Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Micsoda utazás - a World In My Eyes kiadvány az Almost Predictable Almost blogon

2020. március 26. - Szigi.
Az Almost Predicable Almost blogon a vége felé jár a Violator-hónap. A mai bejegyzés a World In My Eyes kislemezről szól. Nagy részét lefordítottam. Jó olvasást! :)
 
"Negyedik - és egyben utolsó - kislemeznek lenni boldogtalan dolog. Mindenki megvette már az albumot, mindenki hallotta már a dalt, szóval van alkalmi rajongó, aki még tényleg érdeklődik? Azért adják ki, mert van egy turné, amit reklámozni kell, és néhány remix is felhasználható.
 
Általában is van. De nem a World In My Eyes esetében! A World In My Eyes ugyanis a Depeche Mode egyik legizgalmasabb kislemezcsomagja. Két új B-oldalas! Gyönyörű limitált kiadás! És egy videó, ami a World Violation Tour fellépésein készült! Atyaég, ez egy csoda. Használjuk ki a jelenlegi egymástól elválasztott állapotot ennek a csodának a megünneplésére!
 
A kislemez 1990 szeptember 18.-én jelent meg, és a reklámban nemcsak a World In My Eyes-t, hanem a Happiest Girl-t és a Sea Of Sin-t is reklámozták. Új dalok! De előbb a főszereplőről pár szót. A World In My Eyes egy mestermű. Nyitódalként berobbantja a Violator-t, hiányzó darabot képez a Depeche Mode és a Computerworld közeli Depeche Mode között. Nincs Depeche rajongó, aki nem érezne hihetetlen izgalmakat, ha meghallja a nyitó taktusokat.
 
A dal az együttes kedvence is. Fletchnek legalábbis biztosan, és hát ő a világ legnagyobb Depeche Mode rajongója, ki merne hát szembeszállni vele? 2017-ben így nyilatkozott a Hotmix Rádióban: "Számomra a World In My Eyes azt mutatja, hogy hogyan tudjuk összekapcsolni az embereket a világ minden tájáról azzal, hogy mindannyian szeretik a Depeche Mode-ot."
 
Ez egyszer Alan sem derpegett a dalról a Shunton. Úgy beszélt a dalról, mint egy "Kraftwerk előtti tisztelgésről", és hozzátette, hogy "sikerült bemutatnia a Depeche Mode egyik legalapvetőbb filozófiáját".
 
A World In My Eyes örök kedvenc koncerteken is, a World Violation Tour kezdete óta 622-szer játszották már. A legfrissebb verziója a Global Spirit Touron szenzációsan sikerült, nekem a második helyen áll, természetesen a Devotional-változat mögött. Amikor először hallottam a Global Spirit Tour verziót a glasgow-i Barrowlands-ben, 2017 márciusában, éppen ma 3 éve, teljesen lenyűgözött. Nemcsak végre láttam a Depeche Mode-ot a világ legjobb koncerthelyszínén, ráadásul játszották a csodálatos új verzióját az én egyik örök kedvenc dalomnak. Egyedülálló élmény.
 
Vissza a két új dalhoz! Az első a B-oldalon a Happiest Girl (Jack Mix). Jó kis B-oldal, de nem illik az albumra, B-oldalasnak viszont tökéletes. Ezzel nem azt mondom, hogy nem szeretem a dalt - távol álljon tőlem - csak egyszerűen nem gondolom, hogy illett volna a Violator-re. Egy újabb dal a szexről, melyben combok, szemek, ajkak, csípők, bőr, és... öö szóval "nagyon mély" dolgok is vannak, szóval egyértelmű, hogy miért is "boldog" a lány a szám címében. A basszusmenet pompás és a középső rész a "Meg kellene csípnem"-nél csúcsszuper.
 
A másik új dal, a Sea Of Sin (Tonal Mix) egy igazi elveszett gyöngyszem a Depeche katalógusában. Amíg a Happiest Girl egy perverz kispopdal, addig a Sea Of Sin egy sötétebb darab, melyben a komor elektronika és a dalszöveg is arról szó, hogy merüljünk el valamiféle bűn tengerében. Bármi is az, biztos, hogy jobb és jobb, valamint nedvesebb és nedvesebb lesz. Bár nem tudom, hogy a "tenger" hogy tud egyre nedvesebb és nedvesebb lenni... de ez csak egy röhejes szőrszálhasogatás a részemről: ez egy baromi jó dal!
 
Még néhány dolog: hiába láttok "Mix" neveket a dalok után, valójában ezek a 7'', eredeti verziók. Az az információ, hogy miért kaptak mixnevet, nos az az idők homályába veszett. Mindkét dalt egyébként remixelték a többi kiadványon.
 
Ahogy azt már említettem, a World In My Eyes videót hihetetlen érzés volt látni 1990-ben. Az autósmozis részt 1990 július 26-án vették fel a Toole-beli Motor Du Theatre-ben, Utah-ban, és ma is létező helyszín. Abban az időben az autósmozi Mistie Bradshaw Fowlks szüleié volt, és Mistie beszél ezekről az élményeiről a hamarosan megjelenő Halo című könyvünkben. Elöljáróban annyit, hogy jó időszak volt számára, ingyenes koncertjegyeket kapott, találkozott a zenekarral, ragyogó élményekkel gazdagodott tehát. A klip élő felvételei július másodikán-harmadikán lettek felvéve, Chicago-ban, a World Music Theatre-ban. A kislemezverzióhoz készült klip rövidebb, a hosszabb változat pedig a Strange Too videókazin landolt.
 
Maga a klip hihetetlen. A Violator-időszak tipikus betűtípusával van kiírva, hogy "Depeche Mode World In My Eyes", majd látjuk Dave-et az ágyban feküdni. Aztán Dave-et egy titokzatos hölggyel látjuk az autósmoziba hajtani, amelynek a címe Stange Too Depeche Mode, rozoga írással. A nap meg le, és közel hajtanak a kivetítőhöz, nem kétséges, hogy valami szép filmet fognak nézni. "Mit nézünk ma este, Dave? Valami romantikusat?" - bizonyára ezt kérdezi a titokzatos hölgy. "Sajnos nem" válaszol Dave, "ez egy szaftos felvétel lesz a World Violation Tour-ról". A kocsi ajtaja minden bizonnyal be van zárva, hogy a csaj ne tudjon lelépni.
 
Aztán hirtelen minden megváltozik. Nagy DM feliratú függönyök! A tömeg! Dave a színpadon! Fletch integet! Mindenhol szemcsés élő felvételek. És ki ez? Nézd már, Martin, valami indokolatlan rövidgatyában! Hatalmas kivetítők! És ott van Alan is!"
 
Dave ekkor odasúgja a hölgynek, hogy "hadd mutassam meg a világot, ahogy én látom", majd a kamera visszavált a fejét rázó Martinra, amikor a "woo-ooo-ooo-ooo-ooo-ooo-oo-ooh" hang megy a versszak végén. És további élő dolgok! Nézd a filmet! Mi van Alan fején? Egy csillagszóró? Miért van csillagszóró? Megint Alan feje van a kivetítőn! Aztán egy nő, cowboykalapban! Aztán Martin gitárral! Fletch feje! Martin napfényben a kivetítőn! Egy hatalmas visszapillantó tükör és Dave tapsol: MI TÖRTÉNIK ITT? EZ ÚGY TŰNIK, MINT A VALAH VOLT LEGJOBB KONCERT ÉN MEG CSAK 16 ÉVES VAGYOK ÉS VIZSGÁIM VANNAK, ÉS AZT SE TUDOM, HOGY HOL VAN BIRMINGHAM ÉS MIÉRT NEM JÖTTÖK SKÓCIÁBA? És mik azok? DOBOK? Dave táncol Martin előtt és Martin taktusra rázza a gitárját... és véget ér a koncertfelvétel. Dave utastársa unottan néz. Ez nem meglepő, aztán hirtelen Dave kikel az ágyból felkapja az autót. Micsoda, Várj már, ott van még egy felvétel, ahogy a banda elhagyja a színpadot, hogy megzavarjon minket. Dave meg az autójával játszik. Micsoda? Mindenesetre baromira jó a videó!
 
Mint mindig, a közönség idióta volt. A World In My Eyes 28. helyen lépett a listára, aztán felkapaszkodott a 21. helyre, majd elérte a csúcspontot jelentő 17. helyett, mielőtt lezuhant a 22., a 46., majd a 66. helyre. Nevetséges.
 
A kislemezt az apró részletei teszik dicsőségessé. A figyelem, ami a kiadvány részleteire irányul, 1990 óta tart. Micsoda kirándulás!"
 
És persze akkor már nézzük meg ezt a híres-hirhedt klipet is:

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr9615560908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása