Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Kivonat a Liquid EPK-ből és a Black Box története: elkezdjük a Liquid délutánunkat!

2020. március 21. - Szigi.
Elkezdjük a Liquid-délutánunkat! Elsőként a HDMFC honlapjáról következzék az Liquid EPK fordításának az első fele. A nap további részében szintén ebből a fordításból idézünk.
 
"Víz, alkohol, vér, könny, adrenalin és izzadtság... A víz jéggé válhat. Az alkohol megváltoztathatja az eseményeket. Az életünk a folyadékoktól [liquid] függ.
 
Diamanda Galás, Nicole Blackman, Samantha Coerbell, Rosa Torras, The Golden Gate Jubilee Quartet és még sokan mások azok, akik megtöltik a 'Liquid' albumot. Az albumot, amely a legfrissebb és legnyughatatlanabb recoil alkotás a háttérben meghúzódó zenei zsenitől, Alan Wilder-től.
 
Alan: "Az új album nyitószámának címe 'Black Box'. Ez a szám tulajdonképpen már a felvételi időszak igen korai szakaszában megszületett. Mintegy hangulati belépőként vezeti elő a lemezt. A számot egy 1994-ben megtörtént eset inspirálta, amikor is a feleségemmel [Hep] együtt egy baleset szemtanúi voltunk. Skóciában autóztunk, és a szemünk láttára zuhant le egy Tornado vadászrepülőgép. Pontosabban majdnem ránk zuhant... A pilóta azonnal szörnyet halt...
 
Azóta foglalkoztat a gondolat, hogy mi is játszódhatott le ennek az embereknek a fejében mondjuk az utolsó 30 másodpercben?! Vagy az, hogy milyen dolgokat produkál az élet egyik pillanatról a másikra?! Az érzés és a gondolat örökre bennem maradt... Miként is folytatódhat az élet ezek után?! A madarak egyszerűen tovább csicseregtek, a füst tova szállt és minden visszaállt a normál kerékvágásba...
 
A végén ez a gondolatsor, illetve érzés, vagyis maga a 'Black Box' [Fekete Doboz] adta az egész album koncepcióját. Vagyis az egész lemez nem más, mint egy férfi gondolatainak felvillanásai... egy emberé, aki halálos balesetet szenved, és saját élete lepereg előtte!
 
A számok pedig nem mások, mint az emlékképek, amelyek az életében egymást követték. Minden egyes dal egy-egy életperiódust ölel fel. Egy-egy történetet mond el, amelyek mindegyike kapcsolódik valamiképpen a folyadékokhoz... Az életet áthatják a folyadékok. Befolyással bírnak és alakítják életünket, döntéseinket... ott van például az alkohol... A döntések és helyzetek, amikor az alkohol beszél belőlünk...
 
Létezik persze más megközelítés is. Mondjuk a jég, mint folyadék megjelenése az életben. A vadászgép egy jeges tóba zuhant bele...
 
Az album címe 'Liquid'. Úgy éreztem, hogy ez a szó az, amely összeköti az album számait és kétséget kizáróan jellemzi annak gondolatiságát. Liquid, vagyis folyadék. Folyadék pedig lehet az alkohol, a jég, a vér, az izzadtság vagy akár a könny. Mindezen folyadékok valamiképpen kapcsolódnak az album egyes számaihoz.
 
Minden recoil anyag hasonló módon születik meg. Nincs külön zeneírási és felvételi időszak - nálam egyben van a kettő. Tulajdonképpen nincs semmilyen kiindulási alap. Egyszerűen csak leülök, kitalálok egy dallamot, majd egy másikat és időről-időre összepasszintom őket.
 
Volt egy nagyobb változás a recoil projectek megszületésében. Az 1991-ben készült 'Bloodline'-hoz képest már teljesen máshogy készült 1997-ben az 'Unsound Methods'. A 'Liquid' inkább az 'Unsound Methods' rokona ebben a tekintetben. Habár a dalszövegeket illetően sokkal erősebb annál, hiszen ezúttal nagyobb súlyt fektettünk a mondanivalóra is. Hangulatában viszont akár a párja is lehetne... Filmszerű, hosszú történetek aláfestője a zene."
 
Következzék a Black Box egy rövidebb kivonata, ami a Selected lemezen jelent meg. A Liquid albumon a két Black Box - Reto Bühle nyugalmat sugárzó narrációjával - két külön részben található meg: az albumot mintegy keretbe foglalja. A teljes Black Box pedig a Jezebel maxin jelent meg. A higgadt narráció mögött tulajdonképpen már hallatszik, hogy mire számíthatunk: meglehetősen ijesztő, horrorfilmbe illő effektek, baljósan lépegető mély hangok és vonósok szólnak. Elindul a film...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr6815541454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása