később játszik is, pont ebben a dalban rengeteget mutatják). A Heroes egy meglehetősen hosszú dal, amelynek ráadásul az elejét igencsak visszafogottan adják elő, de aztán Eigner megérkezik a harmadik versszak elején, és Dave is egyből megélénkül. A negyedik versszak elejétől Dave is sokkal energikusabban énekel, de általánosságban elmondható, hogy látszólag sokkal jobban koncentrál, mint a többi dalban (ha rosszindulatúak vagyunk, azt is mondhatnánk, hogy gyanúsan keveset mozdul el a súgógép mellől). Itt nincs közönségénekeltetés Dave részéről, csak a dal végén, amikor Martin és Peter a dalt lezáró, igencsak U2-s "o-o-oooo"t énekli. A dal végén Dave valami ilyesmit mond: "That one is for David!" A dal talán jobban működött volna valahol a koncert közepén, de így is egy nagyon erős, emblematikus lenyomata a Global Spirit Tour-nak!

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr9916097244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giannichedda 2020.08.03. 11:01:51

Köszi, élvezetes volt, mint mindig!
Ez a római felvétel elérhető még valahol? :)

ZeroHero 2020.08.04. 20:09:18

Sokat elmond a kiadványról, hogy a legélvezetesebb és legmeghatóbb pillanata ez a feldolgozás. Megmondom az őszintét, én nem ismertem ezt a dalt a budapesti koncert előtt, de már ott, akkor is megfogott és ebből az erejéből nem vesztett itt sem. Szép gesztus, remek átirat!

Giannichedda 2020.08.05. 07:06:12

@Szigi.: köszi, én is kezdhettem volna itt...
süti beállítások módosítása