Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Behind The Wheel

2022. szeptember 28. - Szigi.

A ma 35 éve boltokba kerülő Music For The Masses B-oldalának első dala a BEHIND THE WHEEL, ami az egyik kedvenc Depeche Mode dalom. Emlékem, először a 101 verzióját hallottam, és a kazetta borítóját böngészve kíváncsi voltam, hogy melyik dal szolgálhat „introként“ (!) a jól ismert Strangelove előtt. Hát, szerelem volt első hallásra :) és szerintem le is radírozza a lemezről a Strangelove koncertváltozatát. Guruló felnihanggal kezdődik, majd jön két vesébevágó dob, hogy aztán induljon a klausztrofób basszus, amire ráérősen jön az egyujjas szintidallam, majd a gitár (!) riffjei, majd az újabb, kicsit komolyabb szintitéma... hogy aztán jöjjön Dave és Martin legkáprázatosabb „duettje“. Alig néhány dallam van jelen, a szöveg se sok, és van valami vészjósló lefojtottság az egész dalban, mégis egészen káprázatos a végeredmény. Még a kasztanyetta-szerű dobok és a random autóshangok se rontanak az élményen. A dalszöveg pedig - dominancia és kiszolgáltatottság, kínzás és odaadás, erő és alázat - mindez autóvezetői környezetbe ültetve. Az utolsó versszak „tonight“-tól a lehalkulásig külön káprázatos, főleg, hogy közben megérkezik az It Doesn’t Matter Two-ból ismerős sample-ezett Martin hang is, ami még tovább növeli a sejtelmességet és az enyhén nyomasztó hangulatot. Egészen elképesztően jó ez a dal :D

Martin: Még mindig nagyon kedvelem ezt a dalt. Emlékszem arra, amikor éppen befejeztük a remix változatot és még a megjelenés előtt előadtuk Svájcban, a montreaux-i pop fesztiválon. Ott játszottuk először. Emlékszem, hogy nagyon elégedettek voltunk vele és talán nem is volt hozzá fogható jó szám az egész fesztiválon.

Alan Wilder: A 'Behind The Wheel' egy meglehetősen érdekes dal. Az egész nem más, mint négy ismétlődő hang sorozata, amely valójában sohasem változik. Azokra az optikai csalódást keltő körkörös lépcső(ház)akra emlékeztet, amelyekben soha nem juthatsz fel a csúcsra, ha viszont körbeérsz, ismét az alján találod magad. Valahogy így működik az a hangsor. Egyszerűen nem tudod abbahagyni, otthagyni és ebben rejlik a szépsége. A vezetés analógiájára épít a dal, amely pazarul működik ebben a környezetben. Szerettük volna végéig megőrizni ezt az érzés, illetve erre építeni.

A Behind The Wheel-ről természetesen lesz még bőven idén szó, mégpedig december 28.-án, a kislemez kiadási évfordulóján :) Ez pedig itt az albumverzióhoz készült klip a Strange videókazettáról:

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr8117941682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása