Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Búcsúzik a World Violation Tour - Birmingham, utolsó előtti előadás - A turné hétköznapjai

2020. november 26. - Szigi.

Ma 30 éve volt Birminghamben a World Violation Tour utolsó előtti fellépése. A világméretű sikerű, ám már a következő korszak kálváriáját magában hordozó sikersorozat volt az első, ahol teljesen új kísérőszalagokat használtak fel. A Behind The Wheel/Route 66 "megamixet" Alan "igazi kabaré stílusúnak" nevezte. Ez volt az első alkalom, amikor Alan a korábbinál tevékenyebben részt vett a turné hangzásának kialakításában, hiszen a World Violation Tour tizenhat számból álló szalagját a Violator hangmérnökével, Steve Lyonnal készítette el a Mute stúdiójában.

Ugyancsak ez volt az első turné, ahol kivetítéseket alkalmaztak, Anton Corbijn munkáit. Alan: "Azt mindig tudtuk, hogy három billentyűzet mögött ácsorgó pasasból nem lesz látványos show. Eddig az előadás kizárólag Dave feladata volt. Már a kezdetekkor is - amikor a színpad közepén állt a szalagos magnó, körötte a billentyűzetekkel - megpróbáltuk a hátteret variálni, és a fénytechnikával játszani. Az előadás a nagyobb helyszínekkel szükségszerűen egyre kidolgozottabbá vált, és az is egyértelmű, hogy a nagyobb hatás érdekében a koncerteket ki kellett egészítenünk. Ezért egyre komolyabb díszleteket használtunk, majd jött a filmvetítés. A filmek annyit dobtak az előadáson, hogy később már nem lehetett elhagyni őket. A World Violation Tour felszerelése tizenegy kamionban fért el, a személyzet pedig csaknem száz emberből állt."

Flood, a Violator producere el volt ragadtatva az előadás méretétől: „Emlékszem, elmentem megnézni őket a Giants Stadiumba. Az együttes megdöntött minden korábbi merchandising rekordot - Bon Jovi-ét, a U2-ét, mindet. A Depeche Mode volt a legnagyobb!"

Wilder 1990 táján leírta a Depeche Mode átlagos napját turnézás közben: „Az ember napirendje, például az Egyesült Államokban: kijelentkezés a hotelből délután egykor vagy kettőkor, irány a helyi reptér. Magángéppel, a közvetlen személyzet társaságában (körülbelül tizenkét fő) átrepülünk a legközelebbi városba. Érkezés nagyjából négykor. Egyenesen a helyszínre megyünk, a hangbeállásra. Vissza a hotelbe hatkor, ha van idő, gyors szauna vagy edzés. Háromnegyed nyolckor indulás a koncertre, ami fél kilenc - kilenc körül kezdődik. Tizenegytől fogadás, aztán buli a városban egészen a hajnalig.... és mindezt ismételd meg negyvennégyszer!” (Alan csak az amerikai turnéról beszélt ekkor, az állt 44 koncertből). (Az idézetek Jonathan Miller: Stripped című könyvéből származnak).

Íme tehát a birminghami utolsó előtti World Violation Tour koncert teljes audio felvétele:

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr3716302250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása