Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

15 éve jelent meg a Sounds Of The Universe!

2024. április 20. - Szigi.
Ma 15 éve jelent meg a SOUNDS OF THE UNIVERSE, a Depeche Mode egyik legvitatottabb nagylemeze!
 
A zenekar 2008 májusában kezdett el dolgozni a nagylemezen. Az első felvételi periódusra, Santa Barbarába Martin meglepően sok, 17 saját számmal érkezett, amelyeket Sie-Medway Smith hangmérnökkel készítettek elő a további munkára. Nagyon hamar kiderült, hogy a Playing The Angel nagylemez után ismét Ben Hillier ül a produceri székbe, de feltűnt a santa barbarai stúdióban Dave segítőtása, Kurt Uenala is. A későbbi dokumentumfilmben a remekül dokumentált kaliforniai felvételi szakasz gondtalanságot, jókedvet sugallt: Martin lerakta a poharat, ami a korábbiaknál jóval pozitívabb stúdióhangulatot eredményezett. Ha ennek az albumnak a felvételeire gondolunk, akkor a problémamentes csevegések a kedvenc étteremben, a jó hangulatú "csináld magad" stúdiómunka és az általános, elégedett jólét sugárzása ugorhat be számunkra.
 
Az albumon meghatározónak bizonyult Martin analóg szintimániája. A dalszerző az eBay-en számos retro szintetizátort rendelt a stúdióba, amelyeket a zenekar a kicsomagolás után egyből meg is hallgatott. Ezek az "űrhangok" voltak a lemez fő inspirációi: ha a Sounds Of The Universe album hangzására gondolunk, akkor egyrészt az ismét kifejezetten elektronikus hangzás és ezt a különös űrszerű "lebegés" ugorhat be.
 
Santa Barbara után 2008 júliusában New Yorkban stúdiózott a zenekar. A stúdiómunka kiválóan dokumentált volt, hiszen Andy Fletcher jóvoltából jónéhány "web clip"-ben betekintést nyerhettünk a munkálatokba, sőt, néhány dalnak a demója ki is szivárgott - könnyen lehet, hogy szándékosan. Mindenesetre egy információban igen jól ellátott időszakról beszélünk, főleg a későbbi stúdiómunkálatok fényében.
 
Berlinben, október 6-án volt egy sajtótájékoztató, ahol bemutatták a Wrong és a Peace című új dalokat (ez utóbbira később "Peace Will Come To Me"-ként hivatkoztak, de aztán visszakapta a dal a rövid címét. A banda bejelentette az új világturnét, a Tour Of The Universe-t, de az album címét ekkor még nem árulták el. A nagylemez végül év végére készült el, és pont ma 15 éve, 2009 április 20-án került a boltokba.
 
Visszatekintve mi a véleményetek róla?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr7718385219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása