Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Memento Mori az új lemez címe - összefoglaló a sajtótájékoztatóról, egy Rolling Stone cikk segítségével

2022. október 04. - Szigi.

MEMENTO MORI tehát az új Depeche Mode lemez címe, amelyből hallhattunk egy rövid részletet is. Az album megjelenéséről egyelőre nem esett szó, de a turné március 23.-án kezdődik Sacramentoban, majd egy rövid Észak-Amerikai szakasz után május 16.-án kezdődik Amszterdamban, majd pedig - meggyőződésem szerint nem véglegesen - augusztus 11.-én Osloban zárul.

A Memento Mori kapcsán Martin Gore így nyilatkozott: "A világjárvány elején kezdtünk el dolgozni ezen a projekten, így a témáit közvetlenül az akkori időszak ihlette. Fletch halála után úgy döntöttünk, hogy folytatjuk, mivel biztosak vagyunk benne, hogy ő is ezt szerette volna, és ez valóban egy plusz jelentéstartalmat adott a lemeznek." Dave Gahan hozzátette: "Fletch imádta volna ezt az albumot. Már nagyon várjuk, hogy hamarosan megoszthassuk veletek, és alig várjuk, hogy a jövő évi koncerteken élőben is bemutathassuk nektek".

"A közvetlen fordítás [a 'memento mori' szóra] az, hogy 'Emlékezz, hogy meg kell halnod'" - mondta Gahan telefonon Berlinből, néhány nappal a zenekar Memento Mori-t bejelentő sajtótájékoztatója előtt. "A dalok nagy része arról szól, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy az időnk múlandó, és a legjobbat kell kihoznunk belőle - pozitív értelemben." Gore azt mondja, először egy barátjától hallotta a latin kifejezést. "Csak arra gondoltam, hogy milyen remek albumcím a már megírt dalokhoz" - mondja.

Andy halála sem változtatott a címen. ""Azt hiszem, ha valami, akkor ez az esemény bebetonozta a lemez címét" - mondja Gore.

"Nyilván mindenki azt fogja hinni, hogy az összes dal gyorsan Andy halála után írtuk" - folytatja Gore. "De addigra minden meg volt tervezve és készen állt. Sajnos Andy akkor hunyt el, amikor már nagyon várta, hogy elkezdjük a közös munkát. "

Ez egyike azon kevés alkalmaknak, amikor a csapat a lemez készítése közben megállapodott egy albumcímben, és végig kitartott mellette. Az album, amelyet James Ford és Marta Salogni producerek Londonban fejeznek be és jövő tavasszal jelenik meg.

"Ez az első alkalom, hogy Fletch nélkül csinálunk ilyesmit" - mondja Gahan. "Az összes dal már Fletch halála előtt meg volt írva, de amikor valami történik, egy ilyen esemény az életedben, a dalok megváltoznak: Más formát öltenek, és más jelentésük van, amikor énekled őket. Azt hiszem, amikor néhány vokált énekeltem, mindenféle dolgokra reflektáltam, de az biztos, hogy Fletch elég sokszor felbukkant a fejemben"."

A két zenész még most sem tudja felfogni zenekari társuk hiányát. "Nem mindig van lehetőséged elbúcsúzni" - mondja Gahan. Hirtelen Martin és én együtt ülünk egy templomban egy padban, és Fletch nincs többé ott - csak így, ennyi az egész"

"Nyilvánvalóan nagyon nehéz elveszíteni a legközelebbi barátodat" - mondja Gore. "Andy már jóval a zenekar előtt is ott volt velem, és úgy érzem, hogy végig velem volt a lövészárokban. Szóval ez nagyon kemény." De Gore úgy érzi, hogy bandatársa azt akarta volna, hogy a Depeche Mode folytassa. "Mindig úgy tekintettünk rá, mint a banda ragasztójára" - mondja. "Elképzelhetetlen lett volna számára, hogy a halála a zenekar végét okozta volna."

"A halála után jobban rájöttünk, hogy valóban hatalmas szerepet játszott a zenekarban" - mondja Gore. "Dave és én nem vagyunk antiszociálisak, de nem is vagyunk szuper-társasági emberek, míg Andy az volt. Annak ellenére, hogy már 40 éve együtt vagyunk, engem és Dave-et sokkal közelebb hozta egymáshoz Andy halála, mert muszáj volt közel kerülnünk egymásho. Míg korábban Andy volt, ahogy mondtam, a ragasztó. Ő hozott össze minket; ő volt az összekötő rész."

Gahan és Gore egészen júliusig nem találkoztak személyesen, hogy az albumon dolgozzanak. Az énekes úgy érzi, hogy ha Fletch dolgozott volna az albumon, akkor azt viccelődött volna: "Abbahagyhatnánk a halálról való beszélgetést?". "Nekem ez hiányzott a stúdióban" - mondja az énekes - "és tudom, hogy Martinnak is hiányzott. Úgy éreztük, mintha még mindig ott lenne velünk".

Az együttes egy rövid montázzsal nyitotta meg a berlini eseményt, melyben zenei felszerelésekről készült közeli felvételeket mutatott, miközben a háttérben visszhangos, tagadhatatlanul Depeche Mode zene szólt. A hangsávban lüktető csavaros szinti basszusvonal és operai ének szólalt meg. Végül a kamera kivonult, hogy megmutassa a zenészeket együtt a stúdióban. Ekkor lépett be Gahan hangja, és azt énekelte: "We know we'll be ghosts again".

Sem Gahan, sem Gore nem érzi magát késznek arra, hogy megnevezze a Memento Mori dalainak címeit - napokkal a berlini esemény előtt még abban sem voltak teljesen biztosak, hogy mi a végleges címe a lemez dalainak -, de azt mondják, hogy az album egészének felépítése természetesen jött össze. "Számomra filmszerűsége van a dolognak" - mondja Gahan. "Egy kicsit elvisz egy kis utazásra, egy olyan helyen kezdjük, ahol azt mondjuk: "Ez az én világom", és azzal fejezzük be, hogy "Hogyan hozhatom ki belőle a legtöbbet?""." A zene, Gahan szerint, melankolikusan hangzik, de remény és öröm is feltűnik benne. A lemezen valószínűleg 12 dal lesz hallható, néhányat pedig extraként félretesznek egy deluxe kiadásra.

A turnén "nem fogjuk Fletch-et pótolni; nincs okunk Fletch-et pótolni" - mondja Gahan. "Az lehetetlen lenne. Csak egy Fletch volt, az biztos". Így tehát Dave és Martin Peter Gordenoval és Christian Eignerrel áll egy színpadra. Az együttes régi munkatársa, Anton Corbijn filmrendező és fotós már dolgozik a zenekarral a turné kinézetén.

Amikor Berlinben megkérdezték, hogy a zenekar tiszteleg-e Fletch előtt a turnén, Gahan azt mondta, hogy a csapat még gondolkodik rajta, de Fletch néhány kedvenc Depeche Mode-dalát már lajstromba vették. "Lélekben ott lesz, biztos vagyok benne, hogy ítélkezni fog felettünk" - mondta nevetve.

A meglepően rövid sajtótájékoztatón megkérdezték a zenekart, hogy terveznek-e unplugged koncerteket. Dave lakonikus válasza a következő volt: "Nem, mi elektronikus banda vagyunk" Gore hozzátette: "Megpróbálhatjuk akkumulátorokkal vagy ilyesmivel".

A Depeche Mode-tól szokatlan módon a csapat Európa helyett Észak-Amerikában kezdi meg a Memento Mori turnéját. "Nem emlékszem, mikor kezdtünk utoljára Amerikában, ha egyáltalán kezdtünk valaha" - mondta Gore. "Biztos vagyok benne, hogy valamikor már volt, de ez most valami másnak tűnt." (Valójában a Touring The Angel, az Exciter Tour és a World Violation Tour is Észak-Amerikában kezdődött - a ford.)

"Nagyon furcsa volt Berlinbe jönni, és belépni egy olyan szállodába, ahol sokszor voltunk Andyvel, és látni a bárt, ahol gyakran láttuk ülni" - mondja Gore. "Ez egy kis "valóságellenőrzés volt volt. Minden, amit innentől kezdve csinálunk, más, úgyhogy csak le kell hajtanunk a fejünket, és a legjobbat kell nyújtanunk."

Íme a Rolling Stone cikk, amelyből fordítottam:

https://www.rollingstone.com/music/music-news/depeche-mode-new-album-tour-memento-mori-1234604069/

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr2817946546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása