Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

25 éve jelent meg a Faith Healer

2022. március 09. - Szigi.
Bizony, ma 30 éve került a boltokba Alan Wilder, azaz a RECOIL harmadik nagylemezének első kislemeze, a FAITH HEALER! Az, hogy Alan két experimentális, instrumentális, kísérleti lemez után kislemezt (!) ad ki, amin ráadásul egy énekelt (!) dal található meg, ami ráadásul feldolgozás (!), és még klip is készült hozzá (!), az annak idején állítólag némi megrökönyödést váltott ki Alan szólómunkásságának követőitől. A Faith Healer egy 1973-es dal a nem túl szerény nevű, glamrockos The Sensational Alex Harvey Band-től, és Alan ezt dolgozta át az új lemezének (Bloodline) beharangozó kislemezének. Igen erősen megjelenik az egy évvel korábban producelt Nitzer Ebb lemez, az Ebbhead hatása; a hangzás váratlanul "félelmetes", EBM hatásokat mutató lett, és természetesen a dalban (és a klipben) maga Douglas McCarthy énekli a dalt.
 
A klipverzió némiképp rövidebb az album- és a kislemezváltozatnál. Az első másodpercekben mintha a négy évvel ezelőtti Hydrology-záródal, a The Sermon természeti népeinek az éneke térne vissza, ám aztán jön a vészjósló elektronika és a gyomorba vágó basszusok, valamint a jellegzetesen Ebbhead-es zenei megoldások. Megjön a torzított gitár, majd Douglas fenyegető éneke, de a ritmus csak a harmadik versszakra indul el valamennyire. Az egész dal egy percről percre jobban fenyegető ígéret (McCarthy is fantasztikusan fokozza a hatást egyre egzaltáltabb énekével), ami csak az utolsó percére "valósul meg", fejleszakító, már-már rockos dobritmusával. A dal a mániákus "can i put my hands on you?" ismétlődéssel, és "faith healer!" kiáltásokkal zárul.
 
A megvilágított erdőben mászkáló, egzaltált szemű, haját rázó Douglas McCarthy-val és a templomszerű építményben, egy tyúk és egy kígyó társaságában napszemüvegben vizsgálódó, ijesztőre világított Alan Wilder-rel darkosabb, mint amit a Cure valaha is merészelt a klipjeiben.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr4417773494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása