Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

35 éves a Little 15 kislemez!

2023. május 16. - Szigi.
A mai európai turnényitóra a LITTLE 15 kislemez bemutatásával készülünk, a kiadvány ugyanis pont ma 35 éve került a (francia) boltokba. A dalt ugyanis nem szánták kislemeznek, sőt, a Wikipedia szerint épphogy csak felkerült az albumra, de egy francia lemezkiadó mindenképpen kislemezként akarta kiadni a dalt, amely népszerű import lett, és a brit kislemezlistán a 60. helyig jutott. A kiadás "ad-hoc" jellegét erősíti, hogy nem készültek a kislemezhez mixek, viszont 2 B-oldalas dal is található rajta, valamint az is, hogy különleges katalógusszámot kapott (LITTLE15)
 
A Little 15 gyorsan ereszkedő gyászos dallamával, elveszett, bánatos dallamú zongorajátékával és komor szövegével a legbánatosabb húrokat pendíti meg az emberben. Az első versszak még elég minimalistán indul, de aztán a „That exists in your mind“ sortól egyre teltebb és teltebb lesz a hangzás, hogy aztán a végére igazi nagyzenekari lezárással búcsúzzon. A számos, Black Celebration-t idéző visszhangosítás Dave Bascombe szerint Alan műve volt, és a "nagyzenekari megoldások" is a stúdiózsenire utalnak.
 
Maga Alan ezt nyilatkozta a dalról: „A 'Little 15' egy elég nehéz dalnak bizonyult. Utolsónak hagytuk, mert nem tudtunk mihez kezdeni vele. Megvolt a dal, viszont egyszerűen nehéz volt eldönteni, mit is kezdjünk vele. Emlékszem, akkoriban láttam Peter Greenaway: 'ZOO-ban' filmjét. A film zenéjét Michael Nyman szerezte. Volt egy pont a próbálkozásaink során, amikor felmerült bennem: "Miért nem próbáljuk ki a Nyman-féle ZOO megoldást?" Onnantól kezdve, könnyű volt minden, pillanatok alatt a helyére került a dolog. A dal egy amolyan viccesen hipnotikus hangsorral, szekvenciával indít, amihez aztán hozzájön a többi rész is.“
 
Dave a DM Live Wiki szerint meglepő magyarázattal szolgált a dalszövegről: „A 'Little 15' valójában egy fiúról szól. Látod, sokan rosszul értelmezték ezt a dalt, azt hiszik, hogy egy kislányról szól, pedig nem így van. Valójában egy fiúról szól, és az anyja beszél hozzá. Azt mondja: "Nézd, fel fogsz nőni, meg minden, és ez lesz az életed. Nem lesz rózsás az élet, és hamarosan ki fogsz menni a nagy, rossz világba." Hogy őszinte legyek, amikor Martin megírta a dalt, és behozta a stúdióba, és elolvastam a szöveget, azonnal azt gondoltam, hogy egy kislányról szól, az egyik, tudod, "dolgáról"... na de ne is beszéljünk erről! Egyébként ez az egyik kedvenc dalom az albumról.“
 
És ez lett a Depeche Mode történelmének egyik legfurcsább kislemeze. Martin: „Az egyetlen francia kislemez. Meggyőzött bennünket a francia lemezkiadó, hogy ez egy jó kislemez lesz Franciaországban mert minden benne van, ami a franciáknak kell ahhoz, hogy sláger legyen. Mi csak néztünk rájuk és azt mondtuk: "Ti őrültek vagytok, ez a szám nemhogy nem sláger, hanem még nem is kislemezes szám!" De amilyen bolondok ültek akkoriban a francia Mute élén, és amennyire jóban voltuk velük... hát hagytuk kiadni. És mekkora sláger lett belőle?! Hát semekkora! És eladták-e mint egy jó kislemezt?! Hát nem!“ (az idézet a The HDMFC honlapjáról származik.)
 
A Little 15-höz egy emlékezetes klip készült. Annak ellenére, hogy fekete-fehér, és nagyon is illeszkedik a korszak Corbijn-klipjei közé, mégis más a rendező, mégpedig Martyn Atkins, aki korábban már végzett tervezői munkát a zenekarnak. A klipet a londoni Trellick Towerben forgatták.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr1418123654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása