Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

A Rockinform magazin kritikája 2001-ből az Exciter-ről

2021. május 14. - Szigi.
A Rockinform magazin korabeli kritikája az Exciter-ről (az Arcanum Digitális Tudománytárról ollózva):
 
"Az "Exciter" úgy szól, akár egy álom. Egy ösztönző, felkavaró álom, tökéletes hangzással, mesterien hangszerelve. Az első hallgatásokkor ennek ellenére nem érezzük benne azt a fajta átütő erőt, ami elődjét, az "Ultra jellemezte, Időre van szüksége, nem egy hirtelen barátkozó anyag, ki kell ismerni, elfogadni, aztán pedig megbecsülni
Ha úgy vesszük. - négy' év után - visszatérő albuma ez a triónak, de míg mások fene nagy hírverést csaptak volna maguk körül ennek apropójából, a Depeche Mode a szerényebb uta választotta. Viszonylagos csendben vállalkoztak aktuális hanghordozójuk kihozatalára, hagyják, hogy' muzsikájuk beszéljen helyettük is. Az pedig meg is teszi a maga módján, csak le kell fordítani k a saját szavainkra. Megértenünk, hogy' a Depeche Mode még a korábbiaknál is megfontoltabb, letisztultabb, komolyabb lett. Számukra mar nem feladat a bizonyítás, nyugodtan megvalósíthatják sajátos művészi elképzeléseiket, s ebből a szempontból az "Exciter" egy nagyon önkifejező alkotás. Nem távolodik el messze múltbeli lemezeik törekvéseitől (főleg, hogy a "Goodnight Lovers" hangulatában a gyönyörűséges "Condemnation" vonalát folytatja), annyiban változik csak, hogy modernebb, naprakészebb, a kornak megfelelő, érdekes is különleges elektronikai megoldásokkal. Bámulatos, ahogy albumról-albumra nőtték ki a stílus-meghatározásokat, s ma mar stílusbeli ízléstől függetlenül bárkihez szólnak, aki vevő az igényes, globális zenére. Határok nélküli szerzeményeik fontos részévé vált Martin Gore - már több mint színező jellegű - gitárjátéka (emlékezzünk a "Dream On" country-s betétjére!) éppúgy', mint a vonós hangminták alkalmazása. Elszaporodtak továbbá az ambientes, elborultabb témák is, minek eredménye az lett, hogy az "Exciter" egy mélyen belül kavargó, melankolikusabb, depresszívebb DM hangzóanyagként vonul majd be a köztudatba, kidomborítva a társaság elektronikus muzsikájának szépségét, élő hatását. Akadnak persze ennek ellentmondó tételek is, ilyen a zaklatott, zajos "The Dead Of Night", mely ugyancsak korai időszakukat idézi. "We are the dead of night, We're in the zombie room" - idegenül hangzik a szájukból. "
 
exciter_rockinform.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr9216560028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása