Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Martin DJ szett, 2001

2021. június 22. - Szigi.
Januárban hosszasan írtam a Martin DJ szettek szerepéről, jelentőségéről, és a Depeche Mode zenéjére (és a remixek sajátosságára) gyakorolt hatásáról. Akkor a Touring The Angel koncertsorozatot felvezető dalokból készítettem egy playlistet, most pedig - az Exciter Tour 20 éves évfordulója alkalmából - a 2001-es koncertkörút minden egyes állomásán szóló zenéket elevenítem fel.
 
Ez volt tehát az első alkalom - ami mára tradícióvá vált - hogy Martin a saját ízlése alapján a legkülönfélébb, általában minimál techno vagy egyéb zajzene irányából érkező produkcióknak biztosít komoly nyilvánosságot (több tízezer ember hallgatta ezeket, minden egyes koncerten, az előzenekar és a főprodukció között). A valamivel kevesebb, mint 1 órás válogatás egy hatalmas nevet tartalmazott: David Bowie: All Saints című 1977-es (!) alkotása (ami a "berlini trilógia" első lemezén, a Low című korongon a bónusz dalok között szerepelt egy későbbi kiadáson), ám a többi mind-mind olyan név volt, ami ismeretlen lehetett a Depeche Mode rajongók körében. Aztán persze bizonyos nevek felbukkantak hamarosan DM kiadványokon, hiszen a DJ szettben való megjelenés gyakran jelentette azt, hogy az előadónak hamarosan "jelenése lesz" Depeche Mode hanghordozón. Így volt ez ezúttal is: a Kid606 a Dream On-nak készített remixet, Kreidler a Goodnight Lovers-nek (ez végül nem került fel a kiadványra, de hozzáférhető), Thomas Brinkmann az I Feel Loved-hoz, Isan szintén a Goodnight Lovers-hez, Schlammpeitziger a Freelove-hoz, Octagon Man a Dream On-hoz, és az Electronicat a The Dead Of Night-hoz.
 
A dalok egyszerű egyszerűen egymás után következnek, semmi keverés nincs bennük, de itt "nem is ez a lényeg". És nagyjából ekkor lehetett leszámolni azzal a képpel, ami addig élhetett néhányunkban az "angyali", lágylelkű, lágy zenéket (countryt?!) szerető Martinról és a keménycsávó "rocker" Dave-ről: kiderült, hogy zeneileg a frontember a lágy, érzelmes, gospeles rockzenét kedveli, az "angyali" Martin pedig a legkeményebb, legszürreálisabb, legabsztraktabb minimál techno rajongója. És ezt később bizonyította is, hiszen a nullás években számos fellépésen bemutatta egyedi ízlését. Mindent elmond az attitüdjéről az alábbi 2001-es nyilatkozata: ""A felvételek kezdetekor sokat hallgattuk Daniel rádióműsorait. Igen különös dolgokat játszik. Sok "száműzött" zenét. Amolyan elektronikus avantgarde zenéket. Olyan punk életérzést élő zenekarokat, akik nem igazán adnak el sok lemezt. Szeretem ezt a fajta megközelítést. (...). Néhány elemez hangzását igazán kedvelem, szeretem a mögötte lévő embereket, akik már akkor boldogak, ha tíz lemezt eladnak". Ez a "csináld magad", korai new-wave hozzáállás aztán erősen rányomja a bélyegét az utolsó 20 év igencsak minimalista Depeche Mode-hangzására is: mindenesetre továbbra is azt gondolom, hogy az újkori Depeche Mode és az újkori remixek jobb megértéséhez ragyogó "kapudrogok" a Martin DJ-szettek.
 
És hogy milyen ez az első DJ-szett? olyan, mint az Exciter! Légies, absztrakt, fura zörejekkel van tele, és néha fülsértő :D mindenesetre messze a legkevésbé technos, a leginkább "experimentális"; és talán a legérdekesebb. Aki ismeri, és van füle effajta zenékhez, az mind szereti: aki nem, annak érdemes próbát tenni ezzel a különös zenei világgal :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr4716601206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása