Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

40 éves a The Meaning Of Love - az Almost Predictable Almost blogról fordítok

2022. április 26. - Szigi.

Írás a The Meaning Of Love-ról David McElroy tollából, azaz a kiváló Almost Predictable Almost blogról fordítottam ismét:

"Miután a See You megmutatta hogy a Depeche Mode nagyon is képes folytatni egy új dalszerzővel, a zenekar újabb popos szerelmes dallal fejelte meg Martin első szintipop remekművét. Legyünk őszinték, nem ez a legjobb kislemezük, de elég jól teljesített, figyelembe véve a meglehetősen szintipopos megközelítést, a furcsa szöveget a ("sebhelyet akarni") és a klipet, ami elég borzalmas. Mindezek ellenére azonban még mindig jobb, mint bármi a Hole To Feed kislemezről, és van egy fenséges B-oldala is. Íme a The Meaning Of Love története.

A The Meaning Of Love 1982. április 26-án jelent meg. 11 évvel később, ugyanazon a napon jelenik meg a Walking In My Shoes - az egyik kislemez egy hegymagas, sötét mestermű a Depeche Mode lényegét jelentő hangzással, a másik pedig a Songs Of Faith And Devotion második kislemeze. Höhöhö.

A kislemez május 8-án a 34. helyen került a slágerlistákra, és a május 6-i Top Of The Pops-on való megjelenés segített neki, hogy a következő héten a 12. helyre ugorjon fel a listákon. Martin épp akkor fejezte be a műszakját egy halászhajón, ahogy az a ruházatából is látszik.

Május 15-én a 12. hely volt a legjobb, amit a kislemez elérhetett, majd onnan visszaesett a 17. helyre, majd furcsa módon vissza a 15. helyre, onnan vissza a 17. helyre, majd a 21., 46. és 72. helyre, mielőtt örökre elhagyta volna a Top 75-öt.

A zenei sajtó meglehetősen jól fogadta a kislemezt. A Smash Hits azt mondta, hogy "olyan átkozottul tökéletes, amennyire egy lemez csak lehet", ami talán egy kicsit túlzás. A Smash Hits április 28-i számában a dalszöveget és egy képet is közölt a hivatalosan még mindig háromtagú zenekarról

A Sounds kevésbé volt dicsérő, azt állítva, hogy "a fő dallamvonal zeneileg azonos a legutóbbi slágerükkel", ami nem igazán igaz.

Mint az az A Broken Frame megjelenésekor kiderült, a The Meaning Of Love egyértelműen nem az az irány volt, amerre Martin dalszerzése tartott. Utólag visszatekintve, ez a dal nagyon is kivétel az album általános témája alól, és az A Photograph Of You-val együtt úgy tűnik, hogy már-már túlságosan popos a lemez többi részéhez képest. Az A Broken Frame előtt azonban a Depeche Mode műfaja a popdalok voltak, (vagy legalábbis ez volt, amit a Depeche Mode-tól elvártak), így talán nem meglepő, hogy a The Meaning Of Love-ot választották a See You után. Ez egy biztonságos választás volt, és minden bizonnyal bölcsebb megoldás, mint az A Broken Frame másik popos dala, az A Photograph Of You - na ezt kislemezen megjelentetni rossz lépés lett volna.

Mint dal, a The Meaning Of Love jó, de semmi különleges. Martin azonban egyértelműen előbb találta ki a lírai koncepciót, mint a szöveget.

"Dave?"
"Igen Martin"
"Hogyan írnál le valamit, amiről mások azt mondják neked, hogy akarod vagy szükséged van rá, amikor te magad nem akarod azt a dolgot?"
"Nem tudom. Én csak azt mondanám, hogy köszönöm, nem, bármit is ajánlottak fel."
"Hmmmm... és ha jegyzeteltél volna róla?"
"Jól vagy, Martin?"
"Tudod.... ha utánanéztél valaminek, jegyzeteltél, de mégsem értetted, miért gondolják az emberek, hogy neked kell... ha azt mondanád, hogy úgy tűnik, hogy ha akarod, az olyan, mintha valami nagyon furcsa dolgot akarnál?"
"........"
"Nézd, Dave. Segíts nekem. Az eddigi jegyzeteim alapján a szerelem olyannak tűnik, mintha valami olyasmit akarnék...."
"Fogalmam sincs, Martin. Egy autó? Egy bár? Egy gitár. Igazából egy gitár is működne, mert mi csak szintetizátorokat használunk. Egy gitár, Martin. Tessék."
"Egy heg Dave?"
"A szerelem valami olyasminek tűnik, mintha elég csúnyán meg akarsz vágódni ahhoz, hogy a bőröd eltorzuljon, Martin? Majdnem biztos, hogy nem. Nem. Ne használd a heget."

Ez a beszélgetés valószínűleg megtörtént.

A The Meaning Of Love hamar bekerült a zenekar koncertrepertoárjába. Az 1982. január 20-i Crocs koncerten debütált, és további 133 alkalommal szerepelt, mielőtt utoljára 1984. március 10-én hallhattuk élőben a madridi Universityn. A koncertlátogatók azon az estén nem is sejtették, hogy zenetörténelemnek lesznek tanúi.

A kislemez B-oldala sokkal érdekesebb, mint az A-oldala. Az Oberkorn (It's A Small Town) a nevét egy - hiszed, vagy sem - kisvárosról kapta, igen, így van. Oberkornról Luxemburgban. Martin mindent elmesélt Jonathan Millernek:

"(...) Egy Oberkorn nevű aprócska faluba érkeztünk. Ez egy különös falu volt, amelynek lakossága aligha töltené meg egy átlagos színház első néhány sorát, így eléggé izgalmas volt számunkra, hogy mi fog történni. Ahelyett, hogy a koncertünk egy maroknyi embernek szólt volna, a hely zsúfolásig megtelt, mivel a közönség mindenhonnan, sőt a határon túlról is érkezett. De volt egy érdekes csavar ebben a koncertben. Amikor visszatértünk a szállodánkba, a lemezkiadónk közölte velünk, hogy míg a kislemezünk A-oldala készen áll, a B-oldalhoz gyorsan kell egy cím. Mi sosem vagyunk túl jók a címadással, és az első dolog, ami eszünkbe jutott, ennek a falunak a neve volt, Oberkorn. Szóval ezt a címet használtuk!"

Maga a dal egy instrumentális alkotás, de dicsőségesen kísérteties. Egyike azoknak a szintetizátor alapú instrumentális daloknak, amiket a zenekar csak a 80-as évek eleje volt képes előállítani, csupa komor zúgás és felemelő dallam. Briliáns. A dal végül bekerült a zenekar koncertprogramjába, az A Broken Frame turnén 47 alkalommal szerepelt. Egy részét a My Secret Garden előtt a Get The Balance Right ... And Live Tracks 12" lemezén hallhatod. ("Jó estét mindenkinek.")

A klip epés elemzése és formátumelemzések a cikk további részében.

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr4317816997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása