Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Kerek évfordulónk van: ma 35 éve jelent meg az A Broken Frame!

2017. szeptember 27. - Szigi.

Daniel Miller: "Az 'A Broken Frame' már a második Depeche Mode album volt, viszont az első olyan, amely Vince Clarke nélkül készült. Vince kiválása után a megmaradt három tag mindenképpen folytatni akarta. Meg sem fordult a fejükben, hogy feloszlana a zenekar. Sőt, épp az ellenkezője történt - elhatározták, hogy így, és ebben a formában folytatják, és lesznek sikeresek. Meg akarták mutatni Vince-nek, hogy nélküle is meg tudják csinálni." "Mindannyian tudtuk, hogy Martin igen tehetséges zeneszerző. Vince nagyon tudatos volt saját szerzeményei tekintetében, egyértelműen kijelölte a hangzást. Martin nem volt ennyire tudatos és határozott, illetve a demoi is kezdetlegesebbek voltak."

Fletch: "Nagyon érdekes hangulatú album született. Nagy részben annak köszönhetően, hogy a számok zömét Martin még igen fiatalon írta. A többségüket talán 14 vagy 15 évesen írhatta meg. A' See You'-t például 15 évesen, az 'A Photograph Of You'-t és a 'The Meaning Of Love'-ot pedig még korábban, még fiatalabb fejjel. Ugyanakkor a felvételek során készült már egy-két újabb, sötétebb hangulatú szám is. Ennek az egyvelegnek köszönhetően valóban vegyes hangulatú album született. Az egyik fele igazi, hamisítatlan pop volt, míg a másik, amolyan kifacsart... Azt hiszem, próbáltuk magunkról lerázni Vince szellemét és túlzásba vittük a próbálkozást. Mindezek ellenére az albumon található egy-két nagyon jó szám is."

Daniel Miller: "Emlékszem, egyszer a Blancmange együttes tagjai beszálltak a 'menetelésbe' a 'Shouldn't Have Done That' rögzítésekor. A szomszéd stúdióban dolgoztak éppen a saját lemezükön. A két együttes összehaverkodott, és kisegítették egymást. Igazi összetartás volt ez az electropop berkein belül."

Martin: "A 'The Meaning Of Love' megjelenésekor már akkora önbizalmunk volt, hogy csak na. Emlékszem, éppen Amerikából repültünk haza és a landolás után azon nyomban fel is hívtuk Danielt a slágerlistás helyzet állása miatt. Elutazásunkkor talán a 12. hely körül állt a szám és arra számítottunk, mire visszatérünk akár már a 2. helyig is eljut. Ezzel szemben, lecsúszott a 18. helyre - tudtuk meg Danieltől. Hát egyszerűen nem akartuk elhinni. Talán valamikor akkor kezdődhetett számunkra az úgynevezett popsztárság. Hála Istennek azonban ez nálunk mindig a kezelhető korlátok között maradt."

Fletch: "Már abban az időben olyan helyeken léptünk fel, mint a Top Of The Pops, ami hihetetlen élmény volt. De mivel a Mute Recordsnál voltunk, sohasem éreztük a sztárok kiváltságait. Nem lettünk hirtelen mega sztárok. Még a TOTP-ra is földalattival mentünk, és ez hasznos dolog volt. Vagyis normális szinten kezeltek bennünket a kiadónál. Így volt ez a második albumnál is, amely nem lett olyan népszerű, mint az első volt. Sokan leírtak bennünket már abban az időben is. Úgy voltak vele, hogy nekünk úgyis végünk... Vince elment, sőt, hatalmas sikernek örvendett a Yazoo-val és brilliánsnak tartották, amit csinált. Ezzel szemben mi pedig szemetet készítettünk... "

(Riporter: "Ha újra fel kellenne venni vagy újra kiadni egy számot a Speak & Spellről vagy az A Broken Frame-ről, melyiket választanád?")
Alan: "Az A Broken Frame-ről választanám a The Sun & The Rainfallt."

Daniel Miller: "Az 'A Broken Frame' tulajdonképpen egy átmeneti lemez, és talán nem a legerősebb Depeche Mode alkotás. Visszanézve azonban, számos olyan pontja van, amely a későbbi korokra mutat. Ezek főleg az album kísérletező elemei. Olyan dalok, mint a 'Monument' és a 'Satellite' igazi jelzőtáblák azon az úton, amelyet a hangok és felfedezések világában, a későbbi albumokon teljesített be az együttes. (...) Hangzása, akár egy új kezdeté." (A fordítások a HDMFC honlapjáról származnak).

Boldog 35. évfordulót, A BROKEN FRAME! A mai napot ennek a lemeznek szenteljük! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr2212900242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása