Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Goodnight Lovers az Almost Predictable Almost blogról

2022. február 11. - Szigi.

A Goodnight Lovers-napot szokás  szerint Dave McElroy Almost Predictable Almost blogról származó bejegyzésének fordításával zárom.

"A Freelove az Exciter Tour befejezésének napján jelent meg, és azt gondolhattuk, hogy ezzel az Exciter-korszaknak vége, de nem. A Depeche mindigis szerette összezavarni az embereket, és 3 hónnap a turné vége után még egy negyedik kislemezt is kiadott az albumról. Egy kellemes meglepetést kaptunk és a banda első brit No. 1 dalát! Legalábbis olyasmit...

A Born A Lover munkacímű Goodnight Lovers, a BONG33 címke alatt 2002 február 11.-én jelent meg. Ez a megjelenés meglehetősen korlátozottnak bizonyult, mivel csak néhány európai országban látott napvilágot a kiadvány hivatalos formában. Ráadásul többszöri halasztás után jelent meg a maxi.

Néhány recenzió is megjelent a dalban. A Dotmusic-ban (fogalmam sincs, kik ők) Ben Gilbert azt írta: "a negyedik kislemez a tavalyi, átütő erejű Exciter című lemezről megerősítette a Depeche Mode kissé meglepő, de mégis dicséretes feltámadását. A Goodnight Lovers legalább annyira egy ima, mint egy popszám, egy határozottan nyugodt és elgondolkodtató, atmoszférikus dal, ahol a rock and roll-túlélő Dave Gahan szelíd énekhangjában finoman tükröződik az embrionális inkarnáció. Nem történik túl sok minden, de hát ahogy ezt ebben a szakmában néhányan megtanulhatnák, a kevesebb néha több.

A NME-ben még az Exciter megjelenésekor Stephen Dalton ezt írta: "Még jobb a mindig boldogságot adó zárószám, a Goodnight Lovers, ahol Dave dorombol és suttog egy sikamlós ambient altatódal felett, amelyet "minden lelki testvérének ajánl". Ez az érzéki gyógyulás gyönyörű pillanata, ami még a megrögzött Mode-gyűlölők szívét is meg fogja lágyítani."

A Goodnight Lovers legnagyobb dobása azonban a slágerlistás helyezése. A Top40 szabályok alapján nem kerülhetett fel a dal a brit slágerlistákra, mert magán a kislemezen kívül még három további dalt tartalmazott (noha ebből az egyik egy remix). Azonban így felkerülhettek az úgynevezett nemhivatalos "Budget Album Chartra", és a megjelenés hetén a Depeche Mode NUMBER ONE HELYEZÉST ért el!! Oké, ez nem egészen az, amit egy hivatalos No. 1.-nek vennénk, és nem is tesz róla említést sem a hivatalos oldal, sem egyéb forrás, de mi elfogadjuk. Gyakorlatilag ez volt az első alkalom, hogy egy Depeche Mode kislemez az Egyesült Királyságban az első helyre került, szóval ez így is egy győzelem.

A Goodnight Lovers természetesen egy csodálatos dal, egyszerre megnyugtató és kísérteties. Ez az album legbársonyosabb dala, tökéletes zárószám. Koncerten is szerepelt, de nem az Exciter Tour-on. Ehelyett a Touring The Angel-en játszották el, 76 alkalommal, és jó volt látni Dave és Martin duettjét, főleg, hogy Martin gyakran drámakirálynőként énekelte a dalt. Jó móka volt. Utoljára 2006 április 3.-án játszották a dalt a londoni Wembley Arénában.

A videóról: John Hillcoat-nak harmadszor is szerencséje volt, tisztességesen megcsinálta a klipet. Talán azért is, mert valójában semmi sem történik. A Depeche Mode-hoz csatlakoznak az Exciter Tour háttérénekesei, Jordan Bailey és Georgia Lewis, és Fletch kivételével mindenki együtt énekli a dalt. Mármint az "együtt" szót úgy értem, hogy mindannyian külön szobában vannak, ahol a falakon a többiekről készült felvételek látszódnak. A videót a turné vége utáni napon forgatták, így talán már mindannyian eleget látták egymást és ragaszkodtak ahhoz, hogy külön szobában forgassanak.

Természetesen mindenki feketébe van öltözve, Martinon pedig olyan ruha van, amiről szeretnénk azt hinni, hogy egy bőrpóló. Fletch csak röviden tűnik fel, és minden alkalommal be van hunyva a szeme. Hosszú turné volt ez számára.

Azzal zárul a klip, hogy Dave mindannyiunkat elcsitít, és ezzel a gesztussal ér véget az Exciter-éra. És úgy döntök, hogy nem veszek tudomást a meglehetősen kínos megjelenésről az MTV díjátadón, pár nappal a forgatás után. Ne ugrálj, Martin. Csak hagyd abba."

Képek, videók, és a formátumok elemzése itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr8517401844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása