Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Higher Love

2023. március 22. - Szigi.
Finoman kopogó dobokkal és Judas-szerű méltóságteljes effektekkel kezdődik a ma 30 éves Songs Of Faith And Devotion utolsó dala, a HIGHER LOVE. A finom, teret ölelő hangzásba Dave álmodozó, csodálatos szépségű hangja érkezik az első versszakkal, ám aztán az első refrén végén, a "by a higher love" résznél megérkezik a középtempót játszó dob, és a harangszerű hangszínű szintijáték. A dal dobalapja egyébként igencsak emlékeztet a U2: So Cruel című dalának a felvételére (Alan szerint ez nem csoda, hiszen az Achtung Baby producere is Flood volt). A második versszakban Martin végig együtt énekel Dave-vel, egyfajta nagyon kiteljesedett zenei és talán mondhatjuk, hogy spirituális élményt is nyújtva. Számtalan hangszín szól egyszerre, de itt nincs semmi agresszivitás, minden csak a "magasabb szerelem" magasztosságát szolgálja. Erőteljesebb dobok után érkezik a középrész, ami után fokozódik a fokozhatatlan: Dave is és a csodálatos "harangszerű" szintidallam is egy oktávval feljebb szólal meg. Aztán már nincs más hátra, mint megadni magunkat a magasabb célnak ("I surrender heart and soul sacrificed to a higher goal"), és egy rövid kiállás után máris jöhet a csodálatos, méltóságteljes és szerencsére kellően hosszú instrumentális levezetés, amelyben csak a "by a higher love" énekhang hallható, amelyet néha effektezett egyéb énekhangok kísérnek. Néha-néha jön egy mennydörgésszerű dobeffekt, de ezenkívül már minden az emelkedett lezárásról szól. Egy idő után szépen lehalkulnak a dobok és végül finoman lépegető, csendesedő effektek zárják a Depeche Mode legkáprázatosabb lemezét.
 
Alan Wilder megerősítette, hogy a "Higher Love" felkerült a lehetséges Songs Of Faith And Devotion kislemezek listájára:
 
"Általában konszenzusra jutunk a lehetséges kislemezek listájának összeállításához. Például a "Higher Love" szerepelt ezen a SOFAD kislemezek listáján, de nem került fel rá, és véleménykülönbségek voltak arról, hogy milyen sorrendben kellene szerepelniük. Dave nagyon határozottan úgy érezte, hogy a "Condemnation"-nek kellett volna az első kislemezként szerepelnie, de leszavazták. Én a "Walking In My Shoes"-t szerettem volna második kislemezként, és el is értem az akaratomat, de nagyon szerettem volna az "In Your Room" eredeti verzióját [a Zephyr Mix helyett]. Ez az egész jó példa a demokrácia problémáira - valaki általában csalódottan végzi."
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr2018077226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása