Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Jonathan Miller gyűjtése Vince Clarke 40 évvel ezelőtti kilépéséről

2021. december 02. - Szigi.

Nézzük meg, mit ír Jonathan Miller a Stripped című könyvben Vince Clarke 40 évvel ezelőtti kiválásáról!

"Eltekintve a néhány megjelent negatív kritikától, a felszínen a Depeche Mode folyamatos emelkedése kétségtelenül zökkenőmentes volt. Tényleg? Sokat elmond a tény, hogy mikor Fletcher, Gahan, Gore és szűk kíséretük a szeptember 29-ei párizsi koncert után visszatért Angliába, Vince Clarke és barátnője, Deb Danahay maradt. A festői francia főváros végre távol tudta tartani a hírnév otthoni valóságától. A zeneszerző szembenézett démonjaival, és nagy jelentőségű döntést hozott. Megvált attól, amiben rossz közérzete okát látta, és elhagyta a Depeche Mode-ot.

„Teljesen le voltam törve - vallja be Clarke - Nyomorúságosán éreztem magam, és nem akartam többé a zenekar tagja lenni.”

Deb Mann: „Vince nagyon összetett személyiség. Velem is ilyen volt - egyszer fenn, egyszer lenn. Egyszerűen ilyen típus. Nem tudom, talán klausztrofóbiája lesz az emberektől, és úgy érzi, egy kis szünetet kell tartania. Nagyon meggondolatlan lépés volt.”

Clarke időzítése kifogástalan volt. Már tudható volt a Depeche Mode annyira várt debütáló albumjának megjelenési időpontja, és számos koncertet lekötöttek a banda első angliai koncertturnéjára.

Clarke, amint visszatért Angliába, dicséretes módon minden egyes tagot felkeresett, és személyesen számolt be szándékáról, hogy elhagyja a Depeche Mode-ot. Szintén tiszteletre méltó volt az a döntése, hogy nem hagyta őket teljesen a pácban, és az album promóciója érdekében (azaz - ahogy végső távozása után az együttes tagjai rosszindulatúan megjegyezték - jogdíjbevételei növelése érdekében) hajlandó volt rész venni a létfontosságú koncertturnén. Clarke később elmagyarázta az összefüggéseket: „Mindenki maga alatt volt - mintha depresszióba estünk volna. Már régóta gondolkoztam ezen, [hogy elhagyom a Depeche Mode-ot]. Durcás voltam, ahogy kisgyerekkoromban. Mindig is így kezeltem a dolgokat - duzzogtam, ha nem mehettem a saját fejem után. Ez általában nem volt túl kellemes.”

Bölcsen úgy döntöttek, hogy a formális sajtóbejelentést elhalasztják a koncertturné tervezett végéig, 1981. november 16-áig, mire a Speak & Spell már a boltokban lesz.

Hetekkel a turné vége előtt Gahan visszaemlékszik, hogy Clarke „csak ült elöl a furgonban szótlanul, és csupán akkor válaszolt, ha kérdezték”.

Clarke állítja, hogy az utazás alatt az egész együttes rosszkedvű volt: „Minden nagyon, nagyon gyorsan történt velünk. Akkorra már mindannyian rendkívül öntudatosak voltunk, és elviselhetetlen volt a furgonban egyhelyben ücsörögni mindenkinek. Intoleránsak lettünk, és türelmetlenek. Úgy értem, elég fiatalok voltunk, a siker pedig a fejünkbe szállt.

Hivatalosan 1981. november 30-án jelentették be, hogy Vince Clarke kilép a Depeche Mode-ból - két héttel azután, hogy a november 15-én és 16-án a londoni Lyceumban adott két koncerttel befejeződött a Speak & Spell Tour. A turné sikerének ismeretében - két kivételtől eltekintve mind a tizennégy koncert telt házas volt - lehetséges, hogy Clarke-nak hagytak lélegzetvételnyi időt, ha nem is szükségképpen azért, hogy meggondolja magát. Ő azonban már döntött. Az angol sajtónak kezdettől fogva barátságos válásról beszéltek, nem zárva ki annak lehetőségét, hogy Clarke a jövőben még dolgozhat együtt korábbi társaival.

„Viszlát, Vince - sajnálkozott a Smash Hits. - Vince Clark [sic!] elhagyta a Depeche Mode-ot. Szent a béke, egyszerűen csak »nem állandó tag« többé. Távozott, úgyhogy mostantól »a zeneszerzésre tud koncentrálnia, szerzeményeit bárkinek szívesen felajánlja, akit érdekel, beleértve a Depeche Mode-ot is.”

A basildoni Evening Echo gyorsabban reagált: „Vince Clarke, a slágerlistás basildoni zenekar, a Depeche Mode szerzője és billentyűse kilépett az együttesből. A banda lemezkiadója, a Mute Records egyik szóvivője megerősítette: a huszonegy éves szintetizátoros kilépett, hogy a zeneszerzésre tudjon koncentrálni. »Barátságos válás volt, és Vince továbbra is ír zenét az együttesnek, mely nélküle is folytatja a munkát.« A banda nem tervezi, hogy állandó taggal pótolja Vince-et, de lehetséges, hogy a koncerteken alkalmaznak még egy szintetizátorost. Tavaly Vince dalai segítették a Depeche Mode-ot ahhoz, hogy a teljes ismeretlenségből két kislemezükkel - New Life és Just Can’t Get Enough, mindkettő a Laindon középiskola korábbi diákjának szerzeménye - a slágerlistákra kerüljenek.”

A Melody Maker újságírója, Paul Colbert, aki most tért vissza a banda turnéjáról, pontosabban írja le a kialakult helyzetet: „A Depeche Mode mostantól háromtagú - a fő dalszerző és szintetizátoros Vince Clarke kilépett. Fog még zenét szerezni a bandának, de nem vesz részt a turnékon és a stúdiómunkában. A Depeche Mode-on belüli feszültség az utóbbi hónapokban megnőtt. Vince állítólag a koncertezésbe fáradt bele, és kilépett, hogy a zeneszerzésre tudjon koncentrálni. A három megmaradt tag, David Gahan, Andy Fletcher és Martin Gore pótolni kívánja őt - nem feltétlenül egy állandó taggal és januárban új kislemezt jelentetnek meg.”

Robert Marlow: „Azt kellett mondjam Vince-nek: bassza meg, neked aztán van vér a pucádban! Nem az a racionális lépés, amit a legtöbb ember a helyedben tenne. Annyira bízni saját képességeidben, hogy képes legyél kimondani: a francba, nem ezt akarom - ki merné ezt megtenni? Két-három slágerlistás kislemez után annyit mondani, rendben, megyek, nem akarom ezt tovább csinálni - ez igazán bátor dolog.”"

 vinceclarke81.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr2216770636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása