Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Előkerült egy eddig ismeretlen I Sometimes Wish I Was Dead verzió!

2024. május 01. - Szigi.

A DM Live Wiki ismét egy elképesztő felvétellel gazdagított minket. Végre megtudhattuk, hogy miért "I Sometimes Wish I Was Dead" a Speak And Spell bohókás dalának a címe - hát azért, mert az ezen a koncerten elhangzó verziójának az utolsó sora ez!

Nézzük, miket gyűjtött össze a DM Live Wiki a koncertről! Először is fogalmunk sincs sem a dátumról, sem a helyszínről - a legvalószínűbb, hogy 1980 októbere és 1981 februárja közti felvételről van szó, a helyszínnel pedig nem tévedünk sokat, ha valami essexi kocsmára gondolunk...

A koncertet kezdő Television Set mindjárt problémás: a mikrofon hibája miatt szinte teljesen instrumentálisan adják elő. Az elején még hallatszik Dave hangja, de onnantól csak Vince "Television Set!" háttérvokálja hallható. A dalt aztán a fellépés végén ismét előadják, hogy ezzel kárpótolják a közönséget. A dal basszusvezetése még a korai, 1980-as "Bridgehouse-verzióra" hajaz, nem az 1981-es, jobb minőségben hallható változatra.

A New Life és a Big Muff már elég kiforrott ebben a verziójában is. A Photographic a Some Bizzare változatában hallható. A Tora! Tora! Tora! refrénjében sokkal jobban hallatszik Vince vokálja, mint bármelyik más 1980-1981-es koncertváltozatban.

A Dreaming Of Me pont úgy kezdődik, mint a Tora! Tora! Tora!, szinte mintha egyvelegben lenne a két dal. A dal dobalapja aztán mégis szerez meglepetéseket, mert minden negyedik ütemnél van egy belepörgetés, ami a későbbi verziókból teljesen kimaradt. A dal közepén Vince improvizál egy szintiszólót, majd a végén dísztelenül elmarad Dave "dreaming of me, it's only me, just me" éneke, és Martin "uuuullallalala" vokálja.

Az Ice Machine némiképp eltérő basszussal rendelkezik, és már ebben sem éneklik a dal végén az "ice machine, ice machine" részt, ami egy korai változatában szerepelt.

És akkor itt a csemege, az I Sometimes Wish I Was Dead! Ez a dal teljesen más hangszereléssel és teljesen más, eddig nem hallott szöveggel rendelkezik ezen a felvételen. A DM Live Wiki "kihallotta" a dalszöveget, amely úgy zárul, hogy "I sometimes wish I was dead", ami megmagyarázza a dal - az albumverzió szövegével semmi kapcsolatban nem álló - dalcímválasztását. Vélhetően ez a dal eredeti szövege, de a címet meghagyták a későbbi albumonverzióra is. A dalszöveg is meglepően sötét, ahhoz képest, hogy Vince Clarke írta - noha tudjuk, hogy a DM alapítójának és az Erasure szintimágusának ekkortájt a kedvenc zenekara volt az ugyancsak ekkor induló, de a szcénára nagy hatást gyakorló The Cure.

Ez már a negyedik verziója a dalnak. Ez a legkorábbi. Ezután 1981 áprilisában a BridgeHouse-ban már az albumverziós szöveggel hallhatjuk, de még más hangszereléssel. Aztán ott a Flexidisc-változat, ami 2018-ban lett elérhető a Speak & Spell 12'' Singles Box tartalmaként, majd 2 évvel később megjelent a MODE elnevezésű CD Boxban is. És persze ott van a végleges albumváltozat is (amit egyébként időben alig pár hét választ el a Flexidisc-változat kiadásától). A későbbi koncertváltozatok már az albumverzióra hajaznak, igaz, csak 1982 tavaszáig tartotta a dalt a repertoárján a Depeche Mode.

A DM Live Wiki kihallásában tehát ennek a verziónak a dalszövege:

I Sometimes Wish I Was Dead

There's a new sound and it's all around and I think that you can hear it too
The sound won't stop and I like it a lot cause it makes me feel so new

There's a new sound and it's all around and I think that you can hear it too
The sound won't stop and I like it a lot cause it makes me fondly think of you
It's getting stronger all the time and I like to hear it in my mind

I'm smiling big because I'm thinking of you and of all the times you smile
And I know we're together in love forever
And I'll love that til we die
The lovely feeling in my head and I might be happy forever dead

I know you don't want me going away and you broke my heart in two
I cried and I cried cause I wanted to die I wanted just to be with you
Things are spinning in my head and I sometimes wish that I was dead

Itt pedig meghallgatható és letölthető az egész koncert, valamint további érdekességek is olvashatók.


21 éves a Counterfeit 2

Egy kis kellemes vasárnap reggeli hallgatnivaló: ma 21 éve jelent meg Martin második szólólemeze, a COUNTERFEIT 2! Itt a teljes lemez.
 
süti beállítások módosítása