Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

40 éve kezdődött az A Broken Frame Tour!

2022. október 04. - Szigi.

Persze, ma volt fontosabb esemény a Depeche Mode életében, de azért ne feledkezzünk meg róla, hogy ma 40 éve rajtolt el egy kis angliai mezővárosban, Chippenham-ben a Depeche Mode második albumát reklámozó turné, az A BROKEN FRAME TOUR! A 49 állomásos menetelés egészen 1983 májusáig tartott, és ezalatt a fiatal zenekar Anglia és Írország mellett 1982-ben bejárta egész Nyugat-Európát, majd 1983-ban Észak-Amerikába, majd még a későbbi turnék fényében is szokatlan módon Hongkongba (!) és Thaiföldre (!) is ellátogatott! Talán mondani sem kell, hogy a Depeche Mode se járt se Kínában, se Thaiföldön, Hongkongban is csak egyszer... Ellátogattak Japánba is, ahol 1990-ig nagy népszerűségnek örvendtek (azóta viszont még a környéken se jártak), majd a turné egy fesztiválfellépéssel zárult Európában, Schüttorf-ban, 1983 május 28.-án. Ekkor már nemcsak a Get The Balance Right, hanem nem sokkal később az Everything Counts is megjelent, ami egy gyökeresen más hangzást hozott a zenekarnak...

Az A Broken Frame-ről nagyjából mindannyiunknak a Hammersmith Odeonos fellépés videói villannak fel a fejünkben: természetesen valóban messze ez a legjobb minőségű felvétel a turnéról. A zenekar igen bátran, új dalokkal kezdte a koncertjeit: az Oberkorn (It's A Small Town) volt az intro, ami méltóságteljesen átkúszott a My Secret Garden-be: és ezután még 2 új szám jött (See You, Satellite). Ezután nagyjából vegyesen szerepeltek dalok az első két lemezről: az 1982-es állomásokon még játszottak minden egyes dalt az A Broken Frame-ről, de 1983-ban eldobtak belőlük kettőt (ez volt a Depeche Mode első komoly, turnén belüli setlistváltása): a Nothing To Fear helyett némi meglepetésre visszaemelték az első lemez sokkal kevésbé kifinomult Big Muff-ját; az 1983 januári új sláger, a Get The Balance Right pedig a Monument helyét foglalta el a dallistában. Nem hangzottak el olyan dalok, mint a What's Your Name, vagy a Nodisco, viszont olyanok sem, amelyek később azért vissza-visszatértek a koncertrepertoárba (Pl. Ice Machine, Puppets). A koncertek szinte mindegyike a Depeche Mode első nagy slágerével, a Dreaming Of Me-vel zárultak.

És ami még fontos: ez volt az első turné, ahol a Depeche Mode csak és kizárólag saját dalokat játszott. Itt már nem volt Television Set, nem volt I Like It, hanem csak és kizárólag vegytiszta Depeche Mode-dalok.

És ami talán még fontosabb: ez volt az első teljes értékű, albumhoz köthető turné, amelyek részt vett Alan Wilder.

Ez a videó a turnézáróról való, és pont 4 régebbi dalt tartalmaz, de talán a feeling átjön:

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr1717946938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása