Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Ma negyedszázados a Depeche Mode legszomorúbb pillanata

2021. május 28. - Szigi.
Ma negyedszázada történt a Depeche Mode történelmének legszomorúbb epizódja: Dave Gahan kis híján kábítószer-túladagolás áldozata lett. A függőségével hosszú ideje küszködő énekest egy heroin-kokain koktél végezte ki csaknem. Dave elmondása szerint két percig meg is állt a szíve, "meghalt"...
 
Idézzük fel ennek a gyászos napnak az emlékét, a régi BANG magazinból származó, Borbély Lajos által fordított interjúval, ahol Dave így vallott 1996 május 28.-áról:
 
"Visszarepültem Los Angeles-be. Vissza a Sunset Marquis-ba, vissza az eszelős tivornyába. Egy úgynevezett heroin-kokain keveréket lőttem be magamnak. Azért kevertem, mert egyedül egyik sem hozta már meg a kívánt hatást. Tulajdonképpen a heroin ezúttal egy jó márkájú szer volt. A neve Red Rum [Vörös Rum] volt, és már jó pár ember halálát okozta. Természetesen, azt hittem ezt csak azért mondják, hogy megvegye az ember, de ez csak addig volt így, amíg valaki nem figyelmeztetett, hogy a Red Rum visszafelé olvasva, tulajdonképpen így hangzik: Murder, vagyis gyilkos! Volt valami kibaszott abban az estében. 1996. május 28. volt. Emlékszem, hogy a fickó, akivel voltam azt mondta: "Ne töltsd tele a gyűrűt! Ne tegyél bele túl sok kokaint!" Hát rosszul becsültem meg....A kórházban ébredtem fel,....hallottam, amint az egyik orvos azt mondja: "Azt hiszem elvesztettük!" Ekkor felültem és azt mondtam: "Nem! A kurva életbe bele!" Egy teljes kardiológiai szünetet éltem meg, tulajdonképpen a szívem nem vert két percig. Vagyis halott voltam két percig. Meghaltam....
 
Kicsivel később, egy detektív felolvasta jogaimat és letartóztatott illegális drogbirtoklás és droghasználat címén. Egy kórházi kajáskocsihoz bilincseltek. A kórházból egyenesen a megyei börtönbe vittek és összezártak egy cellába 7 másik emberrel. Ijesztő élmény! De nem elég ijesztő ahhoz, hogy arra késztessen, adjam a továbbiakban fel.... Amint lerakták értem az óvadékot, megszereztem, amire szükségem volt. Bejelentkeztem a Marquis-ba és mindent ott folytattam, ahol befejeztem. Egészen addig így ment ez, amíg hirtelen meg nem fogalmazódott bennem egy gondolat: "Mi az istent csinálok? Egyszer már meghaltam!"
 
Visszamentem a házba, amit Santa Monicán béreltem és,....szóval csak üldögéltem magamban a díványon és rájöttem, nem haladtam tulajdonképpen semmi felé,....Úgy éreztem itt az ideje meghalni.... Amikor belőttem az adagom, szinte nem éreztem semmit.
 
Hirtelen csengett a telefon. Jonathan Kessler hívott, -ő az együttes managere-, azt mondta találkoznunk kell az ügyvédemnél a baklövések miatt. Amikor megjelentem, rögtön kiderült, hogy egy megtervezett összejövetelről volt szó. Egy los angeles-i specialista, névszerint Bob Timmons volt ott. Ez az ember már nagyon sok függőt kezelt a szórakoztatóiparon belül. A fiúk azt mondták: "Most pedig rehabra fogsz menni, mégpedig azonnal!" "Nincs az az Isten!"- válaszoltam. "De igen!"- mondták. "Jó, de csak holnap!"- válaszoltam. Gondoltam addig szépen hazamegyek és még utoljára jól belövöm magam. Érted mire gondolok? Erre azt mondták: "Nem! Most mész!" "Mit szólnátok ha ma este mennék be?"- próbálkoztam. "Nem!"- volt a válasz. "Rendben van! De szükségem van néhány órára! Fel kell hívnom az anyámat!"- nyugodtam bele a dolgokba. Ezt megengedték. Jonathan azt mondta, hogy kicsit később feljön és felvesz. Ígyhát hazamentem, megtettem az utolsót is, megtartottam a magam kis búcsú partiját és ezek után bejelentkeztem egy újabb rehabra."
 
Az alábbi videón 1:10.-től kezdődik az a felvétel, amikor Dave szakadtan, összetörten kitámolyog a kórházból West Hollywood-ban (ahol 6 évvel korábban ezrek ünnepelték azon a bizonyos botrányba fulladt Violator-dedikáláson...), és noha Jonathan Kessler megpróbálja gyorsan elvonszolni a kamerák elől Dave-et, az énekes gyorsan elmondja, hogy heroinfüggő, elnézést kér a rajongóktól és azt is hozzáteszi, hogy a heroinfüggés nem valami menő dolog...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr8816572284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása